A kermultik hasznosak vagy károsak nemzetgazdasági szempontból? Mi a hasznuk vagy a káruk szerinted?
"Hiszen a mezőgazdaság ma az Eu ban nem piacgazdasági hanem kvóta rendszerként műkdik."
Most akkor mezőgazdaságról, vagy a kereskedelmi hálózatokról beszélünk?
"Mert ha nem 10 milliárdos tőkéjű cég van 100 dolgozóval, hanem 100 db 100 milliós 150 dolgozóval " az üzemméret csökkenésével arányosan nő az adott tőke mennyiségére jutó élőmunka" Ez közgáz alap" akkor nagyobb a munkaerő igény és a munkavállalók érdekérvényesítő képessége. "
Lehet, hogy én nem értem, de most ezzel nem azt mondod, hogy nagyobb a munkaerőigény, ami plusz kiadást jelent? (ami pedig jelentkezik az árban)
"Nyugaton sok termék még olcsóbb mint nállunk, pedig ott a munkabérek jóval magasabbak. Egyszerüen nagyobb haszonkúlcsot realizálnak. De a multik esetén az sem igaz hogy a munkabérek a leg jelentősebb kiadások. "
Nem értek veled egyet. Ami különbség van, az általában az ÁFA-ból adódik, nem a nettó eladási áron. De amúgy ez sem igaz mindig, az élelmiszer sokkal drágább Angliában vagy a Skandináv országokban, Németországban a pékségeket és henteseket leszámítva kb. azonos. (most hirtelen ezeket tudom az elmúlt fél éves tapasztalataimat összevetve)
"Inkább a logisztika és az energia ellátás."
Viszont a méretéből adódóan itt is gazdaságosabban tud beszerezni termékeket, a szállítást is olcsóbban tudja megoldani a kisboltokkal szemben. Az energiaellátás meg nem hiszem, hogy sokkal nagyobb lenne a négyzetméterre vetítve.
"Nem szabad a magyar fogyasztókból kiindúlni, mert mi nagyon levagyunk gatyásítva ezért roppantúl árérzékenyek vagyunk."
Bocs, de nem a magyar helyzetről beszélünk?
"A kisboltok arra valók hogy ha valami éppen elfogy akkor megveszed és nem nagybevásárlásra. Nyugaton sikhelyen egy kisbolt akár 25-30% al ia drágább mint egy multi,és még ius megél. "
Azért, mert ott arányaiban sokkal kevesebbet költenek élelmiszerre, mint itthon. A magyar átlag(!)emberhez képest lehet, hogy ő 2x annyit fizet ki a havi kajááért, de fizetésének így is mondjuk csak a 10%-át költik el erre, nem a 40%-t. Azaz kevésbé érdekli, hogy 30 forinttal drágább a tej, vagy sem.
A jelenlegi magyar helyzet az, hogy az embereknek a legfontosabb az ár, és ebben a nagy bevásárlóközpontok még mindig sokkal jobbak.
"Ha sok közepes bolt lenn itt, azok konkurálnának, de a saját szabályrendszereik alapján és nem egy teljesen más súlycsoportú és lehetőségű multival."
Itt azért én bizonytalan vagyok, hogy te mit értesz közepes bolton. Élelmiszert árusító bolt, vagy szaküzlet? Élelmiszerek esetében egyetértek veled. Viszont a szaküzletek esetében én azt látom, ha fel tudnak mutatni egy olyan termékpalettát, olyan kiszolgálást/szolgáltatást, akkor igenis sikeresen tudnak konkurálni a multikkal. Nem a multiba megyek sportszert, elektronikai eszközt venni, hanem a megfelelő termékskálával rendelkező szaküzletbe - és szerintem a többség így van ezzel.
"Arról nem is beszélve hogy a forgalom emelkedés az árcsökkenéssel járna, ami már is kompenzálna."
Ez azért a jelen gazdasági körülmények között nem biztos. Erre még kitérek később.
"Ettél te már Tescos kecsapot?
Köszönöm de nem kérek abból a szarból, az Univer meg ugyan olyan a CBA ba vagy a kisboltban is. "
Ettél te már CBA-s ketchupot? :)
Amúgy meg ahogy te is mondtad, a Tescoban is megveheti az ember az Univert, azaz választhat, hogy az árat, vagy a minőséget tartja fontosabbnak. Ahogy a CBA-ban is választhatja a márkanélküli terméket.
(amúgy nem kóstoltam a Tescosat, és én a Globust pártolom :))
"Mert nincs elég forgalma, ugyanis pontosan a multik szívják el. A nettó árbevétel meg nem csak a haszonhaszonkúlcson múlik, hanem a megtérülési mennyiségen és a pénz forgási sebességén az az az" árú" "
"Amíg ennyi multi lesz, addig a közepes hálózatok haldokolnak és nem lehetnek alternatíváik. "
A CBA tipikusan nem a Tescoval van versenyben, hanem a Lidl-vel, a Spar-ral, Pennyvel. Kicsit olyan, mintha az Opel Astrát hasonlítanád a BMW-vel. Mind a kettő autó, de nagyon ritka esetben konkurenciája egymásnak.
