Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Most akkor hogy is van a...

Most akkor hogy is van a jogos önvédelem?

Figyelt kérdés
Ha a házamba betörnek és késsel fenyegetnek, erre én baseball ütővel összetöröm a lábait akkor ki a bűnös?
2012. febr. 1. 21:14
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Állítólag van már erre törvény, hogy védhetem a tulajdonomat. Hogy van most ez az ügy?
2012. febr. 1. 21:15
 2/17 anonim ***** válasza:
86%

úgy van ,hogy magyad védelmében cselekedhetsz ,ha késsel fenyegetnek agyonlőheted a betörőt. Viszont menekülés közben nem kergetheted mert akkor már sem te sem a családod nincs veszélyben.

Persze van még 1 kiskapu miszerint "annyira pánikba estél" hogy leszúrtad amikor észrevetted..

Szerintem jó irányba fejlődött a ptk

2012. febr. 1. 21:22
 3/17 anonim ***** válasza:
Aki betört és késsel fenyeget. Ez mért kérdéses?
2012. febr. 1. 21:22
 4/17 A kérdező kommentje:
Manapság a liberalista törvények szerint még én fázok rá, mert rátámadok a bűnözőre. Állítólag jött be valami önvédelmi törvény, azért kérdezem, hogy áll ez most. Megvédhetem a házamat vagy nem?
2012. febr. 1. 21:25
 5/17 anonim válasza:

A tulajdonom szent és sérthetetlen ...

Úgy véded ahogy jól esik ...

2012. febr. 1. 21:52
 6/17 anonim ***** válasza:
67%

Úgy véded a házad ahogy jólesik....

... adja isten, hogy az eljáró bírónak is ez legyen a véleménye.

A bírók nagyon nem szeretik ezt a jogos önvédelmet. Hagyd csak megkéselni, megverni, megrugdalni magad. Ha a rendőr nem találja a tettest, akkor nincs ügy. Ha megtalálják a tettest akkor testi sértés, garázdaság stb. Feltéve, ha a megfélemlített tanuk meg mernek szólalni. A tényállás viszonylag egyszerű. Mehet a felfüggesztett...

Erre te jössz ezzel a jogos védelemmel és összekeversz mindent. Szerencsétlen bírónak mérlegelni kell, hogy most ki mivel támadott, meg ki mit mondott, mikor mit tett. Menekült-e a támadó vagy agresszív volt. Sok sok nehezen tisztázható dolog. Ráadásul te meg folyton azt bizonygatod, hogy a családod meg a tulajdonod akartad megvédeni. Ez súlyosan zavarja a betörő élethez és szabad boldoguláshoz való jogát.

A liberális elképzelés szerint az állam majd megvéd téged a rendőrség alkalmazásával, ezért megpróbálja minél jobban korlátozni az önvédelemhez való jogot. Sajnos a rendőrök még önmagukat sem képesek megvédeni és itt bukott el a mutatvány.

Sajnos ebben az országban sosem fog érvényesülni az én házam az én váram elv.

2012. febr. 1. 22:38
 7/17 A kérdező kommentje:
Szép kilátások...köszi!
2012. febr. 1. 22:58
 8/17 nem dávid ***** válasza:
64%

hát ezt nagyon nehéz megmondani... elvileg megvédheted magad a betörővel szemben. Asszem úgy van ha kést fog rád akkor te is megvédheted magad késsel. De ez hosszú jogi procedúra.

Emlékezünk arra bácsira aki meg védte a telkét árammal és őt ítélték el.

Engem is nagyon zavar hogy az ember nem tudja megvédeni saját területét legálisan.

Valami olyan törvény kéne mint Amerikába. Ha bejönnek a telkedre akkor ha helyzet úgy kivájna akkor lelőheted a betörőt.

Hozzám is jöttek be telkemre. Pont rajta kaptam az embert.

El kezdett menekülni és miután feltartatottam egy házilag faragott rúddal akkor még majdnem én voltam a hibás... Úgyhogy viccesek ezek magyar törvények...

2012. febr. 1. 23:02
 9/17 anonim ***** válasza:
64%

Attól függ!

Ha fehér akkor jól teszed (szerintük), ha bárná akkor meg Ombuds Manó, ilyen jog és fajvédők, Lógudroom, meg hogyhíjják!

Belelősz egyet, egyet a levegőba és döntse el a bíró, hogy melyik lövés volt az első. Vagy szérfűrészeled hosszába a csövét...Nincs az a szakértő aki rá tudná mondani, hogy azzal lőttek.

2012. febr. 1. 23:42
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Értelmes keretek között megvédheted magad és eddig is megvédhetted. Valaki felhozta a villanypásztoros bácsi esetét. Gondoljunk csak bele: minden figyelmeztetés nélkül az élet kiontására alkalmas csapdát helyezett el a kertjében. Oké, ne menjen be oda senki. Oké, bemegy egy kis cigánygyerek, ellopni egy almát. Megérdemli a büntetést, de a halált? Oké, sokan nem szeretjük a cigányokat, de azért gondoljunk már bele ebbe emberileg... Bármennyire is utálok egyeseket, nem kívánom nekik a halált, főleg nem egy almáért, vagy akármiért. Legalább valami figyelmeztetést kitehetett volna.

Tehát a jogos önvédelem nem ez. Hanem az, hogyha rádtámadnak, és a támadónál van az életed kiontására alkalmas eszköz, akkor indokolt esetben (például ha nem tudod lefegyverezni), akkor megölheted a támadót. Ezt eddig is lehetővé tette a jog, ez teljesen érthető. Tehát a késsel rádtámadó lábát összetörheted ütővel.

2012. febr. 2. 01:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!