Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Lekapcsolják a paksi erőmű...

Lekapcsolják a paksi erőmű egyik blokkját, már nem éri meg fentartani?

Figyelt kérdés
Vélemény?

2012. ápr. 25. 14:33
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Öreg.
2012. ápr. 25. 14:55
 2/14 anonim ***** válasza:

Én az index-et és az origo-t néztem, de nem írtak ilyet. Hol hallottad?

Szerintem egyébként bőven lenne igény a működésre, nem hinném, hogy nem érné meg fenntartani.

2012. ápr. 25. 14:58
 3/14 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy karbantartják.
2012. ápr. 25. 15:05
 4/14 anonim ***** válasza:
Gazdaságilag nem éri meg fenntartani, túl sok mindent kell cserélni.
2012. ápr. 25. 15:18
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Én még nem hallottam róla. Esetleg megosztanál velünk valami pontosabb információt is? Hátha úgy könnyebb véleményt alkotni.
2012. ápr. 25. 15:31
 6/14 anonim ***** válasza:

Miért kell minden hülyeségre ugrani?

Persze az egyik blokk nem éri meg, a többi megéri - nem lehet hogy fordítva?

De lehet, hogy kilopták belőle a dúsított uránt - vagy a grafitot.

2012. ápr. 25. 16:18
 7/14 anonim ***** válasza:

A paksi blokkokban nincs grafit.

Mellesleg csak a szokásos karbantartás miatt állítják le.

2012. ápr. 25. 17:18
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Szó sincs róla, hogy ne érné meg fenntartani. Csak az atomerőművi blokkoknak van egy üzemidejük, amit biztonsági okokból nem lehet túllépni. Egyszerűen elhasználódnak az alkatrészek, az aktív zóna neutronsugárzása tönkreteszi az acéltartályokat, nem örökéletű a nehézbeton sem és biztos van még, ami öregszik, csak most nem jut több eszembe. Nem is az örökkévalóságnak tervezik az ilyen erőműveket, hanem adott élettartamra.

A paksi VVER-reaktorok 30 éves élettartamúak, az első reaktor működési engedélye idén jár le. De volt próbálkozás az üzemidő-hosszabbításra, 20 évvel szerették volna megnyújtani az üzemidőt, hogy 2032-ig használható legyen. Bevallom, mikor mesélt róla a hozzáértő emberke, nem figyeltem, így nem tudom, megvalósult-e. Engedélyezték, azt tudom, de hogy végre is hajtották-e a szükséges feladatokat, az egy másik történet, de azt hiszem, megvalósult az üzemidő meghosszabbítása.

Szóval nem kell itt meglepődni, nem lett egyik pillanatról a másikra gazdaságtalan az atomerőmű, nem lett pánik, hogy "jaj, Istenem, gyön a' atom!" és nem lopták ki belőle a grafitot (mondjuk nehéz is lenne a nyomottvizes VVER-ekből kilopni, mert nem nagyon van bennük). Nem végleges leállásról van szó, csak az időnként elkerülhetetlen karbantartásról, amit sokkal könnyebb úgy végrehajtani, ha nem működik az erőmű (bármily' meglepő, ez még a "teljesen tiszta és veszélytelen" széntüzelésű erőműnél is így van, ott is leállítják a kazánokat és a turbinákat, ha dolgoznak rajtuk).

2012. ápr. 25. 17:23
 9/14 A kérdező kommentje:
Kossuth Lajcsi rádión mondták tegnap valami esti műsorba.
2012. ápr. 25. 20:14
 10/14 A kérdező kommentje:
Hát nem tom, a rádióba nyilatkozó paksi illető arról beszélt, hogy az energiatakarékos izzzók , passzív megoldások, lcd tvk stb egyebek miatt olyan szinten visszaesett az áramfogyasztás, hogy nincs szükség ennyi gigawatt termelésére, és exportálni sem tudják sehova.
2012. ápr. 25. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!