Amúgy abban igazad van, hogy a nagy bevásárlóközpontok visszavetik a közepes boltok forgalmát (és itt nem csak a CBA-ra gondolok, hanem a fent felsorolt láncokra is), de nem hiszem, hogy nemzetgazdasági szinten ez olyan sokat változtatna. A láncok nagy része nem magyar kézben van, ezért ha a közepes hálózatok megerősödnek, akkor ezt nem a CBA szívná fel egyedül, hanem a többi, külföldi központtal rendelkező céggel együtt.
Összességében még mindig azt mondom, hogy a jelenlegi magyar helyzetben, amikor az embereknek az a fontos, hogy minél kevesebbe kerüljön az általuk megvett holmi, még mindig hasznosabbak a nagy kereskedelmi láncok, mert olcsóbban adják a dolgokat.
(csak én érzem úgy, hogy ez már kezd egy "pláza" vs. "közepes bolt" vitába átmenni a multi vs. hazaiból?)
"""Összességében még mindig azt mondom, hogy a jelenlegi magyar helyzetben, amikor az embereknek az a fontos, hogy minél kevesebbe kerüljön az általuk megvett holmi, még mindig hasznosabbak a nagy kereskedelmi láncok, mert olcsóbban adják a dolgokat.
Nincs értelme vitatkozni, mert a lényeg felett mindíg elsikklasz. Lehet hogy ha nem lennének multik akkor kevesebb lenne a választék, vagy valamelyest drágúlna a termék.
De az biztos hogy ha így haladunk akkor csődbe megyünk.
Ugyanis minden lehetséges tőkejövedelmünket kiviszik a multik. Az az, nincs miből fejlődni.
Persze értem én hogy pont erre a témára nem akarsz reagálni, de a többi ehez képest egy nagy nudli egy gumicsont!
"De az biztos hogy ha így haladunk akkor csődbe megyünk.
Ugyanis minden lehetséges tőkejövedelmünket kiviszik a multik. Az az, nincs miből fejlődni."
Miért is mennénk csődbe?
Az adózás utáni pénz a vállalkozásé, nem az államé! A CBA-n és a sarki kisbolton is számon kéred, hogy mit kezd a nyereségével?
"Ettél te már Tescos kecsapot?
Köszönöm de nem kérek abból a szarból, az Univer meg ugyan olyan a CBA ba vagy a kisboltban is. "
Tescos ketchupot még nem ettem, de rendszeresen veszem a Globust, és inkább a tescóban, mint a sarki boltban, mert száz forinttal olcsóbb egy flakkon.
"Hiszen a mezőgazdaság ma az Eu ban nem piacgazdasági hanem kvóta rendszerként műkdik. "
Hogy jön a kermultikhoz a mezőgazdaság?! Azon kívül, hogy szídhatod az EU-t?!
"(+1 kérdés: Mi garantálja, hogy a helyi kisboltok jobb minőségű terméket adnak el, mint a multik?) "
Speciál nálunk Erzsi néninél, így hívják a boltost, a krumpli ehetetlen, elfagyott, 50-60%-át ki kell pucolni, a tescos meg olcsóbban ehető. Szar ügy, de nem veszem meg az ehetetlent, csak azért, hogy ne a kermultihoz menjek!
"Nincs értelme vitatkozni, mert a lényeg felett mindíg elsikklasz. Lehet hogy ha nem lennének multik akkor kevesebb lenne a választék, vagy valamelyest drágúlna a termék."
Ez, ahogy írtam, jelen esetben igenis is lényeges pont! Egy áruháznak ez adja a versenyképességét!
"De az biztos hogy ha így haladunk akkor csődbe megyünk.
Ugyanis minden lehetséges tőkejövedelmünket kiviszik a multik. Az az, nincs miből fejlődni."
Most megint nem értem, a külföldi boltok ellen kampányolsz, vagy a nagyok ellen (vagyis a közepesek mellett)? Mert ahogy írtam, a kereskedelemben max a CBA rúghat labdába, minden másik külföldi.
"Persze értem én hogy pont erre a témára nem akarsz reagálni, de a többi ehez képest egy nagy nudli egy gumicsont!"
Szerintem nem nudli. Kezdj el kampányolni az embereknél, hogy fizessenek többet, csak hogy magyar "multit" erősítsenek, és meglátod, milyen visszajelzéseket fogsz kapni, szerintük mennyire nudli ez a kérdés. Az elveket lenyelik az emberek, de a pénztárcájuk súlya kézzelfogható számukra, azt nem nyelik le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!