Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért mondja mindenki, hogy...

Miért mondja mindenki, hogy az összes fiatal külföldre megy?

Figyelt kérdés

Én tavaly voltam végzős. Több külföldi egyetemről jöttek toborozni, lényegében visszautasíthatatlan ajánlatokkal, de csak hárman mentünk ki. Pedig egyszer megkérdezte az osztályfőnök, hogy ki akar külföldön élni. Akkor kivétel nélkül mindenki feltette a kezét.

Azt hozzá kell tennem, hogy mi hárman akkor is kimentünk volna, ha nem hívnak, mert "hazaárulók" vagyunk.

Viszont a gyerek, aki jött toborozni mondta, hogy az egyetem meglepődött, mert a magyarok a nekik fenntartott helyek felét sem töltik ki. Ezért volt szükség erre az egész toborzós programra. Jelenleg a román diákok mennek tonnaszámra, pedig őket nem hívja senki.

Ez kb. stimmel, mert van kb. 1000 ismerősöm, de talán öten, ha kimentek külföldre. Még a diplomások sem. Azok közül csak orvosokat ismerek, akik kiköltöztek, a többiek itt maradtak.

Akkor hol van az a tömeges kivándorlás, amitől mindenki retteg?

2011. dec. 18. 13:51
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
70%

Sokaknak jár a szája, de aztán mégsem mennek ki, mert azért a család mégiscsak itt van. Vagy kimennek pár évre gyűjtögetni, és aztán hazajönnek.

Nekem sok olyan ismerősöm is van, aki kiment, aztán jól rászedték. Kint sem kolbászból van a kerítés.

2011. dec. 18. 22:30
 12/26 anonim ***** válasza:
55%

17:14

"Itthon leginkább a már leszakadó, de még reménykedő fiatalok maradnak, valamint azok akik külföldön sem versenyképesek"

Félreértés. A kivándorlók többségét nem az motiválja, hogy mindenáron külföldön akar élni, így csak az nem megy ki, aki nem tud, hanem fordítva. A leggyakrabban az megy ki, aki úgy érzi, hogy csak így van esélye. Ebben pedig semmi negatívum nincsen.

2011. dec. 19. 06:35
 13/26 anonim ***** válasza:
79%

"A leggyakrabban az megy ki, aki úgy érzi, hogy csak így van esélye. Ebben pedig semmi negatívum nincsen."

Valóban ebben nem lenne semmi rossz, de az már káros, hogy egyre többen érzik, hogy csak így van esélyük.

A foglalkoztatás mélyponton van, nehéz elhelyezkedni.

Éppen a minap hallottam, olvastam, hogy például sokan mennének ki hajóra dolgozni, de már annyian, hogy a munkaadók válogatnak, és csak a kettő, vagy három nyelvvizsgával rendelkezőket veszik fel.

Azzal is találkoztam már, hogy nővérek, tanárok akár már takarítónőnek is kimennek, mert 1200-1800 Euro bérért megéri nekik...

Gondolom ágazatonként más,-és más lehet a helyzet...

Van ismerősöm aki CNC programozó, de inkább kimegy "négernek" Spanyolországba, ahol minden válság ellenére is 30-40 Eurot fizetnek óránként annak, aki csak a gépeket "eteti"...

Gondolom ezek a képzett emberek egyszer talán majd hiányozni fognak itthon, ha egyszer valamikor elindulna egy fellendülés.

Viszont akkor majd vagy "idegen" bevándorlók jönnek a helyükre, vagy megfelelő bérezéssel lehetne hazavonzzani ezeket az embereket. Viszont honnan lenne versenyképes bér addig amíg nincsen fellendülés, és honnan lenne fellendülés amíg nincsen megfelelő bérezés?

A továbbiakban is folyamatos lesz az elvándorlás ahogyan eddig, csak pontos adatok hiányában nem tudjuk, hogy ez milyen arányú.

Mégis szerintem hátrány az országnak, ha használható emberek mennek külföldre.

Hiába tehermentesíti tehát ma a munkaerőpiacot ez, ha a későbbiekben a fejlődés gátjává válik a dolog.

2011. dec. 19. 16:47
 14/26 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy nem találtam hivatalos adatokat a kivándorlásról. Néhány újságcikket maximum.

Szerintem azért nem foglalkoznak a dologgal, mert az erdélyi magyarok nagyobb arányban települnek be, ezért a számok növekedést mutatnak.

2011. dec. 19. 17:10
 15/26 anonim ***** válasza:
63%

16:47

"A foglalkoztatás mélyponton van, nehéz elhelyezkedni."

