Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szóltok ahhoz, hogy Lázár...

Mit szóltok ahhoz, hogy Lázár elismerte a tandíjat és, hogy a szegényebbek számára bezáródik a jogász és közgazdász képzés?

Figyelt kérdés

"Lázár János meglepően őszintén nyilatkozott a felsőoktatásról:

– Ha formálisan nem is, de lényegében lesz tandíj.

LJ: Igen, 30 ezer. Az nem kérdés, hogy a felsőoktatási rendszerben is hatékonyabb forrásfelhasználásra van szükség.

– Lesz még 15 ezer állami részösztöndíjas, de ez még így sem éri el a 2011-es szintet... Összesen 100 jogászt képeznek állami finanszírozással, illetve 250 közgazdászt.

LJ: Valóban nagy kérdés, mit üzen ez... A következmény az lesz, hogy Magyarországon 2012-ben társadalmi csoportok nagy része előtt záródik el a jogászképzés lehetősége, és társadalmi értelemben zárt, homogén jogász-közgazdász társadalom alakul ki. Egy falusi szegény gyerekből lehet, hogy lesz mérnök vagy pedagógus, de jogász és közgazdász nem.

Emellett ha a középosztálybeli családok fizetésre kényszerülnek, nem azt nézik, hogy melyik magyarországi egyetemre menjen a gyerekük, hanem azt, hogy melyik külföldire. És ezzel sokat veszíthetünk."

[link]

2012. febr. 6. 13:46
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:

Szerintem ezt érdemes elolvasnotok: [link]

Lehet itt mondani, hogy bölcsész diploma nem ér semmit, meg csak a mérnöki a király, de a tények mást mutatnak. Persze, jó az ha már az egyetemen tolongnak az ember után a munkát adni kívánó cégek, de azért más szakokon is lehet munkát találni. Igaz nem mindenki kap, még csak nem is 90%, de ha valaki komolyan veszi a dolgot, akkor megérdemli a diplomát és azt is amit kap érte. Például mondjuk ki nyíltan: sokan csak melegedőnek használják az egyetemet. De viszont vannak, akiket tényleg érdekel az adott téma. Nem lehet mindenki matekzseni, de lehet, hogy más téren meg nagyot alkothat. A melegedőket tényleg ki kell dobni, de aki akarja tanulni, az hadd tanulja.

Szerintem létezne jobb megoldás is: nekem nagyon tetszik az osztrák rendszer is. Az például elég liberális: mindenki elvégezhet egy szabadon választott szakot. És nincs felvételi. Cserébe viszont nagy a szórás. Itt is ezt kéne csinálni (persze nem a felvételit eltörölni): fél év után kibuknának azok, akiknek semmit nem jelent az egész, csak papír kell nekik, és aki meg komolyan akarja csinálni, az meg tanul rendesen és nem esik ki. Hogy mi kéne? Nem csak színvonalas oktatás, de szigorú vizsgák. És az is, hogy akár félévben is kibukhasson, ha nem teljesít adott számú kreditet, ne csak két aktív félévben. Egy kis egyetemeken belüli szigorral sokat lehetne emelni az oktatás színvonalán. És annyira látszik, hogy ehhez min kéne változtatni, de sajnos pont hogy nem ezzel törődnek, hanem inkább az egyszerűbb megoldást választják, és csökkentik a támogatott helyek számát. Ez egyszerűbb, pénzt is hoz. De nehogy bárki azt higgye, hogy ettől még színvonalasabb lesz a felsőoktatás.

2012. febr. 6. 23:47
 12/32 anonim ***** válasza:
73%

"Hát én nem vagyok biztos ebben a túltelítettségben. Apukámnak pont jogász-közgazdász végzettsége van (meg három gyereke, meg lassan ötvenéves, meg leszakadó országrészben él, szóval minden szempontból hátrányos helyzetűnek számít elvileg). Amikor nemrég elvesztette a munkáját, feltettem itt erről egy kérdést, kivétel nélkül mindenki azzal riogatott, hogy sehova nem fogják felvenni, mert telített a szakma, senkinek nem kellenek a jogászok meg a közgazdászok.

...két hét alatt talált testhezálló állást..."

Tudod, az a helyzet, hogy egészen kb az elmúlt 10 évig ez mind a jogász mint a közgazdász keresett volt, főleg a rendszerváltás miatt. Nagy volt a hiány az ilyen végzettségű szakemberekből. Csak közben ez telítődött. Az a gond, hogy miután megszánt a fokozott kereslet nem vitték lejjebb fokozatosan a keretszámokat, ezért most kellett drasztikusan.

Ami meg a másik, hogy ha apukát ötven éves, akkor valószínűleg több évtizedes szakmai tapasztalata van. Az ilyenekért minden szakmában kapkodnak. Barátom bátyja jogásznak ment, nagyon okos meg minden mégis évekig tartott neki, hogy munkát találjon a szakmájában.

