Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért mondja mindenki, hogy...

Miért mondja mindenki, hogy az összes fiatal külföldre megy?

Figyelt kérdés

Én tavaly voltam végzős. Több külföldi egyetemről jöttek toborozni, lényegében visszautasíthatatlan ajánlatokkal, de csak hárman mentünk ki. Pedig egyszer megkérdezte az osztályfőnök, hogy ki akar külföldön élni. Akkor kivétel nélkül mindenki feltette a kezét.

Azt hozzá kell tennem, hogy mi hárman akkor is kimentünk volna, ha nem hívnak, mert "hazaárulók" vagyunk.

Viszont a gyerek, aki jött toborozni mondta, hogy az egyetem meglepődött, mert a magyarok a nekik fenntartott helyek felét sem töltik ki. Ezért volt szükség erre az egész toborzós programra. Jelenleg a román diákok mennek tonnaszámra, pedig őket nem hívja senki.

Ez kb. stimmel, mert van kb. 1000 ismerősöm, de talán öten, ha kimentek külföldre. Még a diplomások sem. Azok közül csak orvosokat ismerek, akik kiköltöztek, a többiek itt maradtak.

Akkor hol van az a tömeges kivándorlás, amitől mindenki retteg?

2011. dec. 18. 13:51
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
70%
Nem mondja senki. Mennek ki ugyan néhányan, de azok száma elenyésző, ráadásul többségük végül visszatér.
2011. dec. 18. 13:56
 2/26 A kérdező kommentje:

"Nem mondja senki"

Pedig én mindenhonnan ezt hallom. Ezek a "jajj, ha kimegy minden fiatal, ki fogja fizeti a nyugdíjakat" szövegek.

Egyébként anyám nyugdíját én fogom fizetni saját zsebből.

2011. dec. 18. 13:58
 3/26 anonim ***** válasza:
85%

Mindenki mást lát maga körül.

Olyan helyen dolgozom, ahol külföldre toboroznak munkásokat.

Az osztálytalálkozón tavaly a fele azért nem volt jelen, mert már külföldön élnek.

A barátaim mind külföldre mentek, van, aki másik kontintensre, van, aki ezer kilométerre, meg van, aki csak a "szomszédba".

Nekem meg pont az az érzésem, hogy mindenki külföldre megy.

Egy ro.hadt szakembert nem tudok leakasztani, aki rendbe hozza a házat, mert aki volt, külföldre ment, aki maradt, arra a tyúkólat nem bízom rá.

Ez a helyzet az orvosokkal is. Az egyetlen normális nőgyógyász meg fogorvos már rég külföldre ment, a fele maradt talán a helyi kórházban, az meg olyan is...

Az autószerelő ismerős most ment ki Dél-Afrikába.

Csak a mi utcánkban legalább a fiatalok harmada külföldre ment, így karácsony táján minden ház előtt áll egy-egy idegen rendszámú autó.

Gondolom, másik országrészben élek, mint ti: itt viszonylag közel a határ (kettő is), jó az oktatás, és mindenki dolgozni akar a megélhetésért, csak munka nincs elég.

2011. dec. 18. 14:07
 4/26 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem nem epp a fiatalok. Nem reg voltam a miniszteriumba hitelesiteni az okirataimat, ott kb 80-an alltunk sorban, ez csak 1 oraban volt! Azt mondta az ugyintezo ez meg istenes...Naponta?? Nekem ez furcsa, mindenki hangosan mondta be melyik orszagba igyekszik, nem jo statisztika csak abbol az 1 orabol kiindulni, de voltunk kb 5-en fiatalok, a tobbiek 40-60 evesek voltak elso ranezesre, nekem ez nagyon meglepo volt!
2011. dec. 18. 14:07
 5/26 anonim ***** válasza:
84%
nekem azért pár barátom is kiment már külföldre, egyik pont most megy Írországba és sokan tervezik ugyanezt.
2011. dec. 18. 14:14
 6/26 anonim ***** válasza:
74%
A gimnazista társaim kétharmada külföldön van. A főiskolai kollégák fele külföldön van, de akikkel beszéltem, jó részük szintén ezen gondolkodik. Én külföldön vagyok. Szóval nem tudom, ki az, aki otthon marad, de nem sokan lehetnek.
2011. dec. 18. 14:18
 7/26 A kérdező kommentje:

