Szerintetek sem lesz állami nyugdíj 30-40 év múlva?
Jelenleg 1.3 keresőre jut 1 nyugdíjas.
Most 34 éves vagyok. Amire nyugdíjba megyek, a kedvezőtlen demográfiai mutatók miatt 1 keresőre 2 nyugdíjas fog jutni.
Csak annyi nyugdíjam lesz, amit addig magamnak összespórolok + egy minimális állami, ami az éhenhalásra sem lesz elegendő.
Megoldás lehetett volna a problémára ha a magánnyugdíj:nyugdíj befizetések 1:5 arányát szép lassan növelik, és mondjuk 50 év alatt teljesen kivezetik az állami nyugdíjat. Ehejett a fidesz az évszázad elkúrását csinálta meg, közelebb hozva a nyugdíjrendszer összeomlását.
Én ha tehetem spórolok, de mi lesz a nagy tömegekkel, akiknek eszébe sem jut ez?
A kérdés az, hogy lesz-e állam 30-40 év múlva, vagy létezni fog-e a magánnyugdíjpénztár 30-40 év múlva. Melyiknek nagyobb az esélye.
Én személy szerint arra szavazok, hogy az emberek a saját gyerekeik jövedelme alapján részesüljenek nyugdíjból, akkor állam is lesz, dolgozni is fognak az emberek, és nyugdíja is lesz az illetőnek.
Én úgy látom a pénzügyi szervezeteket nem nagyon izgatja, ha valaki éhen is pusztul miattuk, vagy szétfagy az utcán miután kirúgták az otthonából, ilyen szervezetekre én nem bíznám az öregkori megélhetésem.
A takarékoskodással véleményem szerint az a gond, hogy megint a pénzügyi szektorra bízza az ember a pénzét. Én ebből a pénzből inkább gyereket nevelek, minél többet, hogy minél jobb állásba kerüljenek.
A bankszektor a pénzemmel egyik pillanatról a másikra összeomolhat, míg ha ezt a pénzt gyermeknevelésbe fektetem, az garantáltan nem veszik el. Nem is beszélve arról, hogy jobb egy cseperedő gyermeket figyelni, mint egy gyarapodó bankszámlát.
Azoknak nyilván marad az állami nyugdíj, aminek fennmaradását a gyermekvállalás ilyen formában történő motiválása biztosítja.
A gyermekek után az a plusz jelentkezne a nyugdíjon, amit most a bankszámlára tett megtakarítás jelent.
De míg a bankszámla gyarapodása nem garantálja azt, hogy lesz elegendő társadalom a gyermektelenek nyugdíjának megtermeléséhez, addig a gyermekek után fizetendő nyugdíjtöbblet, azt eredményezi, hogy gyermekeket vállalnak, és lesz állami nyugdíjuk a gyermekteleneknek is.
16:30
Hát, ez a jelenlegi rendszer hibája, de alapvetően a természet (szociál-darwinizmusnak is hívhatjuk) így működik. Igen, elvileg, ennek így kell történnie.
Szerintem lesz állami nyugdíj, csak rettenetesen kevés.
Nekem inkább bankbetétem van. Lehet rettegni a pénzügyi szektor összeomlásától, de a pénzügyi szektor összeomlása esetleges, az állami nyugdíj összeomlása viszont teljesen bizonyos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!