Sokan megbánták már, hogy 2003. április 12-én Magyarország EU csatlakozására, igenel szavaztak?
"miért lehet az, hogy két évtized alatt ennyire berogyott az élelmiszeriparunk, ennyire importra szorulunk?"
Talán nem versenyképes?
Azok bánták meg, akiket még mindig elvakít Orbán dicsőséges szabadságharca, és elhiszik neki, hogy nem a dilettantizmusuk,(ha más oka van, az még rosszabb..), hanem az EU miatt tartunk ott, ahol tartunk.
Csak, hogy igazságos legyen: fentiek az előző bagázsra is érvényesek.
Beléptünk egy olyan rendszerbe, ami üveggyöngyöket ad és a ranyat kér. Ad némi támogatáést, persze úgy hogy az szivárogjon vissza, és közben a piacainkat teljesen lerabolja. És hogy? Nem ennek semmi köze a versenyképességhez, hiszen azt hogy ki is lehet versenyképe az a 3 nagy Eus ország határozza meg a szabályrendszereikkel. Olyan szabályoknak kellett eddig alávetnünk magunkat, ami pontosan a verenyképességünk romlásával járt, persze sok sok negatívum jól elrejtve de működik. Csak hogy egy pld t említsek: Miért szeretné az Eu ha a mezőgazdaságunk monolúltúrákat termelne, hiszen az adottságaink az ipari és a kultúrnövények termesztésére alkalmasak leginkább!
Meg vannak az okok, és elsőhelyen ll a versenyképességünk romlásával bekövetkező oiacvesztés, amire rácsapnak hamar.
Ki van ez találva, csak a sok naiv bugyuta nyugatimádó nem képes többlépésben és mélyebben elemezve a helyzetet értékelni. Csak azt látja hogy ennyit ad, de hogy cserébe mit vesz el azt nem látja.
Köszönöm ezt az EU t, ahi ad egy heringet de a hálómat elveszi, ebből én nem kérek!
#00:10
Szoktam. Kimenni is, meg visszajönni is. Mert azért csak itt vagyok itthon, mert magyarnak születtem. Éppen úgy, mint te, és még sokan ebben az országban. Többségünk békésen meg is fér a többiekkel, de mindenütt akad egy-két olyan kötözködő, békétlen alak, mint te.
De nem tulajdonítunk nagy jelentősséget nekik.
> "miért lehet az, hogy két évtized alatt ennyire berogyott az élelmiszeriparunk, ennyire importra szorulunk?"
> Talán nem versenyképes?
Ha feltartott középsőujjal reagálnánk az élelmiszeripar uniós szabályzására, akkor az évezredeken át működő, eredeti, egyszerű módon megtermelnénk helyben, ami a hasunkba kell. Gazdaságosabb a szállítgatásnál. Az olajlobbinak biztos nincs akkora hatalma, hogy beleszólhon ilyesmibe, á... Persze, nem biztos, hogy így igaz, ahogy írom, de miért is tiltanám meg magamnak, hogy átgondoljam? Miért hinnék abban, hogy a teszkótej 150-ért versenyképesebb, mint a házi 130-ért? Esetleg magyar szupermarketben, egy helyen a többi magyar termékkel, nem volna-e kelendőbb az egyébként olcsóbb és ízletesebb és táplálóbb (és a többi) házitej? Közelében lenne a tepertő a mai, 1000 fölötti árnak? A magyar hentesnél 700 a plafon, és mégis alig veszik, mert nincs parkoló a bolt előtt, és mert nem market... Világos, nem?
" egyetlen rendszer (politikai hatalom) sem tart öröké."
Tényleg nem, sőt egyik sem tökéletes. De amelyik mondjuk emerségesebb és élhetőbb társadalmat kínál azt mondjuk megpróbálja fenntartani az ember a maga és az utódai számára, amíg csak lehet.
"Akkor takarodj is kifelé mielőbb, legalább ennyi előnyét élvezhessük ennek a fosnak!"
Az a nagy helyzet hogy most jelenleg mi (te és én is) az EU-ban vagyunk. A játékszabályok szerint az megy el innét akinek nem tetszik. Ott van mondjuk Kárpátalja. Magyar föld, olcsó az üzemanyag, javaslom aki ilyen tökös legény mint te menjen oda élni, hátha jobban fog tetszni a stílusod az ukrán maffiózógyerekeknek mint nekünk.
"Ezt nekem se sikerül megérteni: mi a gond a határellenőrzéssel?"
Esetleg hoztál be anno valami árut külföldről ami után vámot kellett fizetned? Nem volt ritka a többtízkilométeres autó- és kamionoszlop akkortájt sem, pedig akkor még jóval kevesebb jármű volt az utakon. Arról nem is beszélve hogy rengeteg pénzt (vám) és energiát (2-8 óra a határon) jelentett mondjuk azon kis- és középvállalkozók számára akik saját maguk jártak ki áruért külföldre vagy oda vittek ki valamit. A határellenőrzés nem csak a turistákat érintette, ők általában semmit nem éreztek az egész dolog lényegéből.
"az EU üveggyöngyöket ad, és aranyat kér.."
Akkor a "3 fő EU-s" tagon minden tagország hülye, vagy hülyék vezetik?
Más. A házi tej leg-leg alja 160 forint, az általad hentesnél látott (ahol a parkoló miatt nem megy a bolt, DD)
700 forintos tepertőből, ha a minősége olyan mint az enyém, rendelnék heti 100 kilót. Tájékozódj az árakról, mielőtt okoskodsz!
"Nem volt ritka a
többtízkilométeres autó- és kamionoszlop akkortájt sem"
Erre gondoltam, mikor olyasmit írtam, hogy átsétálhatnánk személyivel a (lehetőleg szúrópróbaszerűen) ellenőrzött határon. Nincs gond a határokkal és a határőrség is okosabb dolog, mint a mai káosz. Nekünk itt középen fontos is lenne.
Nagyon jó döntés volt belépni az EU-ba. Ez az egyetlen járható út, nem is érdemes más alternatíván gondolkodni.
Ma is többségben lenne az "igen", akármit is gondolnak a szélsőjobbos agymosók.
"Tájékozódj az árakról, mielőtt okoskodsz!"
Nálatok annyi, nálunk ennyi. Lepődj meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!