Miken változtatnál a jelenlegi helyzetben ha te lennél a miniszterelnök?
"ha hangsúlyt fordítanának a tudományos életre, akkor a "zsenik" se amerikába mennének kutatómunkák megvalósítására."
hidd el nekem, még inkább menekülnének, ha nem lenne EU. tudod te, hogy milyen otthon a tudományos élet? én tudom, ezért is élek Nyugaton.
a kutatások beindításához rengeteg pénz kell, és nem biztos, hogy jövedelmezik (pl nézd meg, eddig hány milliárd dollárt/eurót/fontot öltek a rák ellenszerére és bár haladon szépen lassan, ez még egy jópás éves-évtizedes folyamat lesz, mire egy "szurival" megoldható a dolog.)
igen, én támogatnám, hogy fektessünk hangsúlyt a magyar tudományos életre, de sajnos be kell látni, hogy aki tehetséges, jó eszű, az külföldre költözik, mert ott nem csak a lehetősége van meg egy normális életre, normális fizetéssel, hanem olyan eszközöket, laborfelszereléseket használhat, ami a legkorszerűbb; ami viszont otthon hiányzik és teljesen egyértelmű, hogy nincs pénz minden egyes kutatóintézetet a legújabb gépekkel felszerelni.
otthon tudod mire mennék gyógyszerkémia szakkal? 140.000 Ft-os fizut kapnék max, ezenbelül a további kutatási lehetőségek annyira korlátozottak, hogy kb. nincsenek is (vagy csatlakozhatnék a fizikai kémia tanszék kutatásaihoz, ami meg egyrészt nem az én területem, másrész nem a kedvenc területem kémia témakörben). elmehetek tanítani - na kösz, láttam a volt kémiatanáromon, hogy milyen 33 ember elé kiállni, akik közül egyedül 1 embert érdekelt a tantárgy.
hát én igenis akarok felesleges dolgokra költeni, nyaralni menni, télen 1 hétre Franciaországba snowboardozni és nem aggódni, hogy lesz-e pénzem a hónap végére rezsi, számlák, anyámkínja után.
a tudományos élet otthon haldoklik, ne csodálkozz, ha sokan külföldre költöznek emiatt. és a legnagyobb baj, hogy kellemes mondogatni, hogy "fel kell lendíteni a tudományos életet", de erre semmilyen konkrét jövőkép, tervek nincsenek. igen, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tudományos életre, ebben megint csak, egyet értünk, de én a "hogyan" én "miből" kérdésekre nem látom a választ. és amíg ezekre nincs válaszom, addig én nem fogok hazaköltözni és tudom, hogy rajtam kívül nagyon-nagyon sokan nem fognak visszavágyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!