Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » El tudnád képzelni, hogy Mo-n...

El tudnád képzelni, hogy Mo-n újra királyság legyen?

Figyelt kérdés

Ki lenne a király? Mi alapján választanánk ki az elsőt? és utána apáról-fiúra szállna a trón? A Szent Koronával koronáznák meg? Működhető rendszer lenne?

....

én úgy képzelem, hogy a parlament is működne, de a fő szó a királyé lenne

Szerintem ez nagyon érdekes téma, várom a válaszokat. :)

2009. júl. 23. 15:29
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
65%

Csak itt beszúrnám, mint nem ide tartozót, hogy a piócák nagyon jól gyógyítanak sok esetben, sokszor jobban, mint a vegyszerek. Használják sokan! És kevés a mellékhatás!

Vonj párhuzamot bátran!

2009. júl. 23. 16:05
 12/29 anonim ***** válasza:
64%
Én szívesen venném a királyságot! Sokkal inkább, mint a köztársaságot. Ez eleve halálraítélt rendszer.
2009. júl. 23. 16:07
 13/29 anonim ***** válasza:
63%
A legutolsó Magyar királyunk IV.Károly volt.Ha elképzeljük,hogy királyság lenne újra,akkor a törvényes örökös követné a trónon.Jelen esetben élő fia Habsburg Ottó lenne a trónörökös...De elképzelhetetlen,hogy ma királyság legyen itt.Gondolj bele,ha elfogadnánk,hogy újra királyság van,akkor el kell fogadnunk újra a bárok,és nemesek jogait is(hisz ez vele jár)
2009. júl. 23. 16:10
 14/29 anonim ***** válasza:
75%

Érdekes kérdés.

Jelenleg Európában alkotmányos illetve parlamentáris monarchia Spanyolország, Nagy-Britannia, Dánia, Svédország, Norvégia, Liechtenstein, Belgium, Hollandia, Luxemburg. A francia köztársasági elnök és a német kancellár is gyakorlatilag királyi jogkörökkel rendelkezik, illetve Európán kívül ott a Japán Császárság és az USA is, ahol pedig az elnöké lehet egy személyben a végső szó, ugyanúgy mint a franciáknál és a németeknél.

Szóval maga a rendzser nem idejétmúlt és mind politikailag, mind társadalmilag, mind gazdaságilag működőképes.

Jót tenne a magyarságnak is egy intézmény, ami napi viszályok felett állóként és mindenki által tisztelve gyakorol hatást a folyamatokra, de nem látok rá reális esélyt, hogy meg is valósuljon...

Pedig egy Franco után minden szempontból igen megosztott Spanyolországnak igen jót tett az uralkodó újbóli trónra emelése.

Lehet, hogy egy Kádár után igen megosztott Magyarországnak se ártana.

2009. júl. 23. 16:19
 15/29 anonim ***** válasza:
41%

Nem igazán tudom eldönteni, hogy mi lenne a jobb rendszer: szerintem nincs szükség arra, hogy az ország eltartson egy kupac paprikajancsit, és egy, a politikához semmit nem értő "királyt". Lásd Anglia... Az angol királyi család szerepe a bulvármagazinok címlapján szerepléstől a jotékonykodásig tart, és bár a királynő írja (vagy éppen nem írja) alá a törvényeket, mást nem nagyon csinálnak. Emellett igen költséges is fenntartani egy ilyen rendszert.

Morális szempontból tényleg nem értem, miért ragaszkodnak olyan merev etiketthez, mint hogy a királynőt nem lehet megérinteni (hatalmas botrány volt belőle, hogy Michelle Obama teljesen véletlenül hozzáért a hátához). Ez egy kicsit nevetséges is számomra.

Arról nem is szóéva, hogy ott van a Lordok Háza nevű förmedvény: hihetetlen, hogy a mai világban valaki csak azért ülhet csúcspozícióban, mert már a dédapjának a dédapja is ott ült. Személyes kvalitások? Ugyan... Ha nemesnek születtél, automatikusan tagaja vagy az országgyűlésnek...

Szóval ez lenne olyan jó rendszer?

Nem mentegetem a köztársaságot, mert rengeteg hibája van annak is, de ahogy egy nagyon okos ember egyszer megmondta: "A demokrácia nem jó rendszer, csak még nem találtak ki jobbat."

2009. júl. 23. 16:55
 16/29 anonim ***** válasza:
67%

A királysággal épp az a probléma, hogy diktatórikus.

Ha nem tetszik a vezető (király), akkor nem tudja a nép lemondatni. Maximum polgárháborúval.

Másrészt pedig az lesz az uralkodó, aki a király fia. Szóval nem a készségek, rátermettség, népszerűség alapján választanak. Elég csak belenézni a történelemkönyvekbe, hogy lássuk hány őrült király okozott már kárt az országnak.

Akik ilyen bőszen támogatják a királyságot belegondoltak már, hogy mi van, ha egy nem jó képességű, korrupt, gonosz stb. ember kerül trónra? Például egy gyurcsányféle, akkor aztán nem lehet előrehozott (de még 4 évenkénti) választásokra sem várni.

2009. júl. 23. 17:08
 17/29 anonim ***** válasza:
62%
most is az van..csak elgurult a korona:D
2009. júl. 23. 17:10
 18/29 anonim ***** válasza:
49%

"MÉg jó, hogy a köztársasági elnökhöz fordultak jogorvoslatért, a kormánydöntések ellen! Mivel ő a legvégső megoldás, kihez kellett volna fordulniuk! "

megbocsáss, de nagy butaságot írtál...

a kormándöntésekre nézve a köztársasági elnöknek semmilyen kompetenciája nincs.

egyedül a törvények (tehát a parlament által meghozott döntések) azok, amelyekre lehet valamelyes hatása, de ez is elenyésző.

mindössze azt teheti, hogy a meghozott törvényeket

a./ újratárgyalásra visszaküldi a parlamentnek, de amennyiben azt (akár változtatás nélkül) a parlament ismét jóváhagyja, akkor már kötelező neki is alírni.

az, hogy sólyom lászló minden erővel feszegeti a hatáskörének a határait - nos, az az ő személyes szociális problémája :)

b./ aláírás előtt normakontrollra megküldi az alkotmánybíróságnak - ha ott elkaszálják, akkor a parlament így járt, ha jóvéhagyják, akkor a köztársasági elnök köteles azt aláírni.

2009. júl. 23. 17:16
 19/29 anonim ***** válasza:
34%

Tulajdonképpen miért ne? :-)

(nekem pl. nemesi őseim vannak, hm, el tudnám képzelni a csaló munkáltatók helyett)

2009. júl. 23. 17:26
 20/29 anonim ***** válasza:
49%
Jó ötlet! IGEN!
2009. júl. 23. 17:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!