Hát mélyponton éppen nincs, de elhelyezkedni nehéz. Megjegyzem: sosem volt és lesz könnyű elhelyezkedni.

"Van ismerősöm aki CNC programozó, de inkább kimegy "négernek" Spanyolországba, ahol minden válság ellenére is 30-40 Eurot fizetnek óránként annak, aki csak a gépeket "eteti"..."

CNC-sként itthon is kereshet 500 ezer forintot. Spanyolországban, ahol 20% a munkanélküliség, meg nem feltétlenül a bevándorlók után fognak kapkodni.

"Gondolom ezek a képzett emberek egyszer talán majd hiányozni fognak itthon, ha egyszer valamikor elindulna egy fellendülés."

Nem lesz extenzív gazdasági növekedés. 21. században vagyunk, ilyen már nem lesz.

"Viszont akkor majd vagy "idegen" bevándorlók jönnek a helyükre"

Szürkén, feketén százezres nagyságrendű ukrán, román, sőt: kínai stb. dolgozik Magyarországon. Csak nem szem előtt lévő helyeken. Ez a jövőben csak növekedni fog.

Pl. ha elmennek a magyar orvosok, majd arabokkal és pakikkal pótoljuk, mint ahogy a 70-es, 80-as években is rengeteg arab orvos dolgozott itt. Gond egy szál se. Vagy xenofób vagy?

"A továbbiakban is folyamatos lesz az elvándorlás ahogyan eddig"

1990 óta nettó bevándorlás van Magyarországra.

2011. dec. 19. 17:46
 16/26 anonim ***** válasza:
72%

Nem hiszem, hogy a bevándorlás Magyarországra irányul, mert bár itt regisztrálják az érkezőket, ők nem Magyarországra "vágynak" jutni, hanem Európába, vagyis oda, ahol jobban lehet élni, ahol többet fizetnek.

Szerintem senki sem mérte, hogy a Magyarországra bevándorlók közül hány fő vándorolt tovább nyugatra.

Ezenkívül pedig ha a feketén dolgozók tartják mozgásban a szerény teljesítményű magyar gazdaságot, akkor ez nem sok jóval kecsegtet.

2011. dec. 19. 22:51
 17/26 anonim ***** válasza:
72%

Valóban volt egy "aranykor" a CNC-ben, de ez leáldozott a válsággal...

Engem hiába győzködsz ezzel kapcsolatban, mert én is CNC-s vagyok.

Egy egy nagy cégnél akad egy-egy szakember, gépbeállító aki valóban jól keres, de a többség már betanított munkás, aki a gép előtt áll, a programba bele sem nyúlhat, csak a piros-zöld gombot ismeri.

A modern gyártásterezésben a bonyolultabb gyártmányokat eleve számítógépen tervezik meg, és már eleve a programokat is előre megírják, sokszor e-mailban küldik el a gépekre.

Van a cégnél egy-két gépbeállító, a többi "néger".

Programozói munkára a kicsi, és közepes szériákat gyártó kis, és középvállalkozásoknál lehet igény, ahol viszonylag gyakran állnak át a gépekkel új alkatrészre, és ezeket felkell programozni. Újabban azonban ezt sem kell már kézzel végezni, vannak erre kiváló programok. Ahol pedig nincsenek, ott szabadnap, szabadság nélkül kihajtják a lelket az emberekből, kettő, vagy három műszakban, feketén, bejelentés nélkül, és a fizetések messze elmaradnak már az általad említettől. Volt olyan, de az elmúlt.

A CNC-aranykora a kilencvenes évek közepétől a kétezres évek elejéig, végéig tartott.

Frissítsd fel a tudásodat.

2011. dec. 19. 23:02
 18/26 anonim ***** válasza:
70%

Spanyolország pedig valóban érdekes kérdés, mert valóban 20% a munkanélküliség ott, és mégis Erdélyből járnak ki sokan narancsot szedni.

Ez valóban különös.

A CNC-s szakemberek új "Mekkája" pedig Oroszország. Keress rá, ha nem hiszed. Itthon halott az ipar.

2011. dec. 19. 23:07
 19/26 anonim ***** válasza:
54%
Én is ki akarok menni.
2012. jan. 6. 20:41
 20/26 anonim ***** válasza:

22:51

"Szerintem senki sem mérte, hogy a Magyarországra bevándorlók közül hány fő vándorolt tovább nyugatra"

SZERINTEM meg a Jupiter körül kering egy teáskanna.

2012. jan. 7. 05:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!