Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Alkotmányos alapjog lett az...

Alkotmányos alapjog lett az önvédelem és a magántulajdon védelme; ha jól sejtem, akkor ez is csak egy "látványjogalkotás"?

Figyelt kérdés
Van egy LB határozat, amiben az arányosság elvét fogalmazzák meg az önvédelem és a magántulajdon esetén; ezt a határozatot tudtommal nem helyezték hatályon kívülre, szóval az ököllel támadó ember ellen maximum csak akkor használhat a megtámadott személy kést/husángot, ha a támadó jóval nagyobb fizikális erővel bír és az általa elindított "pusztakezes offenzíva" életveszélyt jelent, más esetben NEM LEHET a törvény szerint, jól tudom? Továbbá ezek szerint magántulajdon védelme esetén sem lehet kioltani az elkövető életét továbbra sem, még attól sem, hogy alkotmányos alapjog lett. Ha tévedek, korrigáljatok, és légyszíves, alaposan indokoljátok meg, ha esetleg tényleg nem így van, ahogy én tudom, mert szeretnék ezzel teljesen tisztában lenni!
2012. jan. 9. 10:11
1 2
 1/12 bumbi02 ***** válasza:

a napokban harmadjára linkelem be ezt a törvénycikket:

1978 évi IV. törvénycikk - a Büntető Törvénykönyvről

29. § (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.

(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

29/A. § Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.

A törvény elismeri azt is ha te kelleténél jobban megijedtél, és nem tudtad felmérni az elkövetés mértékét, így túllépted az "arányosságot".

Persze ez nem azt jelenti hogy valaki rád támad ököllel, és te háromszor fejbelövöd pisztollyal. (bár enyhítő körülményként jönne elő hogy megijedtél és önvédelem, nem tudtad felmérni arányosságot stb..) Ez azt jelenti hogyha téged valaki megtámad, akkor nyugodtan megvághatod husánggal is.. A törvény írja hogy nem vagy büntethető amennyiben olyan védelmi eszközt használsz ami élet kioltására nem alkalmas.

Ez szerintem azt jelenti hogy ezekben esetekben semmiképp se büntetnek, de mondjuk ha valaki saját lakásodban rádtámad, és te késsel védekezve, véletlen dulakodás közben leszúrod, akkor is a törvény miatt csak felfüggesztetett kapsz vagy annyit se. Persze nem vagyok jogász, se ügyvéd, ez csak az én elképzelésem.(az utobbi példa)

De a törvény itt van, értelmezhetően bárki számára:)

2012. jan. 9. 11:23
 2/12 A kérdező kommentje:
Na, igen-igen, erre a jogszabályra is szerettem volna hivatkozni, ugyanis nagyon sok portálon terjed a hír, hogy "Most már késsel leszúrhatod azt, aki akár puszta kézzel megtámad!" vagy "Ezentúl kiolthatja mindenki a betörő életét!"... Itt az a legnagyobb gáz, hogy szakemberek állítják ezeket. Igaz, ha valaki a tulajdonos engedélye nélkül, rossz szándékkal hatol be a lakásba/házba, annak csak abban az esetben lehet kioltani az életét az itthoni hatályos tv.-k szerint, ha az elkövető a tulajdonos, vagy a benn tartózkodók "életére tör", vagyis életveszélyes sérülést okozó ill. emberölési kísérletének tényállását valósítja meg, vagy ahogyan említetted, a sértett "megijed", reflexből ledöfi a betörőt.
2012. jan. 9. 12:08
 3/12 A kérdező kommentje:
De félreértés ne essék, én biztonságpolitikai okokból támogatnám azt a törekvést, hogy olyan jogszabályokat alkossanak, ami lehetővé tenné a betörő élete kioltásának legitimitását, nagy számban visszaszorítaná egy ilyen jogszabály a betörések számát. Az LB határozatot pedig nem a bűnelkövetők védelmére említem meg itt, ezen a fórumon, hanem bizony a jövőben előforduló sértetteket szeretném megóvni attól, hogy egy ilyen félretájékoztatás miatt büntetés-végrehajtási intézetbe kerüljenek, mint fegyenc.
2012. jan. 9. 12:15
 4/12 bumbi02 ***** válasza:

Ha valaki önvédelemből embert öl, én semmiképp nem büntetném börtönbüntetéssel. (bizonyos arányosságon belül, mert pl múltkor kötekedett velem meg 5 haverommal 2 srác.. ha ott agyonverjük őket, és belehalnak, semmiképp se fér bele abba a kategoriába hogy annyira megijedtünk..6an voltunk.. )

De olyan általános esetekben mint pl megpróbálom elkapni a betörőt, mire dulakodunk és én leszúrom, olyan esetekben nem adnék börtönbüntetést.. Maximum felfüggesztettet, vagy hasonlót, de börtönbe nem küldenék valakit, aki azért ölt embert mert az rátámadt. (szerintem a későbbiekben elég rossz elszámolni magában azzal az embernek hogy megölt valakit, teljesen mindegy hogy az a valaki rátámadt, valószinüleg voltak haverjai, rokonai stb..namind1)

2012. jan. 9. 12:31
 5/12 A kérdező kommentje:
Ez mondjuk múlik az ügyész és a bíró felfogásától is. Ha én ügyész lennék, és nyomozást indítanának egy olyan ügyben, ahol mondjuk az arányosságot kicsit túllépte az illető, akkor én nem emelnék vádat, max elküldeném pártfogóhoz, vagy ahogy mondtad, felfüggeszteném az ügyet egy évre mondjuk, felesleges lenne véleményem szerint ilyen miatt tárgyalást folytatni.
2012. jan. 9. 12:38
 6/12 anonim ***** válasza:

várjuk meg az új büntető törvénykönyvet

az majd másféle "jogos védelem" szabályt fog mondani

mint jelenlegi

nincs látvány-jogalkotás

jelenlegi tv-eknek megfelel az alaptörvény

csak kabódi csaba prof. úr félretájékoztatta a népet

és minden hirügynökség átvette

alaptörvény szerint külön tv-ben meghat.szerint

megillet az önvédelem

e külön tv a btk

tehát.

szükségesség-arányosság

2012. jan. 9. 21:01
 7/12 A kérdező kommentje:
Igen, ezt mondták főleg, hogy a sarkalatos törvényekkel fognak igazán változtatni a jogrendszeren, kérdés az, hogy mennyire és hogy. Kabódi Csabát nem akartam említeni, de helyettem megtetted :D
2012. jan. 9. 22:17
 8/12 anonim ***** válasza:

még titok

majd meglátjuk

ha jön az új btk

2012. jan. 9. 22:22
 9/12 anonim ***** válasza:

Ha egy nagyobb csoport buckalakó akar kirabolni, megkéselni, vagy betörni hozzám, pont telibe fogom fosni a törvényeket.

Mi a fontosabb? Valami ostoba címeres birka által kitalált papírrongyra vetett szavak, vagy a tulajdon életed?

Ennyi. Meg egy Bambi.

2012. jan. 21. 17:40
 10/12 A kérdező kommentje:
Kedves előző: a jog szerint ez így helytelen... Egyébként meg teljesen rendjén van, de okosan kell megoldanod. Tippeket nem adok nyilvános fórumon :D
2012. jan. 21. 21:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!