Alkotmányos alapjog lett az önvédelem és a magántulajdon védelme; ha jól sejtem, akkor ez is csak egy "látványjogalkotás"?
a napokban harmadjára linkelem be ezt a törvénycikket:
1978 évi IV. törvénycikk - a Büntető Törvénykönyvről
29. § (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.
(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
29/A. § Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.
A törvény elismeri azt is ha te kelleténél jobban megijedtél, és nem tudtad felmérni az elkövetés mértékét, így túllépted az "arányosságot".
Persze ez nem azt jelenti hogy valaki rád támad ököllel, és te háromszor fejbelövöd pisztollyal. (bár enyhítő körülményként jönne elő hogy megijedtél és önvédelem, nem tudtad felmérni arányosságot stb..) Ez azt jelenti hogyha téged valaki megtámad, akkor nyugodtan megvághatod husánggal is.. A törvény írja hogy nem vagy büntethető amennyiben olyan védelmi eszközt használsz ami élet kioltására nem alkalmas.
Ez szerintem azt jelenti hogy ezekben esetekben semmiképp se büntetnek, de mondjuk ha valaki saját lakásodban rádtámad, és te késsel védekezve, véletlen dulakodás közben leszúrod, akkor is a törvény miatt csak felfüggesztetett kapsz vagy annyit se. Persze nem vagyok jogász, se ügyvéd, ez csak az én elképzelésem.(az utobbi példa)
De a törvény itt van, értelmezhetően bárki számára:)
Ha valaki önvédelemből embert öl, én semmiképp nem büntetném börtönbüntetéssel. (bizonyos arányosságon belül, mert pl múltkor kötekedett velem meg 5 haverommal 2 srác.. ha ott agyonverjük őket, és belehalnak, semmiképp se fér bele abba a kategoriába hogy annyira megijedtünk..6an voltunk.. )
De olyan általános esetekben mint pl megpróbálom elkapni a betörőt, mire dulakodunk és én leszúrom, olyan esetekben nem adnék börtönbüntetést.. Maximum felfüggesztettet, vagy hasonlót, de börtönbe nem küldenék valakit, aki azért ölt embert mert az rátámadt. (szerintem a későbbiekben elég rossz elszámolni magában azzal az embernek hogy megölt valakit, teljesen mindegy hogy az a valaki rátámadt, valószinüleg voltak haverjai, rokonai stb..namind1)
várjuk meg az új büntető törvénykönyvet
az majd másféle "jogos védelem" szabályt fog mondani
mint jelenlegi
nincs látvány-jogalkotás
jelenlegi tv-eknek megfelel az alaptörvény
csak kabódi csaba prof. úr félretájékoztatta a népet
és minden hirügynökség átvette
alaptörvény szerint külön tv-ben meghat.szerint
megillet az önvédelem
e külön tv a btk
tehát.
szükségesség-arányosság
még titok
majd meglátjuk
ha jön az új btk
Ha egy nagyobb csoport buckalakó akar kirabolni, megkéselni, vagy betörni hozzám, pont telibe fogom fosni a törvényeket.
Mi a fontosabb? Valami ostoba címeres birka által kitalált papírrongyra vetett szavak, vagy a tulajdon életed?
Ennyi. Meg egy Bambi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!