Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Róna Péter a devizahitelekről,...

Róna Péter a devizahitelekről, az együtt 2014-ről! Vélemények?

Figyelt kérdés
[link]

2012. nov. 28. 11:54
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
44%

Én a devizahitelezésről szóló véleményét 100 %-ig osztom. Én se tartom túl jó előjelnek, hogy most ugyanaz a Bajnai-Oszkó páros térhet vissza, akik finoman szólva nem voltak sikeresek a gazdaságpolitikában. Mert hát sokak szemében megszépül így utólag Bajnai, de valahogy én a 13. havi nyugdíjak és fizetések elvételét, az áfaemelést, az ingatlanadót, a nyugdíjkorhatár emelését, a táppénz csökkentését és a többit nem tudom akkora sikertörténetként átélni. Abban Rónának teljesen igaza van, hogy ezek az emberek semmit nem tanultak, semmilyen új programjuk nincs, és ott folytatnák, ahol 2010-ben abbahagyták. Abban viszont nincs igaza se neki, se az LMP-nek, amit néha kimondva is, de leginkább kimondatlanul képviselnek, hogy hát akkor maradjon Orbán. Az meg teljesen naiv és illuzórikus, hogy itt majd létrejön egy önálló Schiffer-pólus, ahova dőlnek a szavazók, és majd mindenki ahhoz igazodik. Ebben a helyzetben a kisebbik rosszat lehet csak választani, és az most Bajnaiék.

A Bajnai-kormány gyászos mérlegéről itt lehet adatokat találni:

[link]

2012. nov. 28. 12:28
 2/18 anonim ***** válasza:
90%

Alapvetően szeretem Róna Pétert, mert intelligens, a szakterületét értő embernek ismerem. Viszont ebben a kérdésben nem értek vele egyet, úgy tűnik nekem, hogy itt nem megfontoltan, hanem indulatból írt (az eredeti írását olvastam az origon is hivatkozott blogon).

Idéznék három részt is a levélből, kettő az origos cikkben is szerepelt:

„Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a „hitelfelvevő” részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé. Nem hitel azért az egyszerű okért, mert a hitel egy fix összegben felvett kölcsön, amit azonos fix összegben kell visszafizetni, a szerződésben kijelölt és annak alapján mindkét fél számára kiszámítható kamattal együtt. De a devizaadós nem tudhatja, hogy mennyit kell visszafizetni, mert a törlesztés egy olyan ténytől, az árfolyam mozgástól függ, amihez semmi köze, hiszen ő forintot kapott és forintban fizet.”

„2006-tól kezdve kétségbeesetten írtam és nyilatkoztam a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kaptam a „kókler” minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Ki dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nem, hogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a „terméket”? Hát Oszkó Péter és Felcsúti Péter.”

„Válasz: ha valakinek van kritikája döntéseivel kapcsolatban, ő persze áll a kritika elébe. Mondtam: nekem van, a devizahitelezés és a banki magatartási kódex. Válasz: akkor ez volt a legjobb.”

Elsőben igaz az, amit mondani akar, de amit mond, az nem. Ugyanis a hitel pénz kölcsönadás bizonyos feltételek mellett. Sem több, sem kevesebb. Akármit is állít, a devizahitel is hitel. Abban igaza van, hogy a megkötött hitelek esetében szinte minden kockázatot a bankok az ügyfelekre hárítanak. Ami nem is lenne gond, mert az ügyfelek kapták meg a devizahitel előnyeit is (a forinthitelnél alacsonyabb kamat, alacsonyabb törlesztő részlet). Igaza van, hogy ez egy lutri volt, amit mindenki bevállalt. Gyakorlatilag spekuláltak. A bankok is, az ügyfelek is. 99,99% esély volt, hogy minden rendben lesz (korábbi tapasztalatok alapján), de beütött az a 0,01%. És most mindenki másra mutat, pedig mindenki benne volt.

És itt jön be a második idézet, és egyben a harmadik. A termék bevezetése az akkori viszonyok között tényleg jó megoldásnak tűnt. Az állam kivezethette a hatalmas kiadásokkal járó (azaz hitelfelvételre ösztönző) lakástámogatásokat, de az emberek a devizahitellel mégis olcsóbb lakáshoz juthattak, a bankok meg egy kelendő termékkel tudtak kereskedni. Ezen szinte mindenki nyert. Nem lett volna semmi baj a devizahitelek számának megugrásával, ha nem ütött volna be a krach, és nem szállt volna el a frank árfolyam. Ahogy Bajnai is mondja: „akkor ez volt a legjobb”.

És hogy ez csak a kormány és az MNB felelősége lett volna? Kétlem. Benne voltak, az tény. Amikor látták, hogy baj van, behúzták a vészféket (az hiba volt, hogy már csak a baj bekövetkeztekor tették ezt, nem látták előre). Viszont az, hogy a szerződések olyanok lettek, amilyenek („az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé”), azért a PSZÁF a felelős. Nekik kellett volna ezeket vizsgálniuk, nekik kellett volna beavatkozni. Nekik kellett volna - akár utólag is – módosítani a termékeket. Mert azzal nincs baj, hogy az adósra ráverik az árfolyamkülönbségből adódó veszteségeket, mert ez benne volt a pakliban, erről tudtak, hogy lehet ilyen. De hogy a bankok rossz portfolió-kezeléséből (bedőlt hitelekből) adódó költségeiket is a még jól fizető adósra terheljék, az nem helyes.

