Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen körülmények között...

Milyen körülmények között éltek az emberek Magyarországon a 70-80-as években a maihoz képest?

Figyelt kérdés
Úgy 1989 előtt
2012. febr. 11. 12:59
1 2 3 4 5
 1/49 anonim ***** válasza:
46%
Aki azt mondja ma rosszabb, az vegye le a bolsevista szemüveget.
2012. febr. 11. 13:03
 2/49 anonim ***** válasza:
60%
Lehetőséged volt építeni, megteremteni fizetésből az álmaid, utazhattál, előre gondolkodhattál, és megéltél a pénzedből, és felnevelhetted a gyermekeid.
2012. febr. 11. 13:09
 3/49 anonim ***** válasza:
48%
Aki meg azt mondja hogy jobb, az vagy politikus, vagy az apja az!
2012. febr. 11. 13:11
 4/49 anonim ***** válasza:
70%
1972-ben érettségiztem. Abban az időben munkaerő toborzás volt. Különböző vállalatok felkeresték az érettségizett fiatalokat, hogy munkahelyet ajánljanak fel nekik. Abban az időben nem volt törvényszerű, hogy gimi után természetesen jön a főiskola,egyetem.Lehetett tervezni a holnapot, az emberek házakat építettek, létezett a tiszta udvar rendes ház mozgalom vidéken. Részletre vásárolták az emberek az összes háztartási készüléküket, és ki tudták fizetni.Elég volt a pénzük fizetéstől-fizetésig. Voltak autónyeremény betétkönyvek, lottón lehetett nyerni lakásokat, sőt sorsoltak nyereményeket is. Nem volt ennyi gazdag, az emberek KÖSZÖNTEK egymásnak. Én úgy gondolom, hogy elégedett voltam az életemmel. Ma sem sírok, mert még van lakásom, bár a rezsije igencsak megerőltető, van autóm (7 éve CHF-kölcsönnel), még tudom fizetni, van tartozásom elég, még főzök, eszem, nyaralásra már évtizedek óta nem telik, de megvagyok nélküle. Nagyon szoros a nadrágszíjam, de még reménykedem.
2012. febr. 11. 13:15
 5/49 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes.

Ma van kapitalizmus és még is akkor volt az értékteremtő munkának becsülete.

sajnos ma nincs kapitalizmus, és akkor sem volt totális szocializmus, és talán ez nyit ajtót a megfejtésnek. "akkor miért volt jobb?"

A válasz.

Mert nem voltak vadkapitalisták, akik gyakorlatilag ma elszívják a termelt javak nagyrészét.

Minden tekintetben jobb volt akkor egy átlag magyarnak.

Több volt a lehetősége, a munkája, a pénze, és az egészsége is.

2012. febr. 11. 13:25
 6/49 anonim ***** válasza:
76%

minden nagyon gagyi volt, és a hülyéknek nem lehetett visszaszólni, azok voltak a főnökök, és a gazdagok. A mai gazdagok szülei.

Én évekig olyan harisnyanadrágot hordtam, ami a térdemnél volt az ülepe, mert csak abban a méretben kaphattuk. 2 adó volt atévén, de unalmas.

Kisztag voltam.

A fősulin be akarták szervezni a férjem téglánnak, akit ez megviselt.

A gyerekem hazsnált babakocsiban tologattam, én varrtam a ruháját, mert kevés jó turi volt.

Vizsgáznom kellett félévente tudományos szocializmusból. Minden szürke volt, lepusztult, rossz utak voltak és ócska autók. Nem volt telefon, csak keveseknek.

Dzsörzé ruhákban jártunk, később alengyelektől vettünk farmert. Lemezért jugóba kellett menni, ha tudtál.

A férjem 21 évesen vitt trapista sajtokat jugóba, és Citizeneket hozott a csuklóján, bokáján - abból éltünk. Az elbérletben sok pókszázlábú volt. A másokéban inkább csótány. Anyukám gyomorfekélyt kapott, mert annyit kellett dolgoznia a cipőüzemben, s ha elérte a normát, mindig feljebbvitték. Alig keresett. Apukám tartott el - munka után ment maszekolni, este tízig, és vasárnap is.

Sokat segítettünk neki, ezért szépen megéltünk. Csak a tesóm miatt kellett büntetést fizetni, mert szombatonm nem volt hajlandó a gyakorlaton részt venni( szombatisták vagyunk)

Jártam építő táborba, szerettem.Ricse koncertre,a zt is szerettem. Olcsó volt az almabor (és nagyon rossz) A piacon még lehetett zsíroskenyeret kapni, azt ettük. Pesten ment a receptbeváltás, asztma elleni szerekre. Meg a szipuzás, sok fiatal meghalt.

Én bírtam ezeket az éveket.

46 nő

2012. febr. 11. 13:28
 7/49 anonim ***** válasza:
100%
Anyagilag nem feltétlen volt jobb vagy rosszabb, de sokkal biztosabb volt: tudtad, hogy ha elvégzed a tanulmányaidat lesz állásod ahol hosszú távon dolgozhatsz és cserébe annyi pénzt kapsz amiből ugyan nem pazarolva, de el tudod tartani a családodat, biztosan lesz hol laknotok, lesz mit ennetek. Előre tudtál számolni, hogy ha teszem azt egy autót szeretnél venni hány évig kell rá gyűjteni, ezt ma nem teheted meg. Mindenkinek biztos lakhatása volt. Ergo szerényen (sokan szerényebben mint ma), de sokkal biztosabban!
2012. febr. 11. 13:29
 8/49 anonim ***** válasza:
52%

"Lehetőséged volt építeni, megteremteni fizetésből az álmaid, utazhattál, előre gondolkodhattál, és megéltél a pénzedből, és felnevelhetted a gyermekeid."

Ha van egy normális állásod, akkor ezekre ma sincs gondod! Nem vagyok sem politikus, sem vállalkozó, sem senkinek a senkije, mégis van hitelmentes házam, középkategóriás autóm, 2 gyermekem, évente 2-szer járunk nyaralni, és akármilyen hihetetlen mindezt munkabérből teszem, mindenféle csalás és egyéb tipikus magyar szokások nélkül. Így is lehet, csak akarni kell! Meg persze nem árt egy piacképes végzettség sem.

2012. febr. 11. 13:38
 9/49 anonim ***** válasza:
55%

Nekem a szüleim külföldön születtek de magyarok természetesen s az ő szüleik 56-ban menekültek a terror elől ami hazánkban volt.Ők sokat meséltek hogy micsoda borzalmas idők voltak 1989-ig , csak 91-ben tértek haza.Volt rokonom akit anyagilag eléggé tönkretett ez a bugyuta rendszer.

Nézzük meg az USA-t 1989 előtt és nézzük meg hazánkat.Az államok akkor volt a csúcspontján.A jó életszínvonal ott kezdődik.

2012. febr. 11. 13:40
 10/49 anonim ***** válasza:
78%
Ja amit kifelejtettem: Budapesten kívül is volt élet! Akkor az utolsó világvégi faluban is mindenki dolgozott és megélt, ma aki dolgozni is akar annak valamelyik megyeszékhelyre kell költöznie/bejárnia vagy inkább Budapestre...
2012. febr. 11. 13:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!