Meddig jogos az önvédelem?
Ha az Alaptörvényre gondolsz, még Schmitt Pali bácsi nem írta alá, és a záró rendelkezésében, amit legutóbb olvastam 2012-es hatálybalépés volt. Ettől függetlenül az Alkotmány csak keretet ad, kevés normatív tartalma van, bíróság nem hivatkozhat rá.
Így továbbra is a Btk. 29. §-át tudom ajánlani.
Az alkotmányban csak a magántulajdon védelmét foglalták bele, ennek részletezése pl önvédelem még csak ezután jön.
Kb ilyesmire lehet számítani:
"A miniszterelnök a Magyar Televíziónak úgy fogalmazott: 'A laza fegyvertartási szabályairól ismert Egyesült Államokat sok szempontból lehet irigyelni; a fegyverviselés ügyében azért én mértéktartóbb lennék.'"
Az onvedelem addig tart ameddig a tamadas vagy annak veszelye fennall. Feltve ha a vedekezhez hasznalt eszkoz aranyosan nagyobb a tamasnal hasznalttal.
Teszem azt ha valaki megut vagy meg akar es te visszautsz, az onvedelem, de ha mar hatat forditott es akkor is megutod akkor mar nem.
Az eszkozre pelda: Ha mondjuk valaki kessel tamad vagy puszta kezzel de erosebb nalad, te vedekezhetsz kessel, de csak addig ameddig tamadnak, utana mar nem ,sot ha ketszer szursz akkor lehet, hogy a masodikat mar nem fogadjak el onvedelemnek.
Ha a jogos önvédelem feltételei fennállnak, akkor a támadás elhárításáig. Az arányosságot nem vagy köteles mérlegelni, de meg nem ölheted.
Tehát a hátba lőtt betörőt, nehezen magyarázod ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!