Hölgyek és úrak! Nem a bajnai alatt vették el a kisnyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat?
17:58
"A nyugdíjak a rendszerváltás óta fokozatosan veszítették és veszítik el ma is a vásárló értéküket. "
A nyugdíjasok ma jobban élnek, mint 20-30-40 évvel ezelőtt.
Inkább a 2002-2008 között duplájára nőtt nyugdíjkiadásokon kellene kétségbeesni, de azon nagyon.
Egész Európában dögrováson van a nyugdíjrendszer .
Szerintem (sem) az a kérdés , bedöntik-e , hanem hogy mikor.
Ha egyesek (átmeneti) népszerűséget , szavazótábort vásárolnak , azt még nem muszáj ám nyugdíjemelésnek érzékelni , mert fájdalmas az eszmélés .
Aki a nyugdíjasok számára IGAZÁN biztosítani akarja azt a bizonyos" 13.havit" , az a szóban forgó összeget 12 felé osztja , és az a tizenketted rész minden hónapban megjelenik az aktuális egyenlegen .(Persze,nem mínuszban)
Másodszor : aki komolyan gondolja magát a nyugdíjast is, (tehát nem csak a voksát!) , az majd nem hitelből emel nyugdíjat , minden utánajövőt ( tehát az unokákat is) eladósítva ezzel !
Görögországban jegyeztek még 14. havi ezmegazt is! (Ráadásul hitelekből) Következmény: napi rendszerességgel figyelemmel kísérhető. Úgy a "HITELES" és egyéb VVmédiákban , mint azokban , amelyek nem feltétlenül a válságok előidézőit tömjénezik....
Miért ? Van 13. hónap? Ezt sosem fogom megérteni.
Ökörköri
21/23. Neked van nyugdíjas rokonod? Ha lenne nem írnál olyan hülyeséget, hogy ma jobban élnek a nyugdíjasok, mint 10-20-30 évvel ezelőtt.
20 éve mentem nyugdíjba. Az akkori nyugdíjamból nem csak a rezsit, és egyéb kiadásaimat tudtam fedezni, hanem a gyerekeimnek is segítettem, sőt még félre is tudtam tenni valamit. Akkor még nem volt 13. nyugdíj.
Ma örülök, ha az alapvető dolgokra futja. Ha elromolna a bojlerem, hűtőm, tűzhelyem, nem tudnák helyette másikat venni. Megtakarítani egyáltalán nem tudok.
A nyugdíjasok többsége szintén ilyen szinten él.
Azok kedvéért írom, akik vannak olyan kedvesek, és azzal bölcselkednek, hogy 12. hónap van egy évben. (Gondolom, ha ők kapnának 13. havi fizetést, akkor nem utasítanák el, hogy csak 12 hónapot dolgoztak, de nem ez a lényeg.
Az államnak sokkal olcsóbb és bölcsebb (és valahol egyben igazságtalanabb is) volt a 13. nyugdíj bevezetése, mint ha a nyugdíjminimumot emelték volna meg. Miért is?
1.) A 13. havi nyugdíjat vissza lehet venni, de a nyugdíjminimumot nem lehet csökkenteni.
2) A mindenkori nyugdíjminimumhoz igazodik rengeteg segély, stb., így egyúttal azok is emelkedtek volna.
3) A nyugdíjasok UTOLSÓ ÉVE mindig töredék év, így egy-egy évben az összes elhunyt nyugdíjasnak durván átlag két heti nyugdíját nem fizették ki.
Szóval inkább fizették a több százezres nyugdíjasnak is a 13.-at, mert az kevésbé volt költséges.
A legértelmesebb hozzászólás pedig ez volt:
"A nyugdíjak a rendszerváltás óta fokozatosan veszítették és veszítik el ma is a vásárló értéküket. Az emelések nem fedezik az áremelések mértékét. Akkor tartanák meg az értéküket, ha az un. vásárlói kosarat vennék figyelembe. A nyugdíjasok többsége rezsire, élelemre költ, de nem vesz LCD-TV-t.
Nyugdíjemelések rendje:
A Horn-kormány törvénybe iktatta, hogy évente 19 %-kal kell emelni a nyugdíjakat, hogy megőrizzék a vásárló értéküket.
A Fidesz 2002-ben ezt eltörölte, maradt az évenkénti 4-5 % emelés.
Amikor megbuktak, az MSZP egyszeri alkalommal kompenzációként fizetett minden nyugdíjasnak 19.000.- Ft-ot.
Majd bevezette a 13. havi nyugdíjat. Ezzel együtt a közalkalmazottak 13. havi fizetését is.
Bajnai a válság miatt ezeket NEM elvette, hanem visszavette. (Az MSZP adta, az MSZP vette vissza)
Ami az ország eladósodását illeti, azért minden eddigi kormány felelős, legjobban a FIDESZ.
Bajnai kért ugyan IMF-hitelt, de csak részben vette igénybe, a maradékból vette meg Orbán a MOL-t.
Nem fröcsögni kell, hanem a tényeket ismerni és figyelembe venni."
11:16
Az a legviccesebb, amikor nem létező pénzeket osztogatnátok 13. havi nyugdíjra, meg nyugdíjemelésre :)
A nyugdíjkifizetések kb. egyharmadára nincs fedezet. Vagy államadósság-növekményből fizeted (ahogy a szocik tették) vagy a költségvetés más területeiről lapátolod oda a pénzt illetve a mostani aktívakat fosztod ki egyre jobban (lásd. Fidesz). Na, ezt tessék továbbgondolni romantikus képzelgések helyett.
#26, Én, 25-ös arról beszéltem, hogy a hogy annak idején az MSZP hozott egy korai döntést, mert állni akarták (és állták is) a szavukat a 100 napos programmal. A Fidesz ezt MEGSZAVAZTA, majd minden valós alap nélkül még rá is kontrázott a 14. havi nyugdíj ígérettel, holott pontosan tudták, hogy nincs rá fedezet.
Amikor az MSZP visszavette a 13. havi nyugdíjat, akkor a Fidesz hőbörgött, holott akkor is tudta, hogy nincs rá fedezet, és megígérte annak visszaállítását.
Én nem azért említettem, a 13. és 14. nyugdíjat, mert időszerűnek vagy megalapozottnak tartom gazdaságilag annak bevezetését, hanem mert szeretném felhívni a figyelmet a Fidesz hazugságára és álnokságára: végig pontosan tisztában voltak a körülményekkel, és mégis fenntarthatatlan dolgokat követeltek, hirdettek a népnek lázítás szempontjából, és becsapták őket. Most meg fel vannak háborodva, hogy nincsenek 100 %-ban mellettük, pedig nincs olyan összehangolt támadás, olyan karaktergyilkosság, amilyent, ők csináltak. (Ami volt Schmitt, az öngyilkosság volt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!