Mikor szűnik meg már végre Magyarország Budapest-központúsága?
Ne haragudjatok a kirohanásomért, de egyszerűen nem értem. Mindenki agyon ajnározza Budapestet, hogy za legjobb, a legtökéletesebb stb. Most ha eltekintünk attól, hogy a fele (vagy több) egy szemétkupac, graffitiföld, csövesek az utcán , és még sorolhatnám, akkor mitől ennyire fővárosközpontú az ország?
Már majdnem az oktatás terén is. Most megcsinálták, hogy a "vidéki" egyetemeken egy csomó szak csak fizetősöknek van, az állami támogatottságú helyeket MIND a fővárosi intézmények kapták meg az ilyen szakoknál.
Volt nem is 1 olyan ember (jártam már eleget Bp.-n) aki fel volt háborodva, hogy vidéken nem lehet élni mert nincs metró vagy villamos....Nem tudtam hogy sírjak, vagy megszakadjak a röhögéstől. Sok budapesti, akivel találkoztam (tisztelet a kivételnek, és nem valami putri társaságba jártam, egyetemisták voltak) meg van róla győződve, hogy vidék valahol le van maradva 19. század szintjén, sokuk a nem budapestiekkel eléggé lekezelőek, persze tudom, hogy ez nem város hanem ember függő, na de akkor is.
Nincs még egy ilyen ország, ahol a második legnagyobb város ilyen mértékben kisebb a fővárosnál.
Miért akarják elérni, hogy Magyarországon minél nagyobb legyen a főváros központúság? Mikor szűnik meg már végre ez a nagy mértékű Budapest-központúság?
Sokaknak csak két dolog létezik : a főváros ami tökéletes és a lenézett "vidék"
(NEM provokációnak szánom, csak nem értem, és rengetegszer tapasztaltam ezt a fővárosban is....hála istennek nem ott lakok)
Budapest Magyarország fővárosa, evidens, hogy mindenben központi helyet foglal el. Repülőtér, közlekedés, infrastruktúra.
Nem lepukkant, sőt, kifejezetten szép város, (mindenhol máshol is vannak nyomornegyedek). Egyébként nem vagyok Budapesti, sőt, Kelet-Magyarországra akarok átköltözni.
Lehet, hogy a vidék valahol a 19. században van megragadva (nem is baj!), de Budapest sincs sokkal előrébb úgy az '50-es, '60-as éveknél...
Az, hogy nincs több, milliós nagyságú városunk - kérem, nekünk ennyire telik. Amerika egy kontinensnyi területet foglal el, ott van szükség több gócpontra, és a 300 milliós népességből jut is rá. Egyébként Csehország fővárosa, Prága 1.181.610 lakosú, második legnagyobb városa, Brünn hopp, máris csak 366.757 fős...
Jellegzetes magyaros stílussal NEM a kisvárosok fejlesztéséről beszélsz, hanem a fővárosra féltékenykedsz, hogy annak miért lehet. :/
Beszéljünk inkább arról, hogy melyik város lakosságát/kiépítettségét szeretnéd növelni, és miért azt.
Trianonnak semmi köze ahhoz,hogy Budapest az ország vízfeje lett! A háború után duzzasztották fel a lakosságát,amikor az újjáépítés miatt a vidéki fiatalok tömegesen felköltöztek Pestre.
Később pedig az addig önálló peremvárosokat is hozzá csatolták.
Azóta minden fejlesztést a főváros kap,minden út odavezet.
Sehol nincs olyan,hogy ha az ország egyik végéből a másikba akarsz eljutni,akkor csak Pesten keresztül teheted meg.
Mit kellene fejleszteni? Vidéken mindent. Ausztriában, Németországban a kis falukban sincsenek sáros utcák. Vidéken még a nagyobb városokban is van.
A pestiek beképzeltek,és lenézik a vidékieket. Egy pesti mondta nekem,hogy vidéken nincs szükség színházra,uszodára stb,mert nekik nincs igényük rá!
Lenne,csak nincs rá lehetőségük.
A helyzet nem is fog megváltozni,amíg a politikusoknak csak Pest a fontos.
"Nincs még egy ilyen ország, ahol a második legnagyobb város ilyen mértékben kisebb a fővárosnál."
De van. Ausztria, Egyesült Királyság, Franciaország, stb, stb.
"Sehol nincs olyan,hogy ha az ország egyik végéből a másikba akarsz eljutni,akkor csak Pesten keresztül teheted meg."
Mutass még egy országot, ahol a főváros szinte tökéletesen középen van!
Csak meg kell nézni az összetételt.
"Vidékiként" egyáltalán nem vágyom oda, BKV vagy "ingyensuli" ide vagy oda.
"Nincs még egy ilyen ország, ahol a második legnagyobb város ilyen mértékben kisebb a fővárosnál."
Uruguay legnagyobb városa Montevideo, lakossága a 2004-es népszámlálás alapján 1 269 648 fő. Második legnagyobb városa Salto, lakossága a 2004-es népszámlálás alapján 99 072 fő.
Egyébként egyetértek, nincs jól ez így, hogy ennyire egyenlőtlenül áramlik a pénz Pestre, több igazi központ kellene az országnak. Mondom ezt annak ellenére, hogy Pesten élek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!