Valóban szükséges mindenkinek a saját ház?
Minap olvastam egy blogot, ahol felmerült, hogy az ember vagy hitelt vesz fel, vagy albérletet fizet, ha akar saját lakást/házat, és ez hatalmas terhet rak az ember vállára, nem lehet megélni a maradék pénzből.
Itt merült fel bennem , hogy miért van szükség mindenkinek saját lakásra, még ha nem is engedheti meg magának? Miért lett ez minimum? Korábban szüleink simán ellaktak a nagyszüleinknél, több generáció egy fedél alatt. Miért nem laknak addig az egyik szülőnél, míg nem engedhetik meg maguknak a saját lakást?
Tudom, hogy ezek nem a legjobb állapotok, de sokan most már nem is tudják elképzelni ezt, emiatt olyan kiadásokba verik magukat, amiket nem bírnak el.
Kolompár Achillesz!
Ezek olyan helyzetek, amikben lehet, hogy az embernek igen durva kompromisszumot kell hoznia - ezt én is elfogadom. De csak ilyen helyzetek vannak? Nincs olyan, hogy a fiatal azt mondja, hogy én nem hozok kompromisszumot, mert nem kényelmetlen a családommal lakni? Kényelmetlen közösen fizetni a rezsit? Kényelmetlen tovább hallgatni anyu kommentjeit?
És emiatt egy olyan albérletbe menni, ami meghaladja az anyagi lehetőségeit?
"1. A jelenlegi törvények alapján nagyon nehéz kirakni az albérlőt, ha nem tud hova menni utána."
persze, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a sok hajléktalan ember...
"2. Egy rendes szerződéssel sok mindent ki lehet küszöbölni, csak sokan erre nem veszik a fáradtságot, illetve feketén veszik ki a lakásokat - így persze nem védi őket sem a törvény.
"
ma nem divat rendes szerződést kötni, a tulajdonosok nem nagyon szeretik bejelenteni a bérlőjüket. Elhiheted, hogy nem azok szeretnek feketén lakni, akik kiveszik a lakást.
Gyanítom, hogy nem nagyon van tapasztalatod albérletek és bérlemények terén.
"Mi 3 évig egy 3szobás lakásban laktunk 6-an. Azért, mert a bátyám megnősült, de nem tudtak házat venni, így a jól bevált "anyucinál lakunk" verzió jött. Aztán a gyerek már útban volt.
Gondolhatod milyen kellemes volt minden hajnalban a babasírásra ébredni. Ja, és közben egyetemista is voltam, mondhatni tanulás nélkül éltem túl ezeket az éveket.
Én azt mondom ezek után: nincs az az Isten, hogy én egy másik családdal lakjam. Vagy külön a férjemmel úgy, hogy fizetjük a hitelt, vagy sehogy. De hogy a fiatal házasok a szülőknél...soha!"
És ha neked gyereked lesz? És miért csak a hitel játszik?
"Értem én, hogy változnak, de van alapja? Oké, hogy igénylem a pezsgőfürdőt, de ha nincs meg az anyagi fedezete."
azért ne hasonlítsuk luxusigényekhez ezt a dolgot.
Illetve, ha már a saját lakás luxus (sajnos ez a helyzet sokaknak) akkor az már régen rossz.
való igaz. hogy nyugaton sokkal inkább működik a lakásbérlés, de ott azért könnyebben tudsz annyi pénzt összehozni, hogy legyen saját lakásod. (persze nem olyan gyorsan, de még mindig több a lehetőséged, mint itt, ez különösen igaz azokra, akik pl nem örökölnek)
ma 15:08
Én meg a tulajnak köszönhetően "feketén" vagyok kénytelen lakást bérelni, mert "adózási megfontolásból" nem kíván szerződést kötni. Kinek hogy.
lehet mondani a szokásos szöveget, hogy akkor kerestem volna tovább, de az élet nem ilyen egyszerű...
"Kényelmetlen közösen fizetni a rezsit? Kényelmetlen tovább hallgatni anyu kommentjeit?
És emiatt egy olyan albérletbe menni, ami meghaladja az anyagi lehetőségeit?
