Hogyan lehetne növelni az iskolázottság, a tanulás értékét, megbecsültségét a romák körében?
"Egy nem roma gyerek, egy olyan iskolába ahol a romák vannak többen vajon milyen? Őt nem csak kibeszélik, de biztos vagyok benne, hogy meg is verik és ki is rabolják."
A bőrszín alapján való megkülönböztetés egyáltalán nem olyan jellemző, mint a külsőségeken alapuló kinézés (ruhák, játékok). Egyébként valószínű az a nem cigány gyerek 8 év után olyan lesz, mint amit a többi otthonról hozott.
Erre volt Vona Gábornak egy ötlete. Nem vagyok Jobbikos, de látok benne fantáziát: Szóval a cigány gyerekeket lehetetlen szocializálni, mert sokkal nagyobb hatással vannak rájuk otthon, mint az iskolában. Ha a kiemelkedően rossz tanulmányi átlaggal és rossz életkörülményekkel (pl munkanélküli szülők) rendelkező gyerekeket bentlakásos iskolákba küldenék ahonnan mondjuk csak havonta egyszer mehetnek haza, az iskolában nagyobb hatást lehetne rájuk gyakorolni, így el lehetne őket indítani a beilleszkedés útján. Persze ezt így megcsinálnák az katasztrofális következményekkel járna, de egy kis finomítással szerintem nem kizárt, hogy működőképes módszerré válhatna.
link az eredeti ötletről: [link]
Előszöris olyannal kellene kezdeni, ami tuti kiverné a biztosítékot: például SNI-re hivatkozva (ami igaz is) különválasztani a tanulásra kevésbé fogékony gyerekeket, akár 2-3. osztálytól, és egy teljesen más tantervet követni velük, egy olyat, ami kicsit lassabban halad. Ígyis-úgyis 16-17 évesek, mire az általánossal végeznek (hacsak nem inkább átengedik őket, hogy eltakarodjanak végre). Utána mehetnének szakmát tanulni, akár hasonló iskolákba is, ahol nem 3-4, hanem 5-6 év alatt tanulnának ki adott szakmát.
Persze ezt jogvédők, meg egyenlősködők nem hagynák. De ki nem szarja le őket? Nekik üzenem, hogy be lehet fogadni és együtt élni általam kijelölt cigány családokkal. Ha ez minden gond nélkül működik, akkor elnézést kérek.
A tisztességes cigányos esetében sehogy.
Ők pontosan tudják, ismerik z értékeket.
Az olyan cigány családokban akiknél az alul iskolázottság, a munkanélküli lét, a rossz szocializálódás a minta, ott a szocializálódás megszakításával!
(nem csak cigányokra kihegyezve)
Lehet hogy egy kicsit drasztikus, de kötelezném őket a bentlakásos iskolák részvételére. Az általános iskolákban már szelektálnák és korrekciós osztályokat indítanék.
Hiszen a fejlődőképesebbek is többre mennének és ők sem maradnának tudatlanok. A megyeszékhelyeken kijelölnék iskolákat "építenék" amik kollégiummal összehangolva működnének. Bevezetném a 3 csapást is az iskolákban. Az az 1 szaktanári vagy osztfő, 2 igazgatói, 3 kicsapás, és ezt szigorúan venném. Akiket kicsaptak azokat egy gyűjtő iskolába , osztályba , korrekcióval, bentlakással.
Kierőszakolnám belőlük a minimum szakmát, és megszakítanám az otthoni szocializálódási mintát.
Akik így nevelkednének azoknál kimondottan a szocializálódás ami a megoldás lenne, és a tudásuknak megfelelő végzettségük lehetne.
Mire felnőnének meg is köszönnék.
A magyarok között is vannak olyanok, akik lehúzzák a többieket, ahogy cigányok között is vannak.
Volt egy időszak, amikor "gettó" iskolába jártam, előtte "elit" iskolába és ezt tapasztaltam, ezzel volt a legnagyobb gond.
Egyébként ott speciel nem bántották egymást azért, mert valaki magyar, vagy cigány, vagy más nemzetiségű, legalábbis azalatt az egy év alatt, amíg ott tanultam, de volt néhány nagyon problémás egyén.
Ezekkel az egyénekkel kellene foglalkozni.
"Csak azok a fránya arányok a magyar és cigány deviánsok között. :)"
igen ezt imádom a liberálisokban:) okoskodnak hogy de a magyarok között is van azt már lesz*rja hogy 10-ből 1 magyar van csak, az nem érdekes:)
egyébként sehogy nem lehet tanulásra bírni őket, amíg a gyerek csinálással ugyan azt a pénz viszik haza mintha dolgoznának, minek tanulnának ha nem is fognak soha dolgozni?
Egyetértettem azzal, mint láthatod, hogy az arányok nem hasonlítanak és nem vallom magam liberálisnak, csak a tapasztalataim alapján beszélek.(egyébként 19 éves vagyok és nem vagyok semmilyen párt tagja :D pártsemlegesen állok a dolgokhoz)
Az osztálytársaim között is sokan voltak cigány származásúak, köztük sokan egyébként jól tanultak, úgyhogy nem hinném, hogy olyan reménytelenek lennének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!