Megfejtettem, hogyan oldhatnánk meg az ország problémáit?
Mindenki mondja, hogy ez a párt meg az a párt jó lenne. Most Én ebbe nem megyek bele, mert nem pártot ajánlok hanem utat.
Azt hiszem rájöttem hogyan oldjukmeg ezt a sok gondot amibe ez az ország van !
Úgyis már az ország nagyon szegény ! belefúlunk az adósságba, amit már visszefizettünk régen, de a kamatos kamatjait nyögjük, sőt a kamatokat sem tudjuk tőrleszteni.
Mi lenne, ha mint argentínában bejelentenénk hogy államcsőd van és utána tiszta lappal kezdenénk ? A gazdagok elveszítik bankbetéteiket ? Villájukat ?
Gondold el, hogy ha fizetésképtelenséget jelentünk, akkor már nem kell fizetni az adósságot és lehetne abból a rengeteg folyamatosan kiáramló pénzből, éhező gyermekeket etetni vagy vállalkozásokat támogatni és munkahelyet teremteni. Csak jobb lenne nemde ? A gazdagok elveszítik a bankbetétjüket, de nekik úgyis jobb. Viszont a szegények válláról, sok nyűg lekerülne.
Csak a kapitalizmust kellene megszüntetni. Lenne EU-s fizetés és mindenki boldog lenne. A vállalkozónak pörögne a meló és még több embert tudna alkalmazni. A munkás tudna költeni, tehát mindenkinek jó lenne, és mellette az ország is tudná teljesíteni a hitellel kapcsolatos elvárásokat. Ennyi...
De még minimálbérét kubikolnak 12 órában az emberek addig, ne várjon senki fellendülést kilábalást.
A semmiből adni nem lehet! Van két kiflid, adj nekem 6 kiflit és két zsömlét mert nekem annyi kell! Tudsz adni? NEM! Sajnos ez van most a gazdaságunkkal és nem a mostani kormányt kell hibáztatni ez a probléma a rendszer váltás óta fenn áll.
"Csak a kapitalizmust kellene megszüntetni. Lenne EU-s fizetés és mindenki boldog lenne."
Abba belegondoltál, mi teszi lehetővé az EU-ban az EU-s fizetéseket? Csak nem az az undorító, kizsákmányoló kapitalizmus?
"A vállalkozónak pörögne a meló és még több embert tudna alkalmazni"
Te nem érted azt a kapitalizmust, amit meg akarsz szüntetni. A vállalkozónak a kapitalizmusban nem az a célja, hogy minél több embert tudjon alkalmazni. A kommunistáknak mániája a marxi értelemben vett teljes foglalkoztatás. Egy kapitalista vállalkozásnak az a célja, hogy minél magasabb profitot érjen el. Ennek a célnak rendel alá mindent, többek között az alkalmazottak számát is.
"A semmiből adni nem lehet! Van két kiflid, adj nekem 6 kiflit és két zsömlét mert nekem annyi kell! Tudsz adni? NEM!"
A pékségben, ahová járok, ez elő szokott fordulni. Úgy oldják meg, hogy megmondják, hogy ha ráérek, jöjjek vissza fél órával később, addigra sütnek. Aztán, ha ráérek, visszamegyek fél órával később, és kérés nélkül elém teszik.
Gondolom átvitt értelmet szántál ennek a mondatnak, de nagyon nem jött át, hogy mit akartál vele mondani. (Egy tippem van, de azzal jobban jársz, ha nem fejted ki, mert baromi nagy öngólt lősz vele.)
"Abba belegondoltál, mi teszi lehetővé az EU-ban az EU-s fizetéseket? Csak nem az az undorító, kizsákmányoló kapitalizmus?"
Dolgoztam külföldön helyesbítek EU-s tagállamban. Ott a munka vállalónak több joga van mint nálunk. Oda kinti fizetésből két családot is simán eltudtam volna tartani. Lehet ott is van kapitalizmus, de ami itt van ég és a föld.
"Te nem érted azt a kapitalizmust, amit meg akarsz szüntetni. A vállalkozónak a kapitalizmusban nem az a célja, hogy minél több embert tudjon alkalmazni. A kommunistáknak mániája a marxi értelemben vett teljes foglalkoztatás. Egy kapitalista vállalkozásnak az a célja, hogy minél magasabb profitot érjen el. Ennek a célnak rendel alá mindent, többek között az alkalmazottak számát is."