"
azt kéne felfognod, hogy az életminőség is nagyon fontos szempont.
van amikor sokkal rosszabb, ha a családoddal kell továbbra is laknod, van akinek ez teljesen felőrli az idegrendszerét és inkább a hitelt választja. (én nem tartozom közéjük, de én is inkább a "saját életet" választottam)
"persze, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a sok hajléktalan ember..."
A legtöbbjüket a családjuk rakja ki (válás, összeveszés, egyéb).
"ma nem divat rendes szerződést kötni, a tulajdonosok nem nagyon szeretik bejelenteni a bérlőjüket. Elhiheted, hogy nem azok szeretnek feketén lakni, akik kiveszik a lakást."
Persze, ez egy összekacsintás szokott lenni: te fizethetsz kevesebbet (mert én nem fizetek érted adót), te pedig ez a bizonytalanságot lenyeled.
Amúgy meg ha nem is jelentenek be, egy olyan szerződést, hogy te jogosult vagy ott lakni, és te ezért fizetsz, még írhattok. Ezt utána nem tudja megtámadni - ő üti meg a bokáját, amiért a jövedelmét nem jelentette be.
"Gyanítom, hogy nem nagyon van tapasztalatod albérletek és bérlemények terén."
5 éve élek albérletben, ezalatt 4 helyen voltam, egy közülük külföld volt. Sok mindent láttam már (a sima "feketén megy minden"-től kezdve a mostani "minden le van papírozvá"-ig). Én azt látom, hogy minden hozzáállás kérdése, hogy addig nyújtózkodjon az ember, amíg a takarója ér, és hogy minden legyen lepapírozva. Mert a szó elszáll, az írás megmarad. (Volt már társbérlőm, aki le akart lépni fizetés nélkül, és csak a papírral való fenyegetés miatt fizetett végül)
"való igaz. hogy nyugaton sokkal inkább működik a lakásbérlés, de ott azért könnyebben tudsz annyi pénzt összehozni, hogy legyen saját lakásod. (persze nem olyan gyorsan, de még mindig több a lehetőséged, mint itt, ez különösen igaz azokra, akik pl nem örökölnek)"
Nyugaton sem igaz ez. Stuttgartban pl. van egy mondás, hogy azért dolgoznak fiatalon annyit az emberek, hogy öregkorukra megvehessék a saját házukat. Stockholmban, ha valaki lakást tulajdonol, már gazdagnak számít. Nyugatra sem fenékig tejfel az élet...
"És ha neked gyereked lesz? És miért csak a hitel játszik?"
Miért, szerinted manapság van más lehetősége az embernek. proliknak (bocsánat, ezalatt a rendes, tiszteségesen dolgozó embereket értem) nincs 7-8 milla a bankszámlájukon, hogy csak úgy vegyenek egy kis kecót.
Nekem szerencsére nagyon rendes szüleim vannak. A megkeresett pénzt nem kell leadni, így tudsz saját magadnak is gyűjtögetni. Úgy neveltek, hogy a pénzünket ne szarjuk el hülyeségekre. Sajnos jelenleg nincs munkám, de már így is megvan az az lapom, amire kapnék hitelt. mert sikerült ezzel a fajta fölfogással összegyűjtenem.
Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, de tény és való, hogy baromi sok felelőtlen ember van, aki megkeresi a 120 ezer forintot havi szinten, és nem tud belőle semmit fölmutatni. (és mellette anyukával él, akinek lead havi 20ezret, a többi lóvét meg elszarja-sajnos nem egy példa van a környezetemben)
Amíg ez a gondolkodás él, addig nem is lesz külön lakás.
24/n
"azt kéne felfognod, hogy az életminőség is nagyon fontos szempont.
van amikor sokkal rosszabb, ha a családoddal kell továbbra is laknod, van akinek ez teljesen felőrli az idegrendszerét és inkább a hitelt választja. (én nem tartozom közéjük, de én is inkább a "saját életet" választottam)"
Ezt értem. Viszont sok embernél ez nem egészségügyi probléma, hanem csak kellemetlenség - ebben a saját a lakás vásárlása felelőtlenség. És miért a kockázatos hitel, miért nem a biztosabb lakás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!