Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Horthy valóban antiszemita volt?

Horthy valóban antiszemita volt?

Figyelt kérdés

2012. jún. 24. 12:34
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
38%
Ő Főméltósága vitéz Nagybányai Horthy Miklós nem volt közvetve antiszemita! Ő maga elítélte. Ő és hazafi zsidó nagytőkések és a kor elitjei is azokat a zsidókat vetették meg akik a '18-'19-es patkánylázadásban részt vettek és a bolsevizmus szekerét tolták a saját hazájukéval ellentétben! Nem, nem volt antiszemita!
2012. jún. 24. 12:41
 2/31 anonim ***** válasza:
54%
Inkább szelektív antiszemita.
2012. jún. 24. 12:46
 3/31 anonim ***** válasza:
47%
Igen, azért védte meg a budapesti zsidóságot a vagonizálástól, mert "antiszemita" volt...
2012. jún. 24. 12:53
 4/31 anonim ***** válasza:
39%
annyira, hogy számos zsidó emlékezik meg róla, virágot visznek a sírjára. stb. akkoriban a zsidóság picit más volt, sokkal elkülönültebb, kirívóbb volt. szinte elfogadott volt az, ha valaki nem szerette őket. liberális jogvédők sem voltak, sem holokauszt.
2012. jún. 24. 12:54
 5/31 anonim ***** válasza:
34%
hozzáteszem, a kommunisták szinte csak zsidókból álltak, a 19-es csoda is (1 kivétellel), és utána is...
2012. jún. 24. 12:55
 6/31 anonim ***** válasza:
56%
Hülyeséget mond az első. Horthy természetesen antiszemita volt, mint a kor politikusainak a 90%-a, még az is amelyik éppen elítélte az antiszemitizmust. Horthy a nagytőkés (esetlen nem rég bárói méltóságot nyert) zsidósággal volt jóban, velük semmi baja nem volt, mert a pénzükre, befolyásukra pályázott. A koszos, rongyos gettósodott galíciai zsidó sorsa nem nagyon érdekelte. A kommunista, szociáldemokrata "értelmiségi" zsidó szintén. Csak a gyárosok, akik később hálából fizették a portugáliai nyaralását.
2012. jún. 24. 12:59
 7/31 anonim ***** válasza:
92%

“Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk.”

(Horthy Miklós levele gróf Teleki Pálhoz, 1940. október 14-én.)

2012. jún. 24. 13:09
 8/31 anonim ***** válasza:
87%
én azt olvastam, (egy, akkor itt élt, amerikai ügynökségen dolgozó könyvében), hogy nem szerette a zsidókat, viszont belátta, hogy a gazdaság számára nagyon is jók. ezért védte őket.
2012. jún. 24. 13:33
 9/31 anonim ***** válasza:
90%
Az idézet valóban tőle van. Antiszemita volt bizonyos értelemben, de mint az idézetből is látszik, a nácik agyatlan megsemmisítését ő sem támogatta.
2012. jún. 24. 14:10
 10/31 anonim ***** válasza:
22%
akkor mindenki az volt
2012. jún. 24. 14:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!