"Nem tudom, most mit gondoljak. Már az is megfordult a fejemben - holott nem vagyok egy összeesküvés-hívő -, hogy talán azért vágták meg ilyen drasztikusan ezt a két képzést, hogy ne legyenek olyanok az országban, akik átlátnák a kormány ténykedéseit, gondolok itt a törvényhozásra, jogszabályalkotásra, no meg persze a gazdasági döntésekre. De nagyon remélem, hogy téves ez a gondolat :)"

Téves. Elég ha megnézed a híres közgazdászokat. Elvileg mindnek ugyan azt kéne mondania az állam helyzetéről, azonban a függetlenek között is hatalmas szórás van a legtöbb kérdést illetően. Igazából kb csak a kormány lát rá igazán a saját helyzetére.

2012. febr. 7. 16:44
 13/32 anonim ***** válasza:
83%

"Nekem is másfél millióban van a diplomám."

annyira, de annyira, de annyira utálom, amikor valaki a saját helyzetét/véleményét tekinti mércének..

és akkor ha neked pénzbe került, kerüljön más másnak is pénzbe ?

(félreértés ne essék, ha lenne egy kerek elméleted, hogy ezért és ezért tartod jobbnak a költsétérítéses rendszert, azt tiszteletben tartanám -legfeljebb vitatkoznék, de te AZÉRT tartod jobbnak, mert te "csak" költségtérítésesen tudtál diplomát szerezni... ez olyan dögöljön meg a szomszéd tehene is típusú gondolkodás

2012. febr. 12. 02:59
 14/32 anonim ***** válasza:

"annyira, de annyira, de annyira utálom, amikor valaki a saját helyzetét/véleményét tekinti mércének..

és akkor ha neked pénzbe került, kerüljön más másnak is pénzbe ?"

Igen, költségtérítésesen szereztem diplomát, mivel írtam is, hogy mennyibe került. Munka mellett végeztem a főiskolát, baromi nehéz volt a munkára és a tanulásra is koncentrálni. Én is úgy gondolom, hogy nyilván szükség van az államilag támogatott helyekre, de korántsem évente tízezrekre, mert ez az ország nem tud annyi diplomást eltartani. Ezen felül, aki tanulni akar, az nyugodtan kifizetheti a díját. Nem azért tartom jobbnak, mert én úgy végeztem, sőt nem is tartom jobbnak, mivel egyenértékű a diploma, de lássuk be, felesleges ennyi támogatott hely.

2012. febr. 12. 11:09
 15/32 A kérdező kommentje:

"Ezen felül, aki tanulni akar, az nyugodtan kifizetheti a díját. Nem azért tartom jobbnak, mert én úgy végeztem, sőt nem is tartom jobbnak, mivel egyenértékű a diploma, de lássuk be, felesleges ennyi támogatott hely."

Ez csak irigység. Mert nem vettek fel államira.

2012. febr. 12. 11:30
 16/32 anonim ***** válasza:
12%
Nem irigység. Felvettek államira is korábban, de elcsesztem. Évekkel később pedig már nem akartam feladni a munkámat, ezért munka mellett végeztem el a fősulit.
2012. febr. 12. 11:32
 17/32 A kérdező kommentje:

" Felvettek államira is korábban, de elcsesztem. "

De ha ennyire ellenzed az államit akkor minek jelentkeztél?

Tudod nem akar mindenki dolgozni iskola mellett. Nekik még az iskola a munkahely. Mert most valaki dolgozik, nem kell a többinek is.

2012. febr. 12. 11:36
 18/32 anonim ***** válasza:
54%

Látod, azt mondod , elcseszted. Biztos örülnél neki, ha én erre azt mondanám ,hogy hát ez van, alkalmatlan vagy a felsőoktatásra,nem vagy ide való, kirúglak. A magánéleti problémáidat meg lesz-rom.

Az érvedben az szerepelt, hogy te így jártál, úgyhogy nem zavar, ha más is fizet. Ezt ssztem nem lehet utólag kimagyarázni és ez az, ami nem tetszett/tetszik.

2012. febr. 12. 14:03
 19/32 anonim ***** válasza:
Egy szóval sem mondtam, hogy ellenzem az állami képzést, csak azt mondtam, hogy túl sok helyet tartanak neki fenn. Én azt mondtam, ha én képes voltam megcsinálni így, akkor másnak is menni fog. Ennyi, nem több.
2012. febr. 12. 14:16
 20/32 anonim ***** válasza:
44%
Ja, miután kaptál egy kritikát, felépítették egy utólagos magyaráz(kod)ó-elméletet. Nagyszerű.
2012. febr. 12. 14:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!