Ti örülnétek titkon ha Ausztria elfoglalná Magyarországot?
"lyen alapon mi is megszállás alatt tartottuk Horvátországot nagyon-nagyon sokáig"
Milyen megszállásról beszélsz ember :)? Magyarország és Horvátország között perszonálunió volt 1102-től egészen 1918-ig. A horvátok önállósága mindvégig megvolt a királyságon belül.
"Ilyen alapon mi is megszállás alatt tartottuk Horvátországot nagyon-nagyon sokáig... még is, egyesek "Vesszen Trianon"-t skandálva követelik vissza"
Ekkora baromságot még életemben nem hallottam.Senki nem követeli vissza Horvátországot.Hiszen a két ország hozta létre a világ első és leghosszabb ideig működő unióját.Trianon meg előbb vagy utóbb mindenképp felül kell vizsgálni,ha már ettől apróbb ügyekben kárpótlásokat fizettek,akkor itt is megjár.Ha meg már annyira ellenzed a magyarságot érintő problémák kivizsgálását,legalább olvass.Talán nem írsz ekkora baromságokat.
Én meg nem!
A megszállók, azok megszállók, akárhogyan is nézzük!
Ilyen nincs h a színvonal jönne. Ez gyerekes gondolkodás.
Amugy anno én is monarchia parti voltam de az halott ugy. Nem véletlenül szűnt meg.
Az európai unióban van a jövő.
Amugy meg mint mondtam ha Ausztria elfoglalna Magyarországot nem lenne olyan színvonal mivel a fejlettség régiónként változik. Az USAban is van fejlettebb és fejletlenebb régió ahogy delolaszorszag fejletlenebb mint észak, vagy a volt NDK területe fejletlenebb mint a regi NSZKe. De pl bajoroszag Németországban fejlettebb mint baden-wuttenberg
"Milyen megszállásról beszélsz ember :)? Magyarország és Horvátország között perszonálunió volt 1102-től egészen 1918-ig. A horvátok önállósága mindvégig megvolt a királyságon belül."
Ez így egy az egyben igaz.
De ez egy az egyben igaz a Magyar Királyság és az örökös tartományok viszonyára is, 1526-tól 1918-ig (kivétel ez alól természetesen a Bach-korszak egy évtizede). Az ország élén a nádor állt, önálló rendi országgyűlés létezett és a vármegyék önállóságát II. Józsefet leszámítva senki nem bolygatta meg (sajnos, teszem hozzá...)
Azért van egy olyan apró különbség a két eset között, hogy László és Kálmán ténylegesen háborúzott a horvát koronáért a horvátok által időközben megválasztott király ellenében és szabályosan meg kellett hódítaniuk az ország egészét (az Árpád-kor véleményem szerinti legdicsőbb háborújában egyébként) mire a sikerült meggyőzniük a horvát nemeseket a perszonálunió előnyeiről. Ugyanakkor Mohácsot követően mind a trónöröklés rendje, mind a királyválasztás Mátyás által lefektetett törvényei, mind a II. Ulászló által megkötött szerződéseknek megfelelően Ferdinándnak kellett örökölnie a magyar trónt.
Szegény ,sógorok, látnák nagy Magyar valóságot. És gyorsan
menekülnének,hogy köszi de ebből nem kérnek.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!