Visszatérhet még valaha Magyarországra a kommunizmus? Olyasmi formában, mint a Kádár-rendszer vagy akár szigorúbban, mint pl. a volt NDK?
Szerintem a világ jövője egyértelműen a kommunizmusban van. Az utóbbi 30 évben bebizonyosodott, hogy a kapitalizmus működésképtelen.
Kb. 1980-ig fenn lehetett tartani azt a látszatot, hogy a kapitalizmus a nyerő ideológia, mert a 2. világháború után a nyugati országok fejlődési robbanáson estek át a háború okozta sebek kapitalista stílusú befoltozása végett. Azonban amikor ez a periódus végetért, hanyatló fázisba kezdett a Nyugat és egyik válság követte a másikat, pár hónapon belül meg elvileg megint jönni fog egy nagy. Az USA államadóssága 1976 óta csak nőtt.
Nyilvánvaló, hogy azt a fajta látszatjólétet nem lehet hosszútávon fenntartani, amivel a kapitalista nyugat kecsegtet és egyértelműen abban a szerényebb, de legalább mindenki számára elérhető életformában és színvonalban van a jövő, amit a jobban menő kelet-európai kommunista országok pl. az NDK, Kádár Magyarországa vagy Csehszlovákia tudtak biztosítani.
Egyébként meg azt a kádári jólétet fizeted meg te is, mindenki az adójából, mert nem lehetett azt fenntartani, külföldi tőkével mozgatták az országot :).
Előző voltam
Marha nagy jólét lehetett az NDK-ban, ha sokan az életüket
sem kimélve próbáltak átjutni a nyugati zónába.
Mivel voltam az NDK-ban, ezért a kérdező kommentjét
nevetségesnek tartom.
Amúgy meg máskor a magyarországi baloldal azzal jön, hogy
horn gyuszi micsoda hős amiért segítette a keletieket
nyugatra jutni.Akkor most a gyula is hajléktalanokat akart faragni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!