Akkor ez környezetfüggő. Én 12. kerületi vagyok, az osztályban mindenkinek megvolt angol felsőfok + kötelezően egy második nyelv középfok. Ennek ellenére senki sem ment ki rajtunk kívül. Pedig az egyetem mondta, hogy nincs tandíj, nincs felvételi, csak feliratkozunk és megyünk. Még a fapados repülőjegyet kifizetéséről is szó volt.

Amúgy én egy másik országba mentem, de csak azért, mert oda már előzőleg felvettek.

2011. dec. 18. 14:22
 8/26 anonim ***** válasza:
74%

Az én ismerősi körömben 20 ember ment ki külföldre. Közülük 5-en visszajöttek 1 éven belül, elsősorban nyelvtudás hiánya

miatt. A többieknek sikerült a külföldi élet, köztük nekem is.

2011. dec. 18. 14:37
 9/26 anonim ***** válasza:
79%

"Miért mondja mindenki, hogy az összes fiatal külföldre megy?"

Divat. A "minden fiatal kivándorol" az ugyanaz a kategória, mint hogy "diplomások söprik az utcákat", "már az ország fele cigány", "jövőre éhenhalunk", "jövő tavaszra kitör a polgárháború" és a többi.

"Pedig egyszer megkérdezte az osztályfőnök, hogy ki akar külföldön élni. Akkor kivétel nélkül mindenki feltette a kezét."

Dumálni mindig könnyű.

Kb. 200-300 ezer magyar lehet külföldön és kb. 2 millió román, valamint hasonló számú lengyel és 1-2 millió bolgár. Kb. ezek a vándorlási tendenciák. Szlovákok és lettek is nagy arányban vándorolnak ki.

Magyarországon 1990 és 2008 között nettó bevándorlás zajlott, az utóbbi 3 évben nem tudom, mi a trend.

"Még a diplomások sem. "

Az alacsony képzettségűek nyernek legtöbbet a kivándorlással. A diplomások közül főleg csak az orvosok.

"Akkor hol van az a tömeges kivándorlás, amitől mindenki retteg?"

Nem hiszem, hogy bárki retteg. A kivándorlásban az a jó, hogy tehermentesíti a belső munkaerőpiacot.

2011. dec. 18. 15:28
 10/26 anonim ***** válasza:
91%

Nem megy mindenki külföldre, mert már ott is sok tekintetben telített a piac.

Csak az megy külföldre, akinek a nyelvtudása, és a szakmai végzettsége ezt megengedi.

Analfabéta lapáttámasztókra ott sincsen szükség, azokat ott sem tűrik. Tehát azok itthon maradnak, míg a valóban értékes emberek dönthetnek, hogy mennek-e, vagy maradnak.

Van aki azzal a képesítéssel amivel külföldre mehetne, azzal itthon is boldogul, és ezzel be is éri.

Másokat jobban vonzz, hogy ugyanazért a munkáért külföldön kétsze, háromszor akkora jövedelmet kaphatnak. Ezek az ambiciozus, jól képzett emberek elis mennek, ha tehetik.

A másik réteg aki megy az, akinekmár nincsen veszíteni valója itthon, és inkább bármi "aljamunkát" elválal, amit a nyugatiak "nemszeretem" munkának tartanak, bár már egyre több az olyan (például angol) akinek nem derogál mosogatni, vagy takarítani.

Itthon leginkább a már leszakadó, de még reménykedő fiatalok maradnak, valamint azok akik külföldön sem versenyképesek, vagy nincsen hely számukra a munkaerőpiacon, vagy túlkorosak....

Végül maradnak Magyarországon a képzetlenek, a túlkorosak, az alulmotiváltak tömegei, a nyugdíjasok, a cigányok, és egy szűk réteg, aki még egyenlőre megtalálja a számítását.

Következésképpen hatalmas fellendülés várható.

2011. dec. 18. 17:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!