Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek feladata-e egy...

Szerintetek feladata-e egy államnak az egyház (ak) támogatása az adófizetők pénzéből?

Figyelt kérdés

Itt a legújabb fejlemény, várom a véleményeteket!

[link]

2012. jún. 26. 15:13
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

abszolúte ellenzem, hogy az én adómból finanszírozzák az egyházakat. és szerintem ez minden nem hívőt sért bizonyos szinten. az egyházi adóból mikor fognak engem segélyezni? életemben közöm nem volt az egyházhoz, ne az én pénzemen tartsák jól a papokat. még ha csinálnának is valamit, de nem: oké, vannak köztük akik tanítanak, miegymás, a azért fizetni, nyugdíjazni valakit, mert végigimádkozza az életet? tartsák el őket a hívők.

lehet itt beszélni keresztényi szeretetről meg segíteni akarásról, de az embereknek (nekem sem) nem lehet megmondani, hogy miben higgyenek vagy ne higgyenek. ez nevelés, hozzáállás kérdése. és én nem vagyok hajlandó pénzt kiadni valamire, amit ellenzek.

2012. jún. 26. 15:37
 2/21 anonim ***** válasza:
12%

Szerintem igen. Egyrészt a kultúránk nagyon jelentős részét képezi, amit az állam alapvető feladata őrizni, fenntartani, másrészt olyan feladatokat lát el, amit az államnak kötelessége, de sokkal magasabb színvonalon.

Van sokkal kevésbé támogatandó tétel is a költségvetésben, pl a prostituáltak érdekvédelmi szövetsége, de szerencsére egyelőre még nem mondhatja meg az ember mire költsék az adóját.

2012. jún. 26. 15:58
 3/21 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek az elsővel, tartsák fent a nagy hívők az egyházukat!
2012. jún. 26. 16:01
 4/21 A kérdező kommentje:
A második válaszolót kérném, hogy bővebben fejtse ki, milyen konkrét értékekre gonolt. Múemlékvédelem, pl templomok fenntartása? Vagy egyéb?
2012. jún. 26. 16:12
 5/21 anonim ***** válasza:
91%

Igen, de csak a hitéleti tevékenységet, és ne politikai kegyek alapján dőljön el a támogatás, mint mostanában.

Egyetértek azokkal is,a kik szerint elvben helyesebb lenne, ha az állam egyáltalán nem támogatná az egyházakat, de ahhoz egy teljesen más gazdasági, társadalmi felépítés és adórendszer kéne, olyasmi mint Amerikában. Nálunk, ahol egy vállalkozó pénzének 80 %- a adóba megy, meg ahol a munkavállalók is agyonadóztatottak, na meg az általános szegénység mellett nem marad az embereknél annyi annyi pénz, hogy fenntartsák az egyházaikat. Különös tekintettel arra, hogy az egyházak híveinek jelentős része öreg, szegény, évi pár 1000 Ft-nál többet nem tud adni, az meg semmire se elég.

Tehát én a hitéletet támogatnám valamennyire, de az intézményeket már valószínűleg nem. Különösen nem úgy mint most Magyarországon, hogy miközben az önkormányzatok nem tudják fenntartani az iskoláikat, az egyházaknak erre valahogy bőven van pénzük és tömegesen veszik át a volt önkormányzati iskolákat.

És végül normatív alapra kéne helyezni a finanszírozást évtizedekre felállított szabályrendszer alapján, hogy ne az legyen, ami most, hogy az egész egyházi hierarchia nyakig fideszes, mert onnan várnak több pénzt, a katolikus érsekek, püspökök egyenesen dicshimnuszokat zengenek Orbán Viktorról.

2012. jún. 26. 16:19
 6/21 anonim ***** válasza:
89%
első vagyok. természetesen műemlékként támogatnám a templomokat, zsinagógákat, egyéb műemlékeket. de nem az egyház különféle hókusz-pókuszaira fizetek adót.
2012. jún. 26. 16:23
 7/21 Andizsuzsi ***** válasza:
62%
Ez a cikk nem az egyházak támogatásáról szól. Az állam eddig is támogatta az egyházakat, nézzétek meg a költségvetési törvényt.
2012. jún. 26. 16:26
 8/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem az volt a kérdés, miről szól a cikk. De ha már felvetődött, ez megint egy furcsa húzás a FIDESZ-től. Elirigyelték, hogy nem csak az általuk ajnározott "igazi történelmi" egyházak profitálnak az intézményi támogatásokból, hanem az utált kisegyházak is, ezért most valamiféle numerus clausust akarnak bevezetni, hogy az egyes egyházak csak a társadalmi támogatottságuknak megfelelő arányban működtethessenek közpénzből támogatott intézményeket. Az probléma, hogy a buddhistáknál vagy a baptistáknál kevés a hívő ellátott. És azt honnan tudják, hogy a katolikus iskolák diákjai hívő katolikusok-e?
2012. jún. 26. 16:39
 9/21 Dick Esmen ***** válasza:
100%
Nem
2012. jún. 26. 17:08
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

az egyházak tartsák fent magukat lényegtelen milyen kormány van

ÉN had ne adózzak 1 olyan dologért amit ellenzek

amikor az egyház diktál meg lehet nézni hogy plafonig áll a sz.r

történelem már bebizonyította de sajnos van aki még bedől a csuhásoknak

2012. jún. 26. 18:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!