2012. nov. 28. 14:31
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Én teljesen egyetértek vele, sajnos. Róna évek óta ír a Népszabadságban a devizahitelek problémájáról, részletesen kifejtette többször is miért tartja rossz terméknek. Sajnos kevesen értik őt itthon, mert nem a szemét bankok vs. jótevő bankok aspektusból vizsgálja a témát, hanem teljesen a nyugaton megszokott gondolkodásmódból, bár ez nem meglepő hiszen ott élte élete nagy részét.

Ő használta a TV-s analógiát is ha jól emlékszem, amivel tökéletesen a fején találja a szöget, és talán a legegyszerűbb rajta keresztül megérteni a problémát. Ha veszek egy TV-t (vagy bármilyen másik terméket), de az mondjuk zárlatot okoz, akkor teljesen nyilvánvaló hogy nem én voltam a hülye aki szabadidejében nem mélyült el a villamosmérnöki tudományokban, hanem egyértelműen a kereskedő vágott át és köteles megtéríteni a káromat (meg általában jókora bírságot fizetni az illetékes hatóságoknak). Na ez az ami teljesen hiányzott a devizahiteleknél, a kockázatot minden esetben az ügyfél viselte, míg a szolgáltatást nyújtó cég (aki elvileg teljes szakmai tudását bevetve felmérte az ügyfél hitelképességét) csak a hasznot zsebelte be. És sajnos ennél többről is szó van, több jel is (például az adminisztrációs költségek devizában rögzítése) arra utal hogy a bankok spekuláltak erre a kialakult helyzetre.

Itt az állam részéről volt súlyos mulasztás, még az Erste bank igazgatója (aki az egyik leginkább Orbán-ellenes bankvezér) is elismerte, hogy ehhez súlyos fiskális és monetáris koncepciótlanság kellet. És hogy az Együtt 2014-re is kitérjek, pontosan az Bajnaiékkal az egyik legnagyobb baj, hogy a közvélemény felé a mai napig nem hajlandóak ezt beismerni, sőt, hallgatólagosan azt sugallják hogy ők mindent jól tettek ez ügyben és mossák kezeiket.

2012. nov. 28. 14:33
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
2009ben nem akartam elhinni, hogy az emberek képeske voltak miniszterelnöknek azt az embert elfogadni, aki 2008ban a válságban a gazdasági miniszter volt....
2012. nov. 28. 15:04
 5/18 A kérdező kommentje:

"2009ben nem akartam elhinni, hogy az emberek képeske voltak miniszterelnöknek azt az embert elfogadni, aki 2008ban a válságban a gazdasági miniszter volt...."

Képzeld még most is van sok hülye,aki rá szavazna,mindazok után amit tett.

2012. dec. 1. 17:27
 6/18 anonim ***** válasza:
48%

"Képzeld még most is van sok hülye,aki rá szavazna,mindazok után amit tett."

Sőt még a gyurcsit is visszaszavaznák!

2012. dec. 2. 19:32
 7/18 anonim ***** válasza:
76%
Mivel a magyar ember a legritkább esetben voksol valami mellett... Mi mindig valami, valaki ELLEN vagyunk csak képesek fellépni. A legtöbb embertől bármit kérdezel, hogy mit AKAR, azt sohasem tudja. Viszont hetekig képes papolni arról, mit NEM akar... Ez az egyik legnagyobb baj itt. Jövőkép nulla, a választás annyiból áll, hogy "ez szemét vót, akkor most arra szavazok, aki őt utálja, mert az biztos más lesz". És csak forognak a pártok körbe-körbe, egyik többet rabol, mint a másik...
2012. dec. 2. 21:40
 8/18 anonim ***** válasza:
6%
2/7 és 7/7 válasza nagyon tetszik és szerintem tárgyilagos és elfogadható. Egy dolgot viszont mindenki figyelem kívül hagy mégpedig azt, hogy bizony sokan ezek között akik felvették a hitelt a családban biztos lett olyan ki munkanélkülivé vált. Evvel ők nem számoltak.
2012. dec. 10. 13:57
 9/18 anonim ***** válasza:
53%

Nem értem, hogy Róna Péter szimplán hülye vagy csak egy megélhetési hazudozó. Kb eddig a hazug mondatig jutottam el:

"Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a hitelfelvevő részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé"

Ha a forinthitel 12%-os, a devizahitel 7%-os kamatra adják, akkor kié is "profit"? Csak nem a hitelfelvevőé? Az olcsó hitelnek nincsenek előnyei Róna Péter szerint? Akkor miért választották ezt a "befektetési" formát? Csak nem azért, mert megnézték, hogy forint hitel - 100ezres törlesztő, deviza alapú hitel: 70ezres törlesztő.

Ha az átlag hitelfelvevők tömegesen nem fizetnek és adósságuk behajthatatlan lesz akkor kié is a kockázat? Csak nem a banké?

Na ennyit ezekről a hazugságokról (vagy hülyeségekről, ugyanis nem tudom, hogy RP hazug vagy hülye).

Valaki írta, hogy Bajnai elrontotta korábbi gazdaságpolitikánkat. Nagy tévedés! Ő vitte helyes irányba. Radikálisan csökkentette a kiadási oldal fényűzéseit (13. havi nyugdíj, közszolgák 13. havi illetménye), csökkentette a képviselői juttatásokat, nem vette fel miniszterelnöki fizetését, stb.

2012. dec. 10. 14:36
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Sztem nincs olyan közgazdász aki nem látott veszélyt abban, hogy a magyar lakosság döntőrésze a deviza hitelek felvétele mellett döntött... Magyarországon forinttal fizetnek a magyar gazdaságtól, független devizával valótörlesztés azt eredményezi, hogy a magyar gazdaság összeomlik ... Bajnai se hülye, csak jól fizetett közgazdász!
2012. dec. 10. 14:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!