De pontosan értem a kapitalizmus szó fogalmát és jelentését. Vállalkozó vagyok, 10 embert tudok foglalkoztatni és nem éh bérért. Remélem minden vállalkozó egyszer rá jön arra, hogy ha megfizeti az alkalmazottját az nem csak neki jó hanem magának a vállalkozónak is. Ha nem inspirálod az embert nagy ívben le sza..ják a fejedet és csak a kötelező munkát csinálják meg. Na nálam még ha kell marad a műszak után is és nem nyafog örömmel meg csinálja. Cserébe megvan fizetve, nem nézem rabszolgának emberszámba veszem őket.
"A pékségben, ahová járok, ez elő szokott fordulni. Úgy oldják meg, hogy megmondják, hogy ha ráérek, jöjjek vissza fél órával később, addigra sütnek. Aztán, ha ráérek, visszamegyek fél órával később, és kérés nélkül elém teszik.
Gondolom átvitt értelmet szántál ennek a mondatnak, de nagyon nem jött át, hogy mit akartál vele mondani. (Egy tippem van, de azzal jobban jársz, ha nem fejted ki, mert baromi nagy öngólt lősz vele.)"
Röviden azért leírom mire gondoltam. Tegyük fel, van egy ruhaboltod pislogsz mint a jóllakott óvodás,és siránkozol nekem, hogy nincs vásárlód nincs forgalmad. De mit vársz mikor rajtad kívül xx ezer vállalkozó 78 ezerrel ( minimálbérrel) nyomja meg szerencsétlen munkavállaló zsebét? Az max az életben maradásra elég vagy még talán ara sem. Te hiába akarod megszedni magad, ha a termékedre nincs kereslet. Ha meg esetleg menne is a szekér tudd, hogy mehetne jobban is ha rásegítesz kicsi ösztönzővel.
"Lehet ott is van kapitalizmus, de ami itt van ég és a föld."
Nem ott is, hanem inkább csak ott. (Na persze nem mintha Európa a szabadpiaci kapitalizmus mintája lenne.) Az a baj, hogy annyira belénkivódott a szocializmusban belénk vert antikapitalizmus, hogy akármi probléma van, a kapitalizmust hibáztatjuk érte, és sosem az államot. Lefogadom, hogy ha pár év múlva bekövetkezik, amitől az erőszakos rezsicsökkentés ellenzői félnek, akkor is a gonosz multi lesz a hibás, aki nem hajlandó ócsóér' szolgáltatni a zembereknek, hanem extraprofit kéne a mocsoknak.
"Ha nem inspirálod az embert nagy ívben le sza..ják a fejedet és csak a kötelező munkát csinálják meg. Na nálam még ha kell marad a műszak után is és nem nyafog örömmel meg csinálja. Cserébe megvan fizetve, nem nézem rabszolgának emberszámba veszem őket."
Na, ha valóban vállalkozó vagy, akkor talán könnyű lesz veled szót érteni. Kérdezem személyesebben: NEKED ugye nem az a célod, hogy minél több alkalmazottad legyen?
"Te hiába akarod megszedni magad, ha a termékedre nincs kereslet."
Így van. Aki ezt nem képes felfogni, és ragaszkodik a - maradjunk a példánál - ruhaboltjához akkor is, ha a kutya nem téved be oda (Al Bundy cipőboltja jutott eszembe, az működik így), az meg is érdemli, hogy tönkremenjen. Aki időben rájön, hogy ez nem megy, és átszáll valami más bizniszbe, az talpon marad. Aki meg siránkozik és az államot, a konkurenciát meg a vevőket hibáztatja (tehát mindenkit, kivéve saját magát), azzal meg nem lehet mit kezdeni.
Na, ha valóban vállalkozó vagy, akkor talán könnyű lesz veled szót érteni. Kérdezem személyesebben: NEKED ugye nem az a célod, hogy minél több alkalmazottad legyen?
NEM az a célom. Több éve működő vállalkozásról van szó és a 10 - ből egyre sem kapok támogatás. Egyikük sem pályakezdő sem munkanélküli központ által támogatott. A cég kitermeli mindenki bérét és még egy kis pluszt is hoz. Nincs lehetőségem létszám bővítésre és egyelőre ebben a felállásban megfelelő nekünk.
Hidd el én voltam mind a két oldalon, tudom mit jelent és mi a különbség alkalmazottnak és főnöknek lenni. Ezért is csinálom a fent leírtak szerint emberibb módra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!