Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért élünk rosszabbul, mint...

Miért élünk rosszabbul, mint 20 éve, ha ötszöröse a GDP az akkori szintnek?

Figyelt kérdés
2012. jan. 14. 11:45
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
78%

"de a kommunizmusba legalább volt munkája mindenkinek"

Mond neked valamit az a gazdasági szakkifejezés, hogy kapun belüli munkanélküliség? Azt jelenti, hogy egy ember munkáját 3 végzi.

2012. jan. 14. 12:25
 22/29 anonim ***** válasza:

"Most komolyan, csak egyedül nekem tett jót a rendszerváltás? Egy vicc volt az egész, akkor adósodott el úgy az ország, hogy lassan a csőd szélére kerülünk."

Nem csak az játszott közre. A rendszerváltáskor negyede volt a hitel a mostaninak.

2012. jan. 14. 12:26
 23/29 anonim ***** válasza:

"""PLD mert 6ft volt a tej és 3,6 Ft a kenyér, ami ugye messze nem az ötszöröse az akkorinak. "

3,60 kicsit régebben volt a kenyér... Nem mondom, hogy 20 év alatt nem több, mint ötszörösére emelkedett, de ez félrevezetés.

Belátom igazad van!

De a matek egyszerű.

22 év alatt kb 0,9 % ot emelkedett a reálbérünk.

Ez is megosztva, az az a jobbmóduak ebből a % ból jobban részesűltek. Arról nem is beszélve hogy a vámpótlékok és a vámok eltörlését nem veszi figyelembe a számítás.

Vagy is, ha mindent összerakunk akkor valahol 0 körűl stagnálhatunk.

Az az, elvesztegettünk 22 évet a semmire.

A jobbmóduaknak sokkal jobb lett, a kevésbé tehetőseknek rosszabb, a szegények meg teljesen ellehetetlenűltek.

2012. jan. 14. 12:28
 24/29 anonim ***** válasza:
42%

a ppp-n mért gdp csak 2x-e a 90-esnek, nem 5x-öse.

Egyébként aki akar, és tud tenni magáért, az általában jobban él, mint akkor.

Hazugság, hogy akkor nem volt szegénység. Ősök akkor voltak fiatalok, mesélte, hogy ünnepnap volt, mikor kolbászt látott az asztalon, még fürdőszobájuk sem volt, hanem lavorban mosakodtak.

Ehhez képest most: saját családi ház, 2 autó, meg minden évben külföldi nyaralás, és akkor eszik kolbászt, amikor akar :)

És nem volt párttag, sem egyéb politikai vezető, se kapcsolatai nem voltak. Annyi volt, hogy tanult, elköltözött vidékről oda, ahol van munka, képezte magát tovább, és most van egy jó állása.

Tőle sajnáljátok most az egykulcsos adót többek között.

Tehát a rendszerváltás után annyi történt, hogy ki szórták a kapun belüli munkanélkülieket, meg az analfabétákat, akiknek a munkájuk akkor se ért sz@rt se, csak mivel szocializmus volt, kaptak vmi habiszti munkát.

Aki akar tenni magáért az most is el tud költözni, tanulni stb. A zsákfalvakban is 2 féle ember maradt már csak: az öreg nyugdíjas, aki már nem megy sehová. Meg a putris analfabéta, aki nem kell sehová.

Ennek egyik válfaja a putriscigány, a másik meg a putris jobbikos paraszt, aki szerint: "mindenért a külföld a hibás"

2012. jan. 14. 12:29
 25/29 anonim ***** válasza:

12:24 ostobaság ennek a melós-mérnök-informatikus ellentétnek keltése. Kellenek melósok, akik le tudják gyártani amit fejlesztünk, mondom ezt villamosmérnökként!

Ha kizárólag szoftveres területen mozgó informatikus vagy, akkor lehet, hogy nem tudod ezt értékelni, mert egy szoftvert nem kell sorozatgyártani.

Valamint nem döngölhetsz a földbe egy dolgozni akaró melóst azzal, hogy tanultál volna informatikusnak, akkor neked is lenne munkahelyed. A probléma nem velük van, hanem azokkal, akik nem is akarnak dolgozni.

2012. jan. 14. 12:51
 26/29 bumbi02 ***** válasza:
Aki 0%ra lehúzta a válaszom, leírná nekem hogy melyik részével nem ért egyet? (azon kívűl hogy a nevem nem tetszik neki?)
2012. jan. 14. 13:49
 27/29 anonim ***** válasza:

"Valamint nem döngölhetsz a földbe egy dolgozni akaró melóst azzal, hogy tanultál volna informatikusnak, akkor neked is lenne munkahelyed. A probléma nem velük van, hanem azokkal, akik nem is akarnak dolgozni."

Mivel már ebben a kérdésben is előkerült, hogy valaki miért kap többet, arra írtam csak, hogy értsük. Persze a melósra is szükség van, de könnyebb pótolni.

2012. jan. 15. 08:23
 28/29 anonim ***** válasza:

"Aki 0%ra lehúzta a válaszom, leírná nekem hogy melyik részével nem ért egyet? (azon kívűl hogy a nevem nem tetszik neki?)"

Azért pontoztalak le, mert azt állítod, hogy csak azért nőtt a GDP, mert minden drágább. Ez hazugság. Szerintem te életedben nem jártál még közgazdaságtani előadásokon. A saját vélemény meg nem minden esetben egészíti ki a valóságot.

2012. jan. 15. 10:37
 29/29 bumbi02 ***** válasza:

Azért pontoztalak le, mert azt állítod, hogy csak azért nőtt a GDP, mert minden drágább. Ez hazugság. Szerintem te életedben nem jártál még közgazdaságtani előadásokon. A saját vélemény meg nem minden esetben egészíti ki a valóságot.

NEm állítottam hogy csak ezért nőtt a GDP, de ezért is nő..

Ha van egy földrengés , az is növeli a GDP-t, mert az újjáépítés pótlólagos kiadásai, a haza össztermék gyarapodásaként jelentkezik - David Cameron)

A GDP összetevői mint ahogy leírtam fentebb is:

Fogyasztás

Beruházás (megtakarítás)

Kormányzati vásárlás

Nettó export

GDP = C + I + G + N

Vegyünk egy egy termékből álló gazdaságot, mondjuk legyen narancs, az úgyis aktuális.

Ekkor a GDP-t az összes fogyasztás adja meg.

Ekkor a GDP = Narancs ára * narancs mennyisége

láthatod te is, hogyha drágul a narancs és nem arányosan csökken a fogyasztása, akkor az növelni fogja a gdp-t.. tehát ha 2x olyan drága lesz a narancs, de csak 25%-kal csökken emiatt a kereslet, akkor a GDP nőtt.. Persze ehhez hozzá jön a kormányzati vásárlás, export, beruházás.. De a fogyasztás teszi ki a legnagyobb hányadát a GDP-nek (pl USÁ-ban 1994ben a GDP mintegy kétharmada a fogyasztásból jött, ennek is fele a szolgáltatásokból, harmada pedig nem tartós fogyasztási cikkekből)

Persze ez csak az egyik ok lehet, a GDP nem a legjobb mutató az életszínvonal bemutatására (mint azt Cameron is kiemelte)..sőt..

A példámmal nem azt akartam bemutatni hogy ez az egyetlen oka annak hogy nőtt a GDP, de ez is szerepet játszik benne...

[link]

2012. jan. 15. 12:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!