A magyarok miért nem mobilak?
Te most akkor csak és kizárólag Budapestről beszélsz és minden más csak vidék? Debreceni meg Balatonparti város albérleti árát hozod fel példaként?
De tudok még jobbat. Pápán a Nato reptér miatt nem ritka a félmilliós albérlet. Na nem magyarok bérlik őket.
Kelet-Magyarország falvaiban és körzetében mi a helyzet szerinted?
Egyezzünk meg, hogy Budapesten és a nagyvárosokban 50 + rezsi (ami minimum 30 ezer, de inkább több) a legminimumabb összeg, amit egy másfél szobásért (de akár egy garzonért) elkérnek. De ez tényleg a minimum és már szerencse kell hozzá. (Kivétel Ózd, Komló, Miskolc, Pécs)
Tehát legalább 100 ezerrel kell többet keresni ahhoz, hogy ugyanott legyenek, mint ahonnan elindultak. Ahhoz hogy jobban is éljenek több, mint 100 ezer.
Otthon: minimálbér 75 ezer, rezsi 30 ezer
Nagyvárosban: albérlet + 50 ezer + 30 ezer rezsi utazás +20 ezer (az otthoni házikót is közben fűteni kell, különben tönkremegy + 30 ezer) Munkabér mennyi legyen hogy jobban járjon, mintha otthon marad? 175 ezer nettónál több kell legyen! Ez Bruttóban mennyi is? 300 körül ?
Holnap elindulok Budapestre a tanári diplomámmal. Kapok Bruttó 300-at fizető állást?
A magyarok miért nem mobilak?
Ennek több oka is van.
1. Nálunk, ha valaki megházasodik, első dolga, hogy BÁRMI ÁRON megteremtse a "SAJÁT kis kuckóját". Ettől aztán a hitelek végett későbbiekben elég nehezen lehet/ne megszabadulni. "nem baj de az enyém" :(
2.Ha mégis valaki rászánja magát a mobilitásra, hol és hogyan fog lakni. Magyarországon nincs kiépítve a bérlakás rendszer, és ennek inkább a pénz az oka nem pedig az igény.
3.Ha valaki még ennek ellenére is rászánja magát, hogy elköltözik 2-300km-re akkor annak már nagyon jó fizető munkahelynek kell/ene lennie. A gond csak az, hogy ilyet nemnagyon találsz.
Nézd meg a NETes álláshirdetéseket. Az elfogadhatóbb ajánlatok mind így végződnek: " önéletrajzát bérigény megjelölésével küldje a/z ...... email címünkre". Hiába tudod, hogy OTT éppen menyit keres a hasonló beosztású, téged avval az összeggel már eleve elutasítanak.
De ha a mobilitáson azt érted, hogy gagyi pénzért gagyi munkád legyen, miközben munkásszállóban töltöd napjaid, az asszonyod meg otthon a három gyerekkel kínlódik a létminimum alatt, akkor hát próbáld ki. Én ezt átéltem gyerekkoromban, és nem kívánom senkinek.
"Te most akkor csak és kizárólag Budapestről beszélsz és minden más csak vidék?"
Mivel Bp a főváros így igen.
Debrecen vagy Szeged pl vidéki nagyvárosok.
Lehet ezzel vitatkozni, csak nem érdemes.
Így alakult.
Bár látom, hogy itt egyeseknek azzal van baja, hogy nem az ő városuk a főváros, mintha ez jelentene bármit is.
ma 18:24
Ma Magyarországon nem fizetik meg rendesen a tanárokat, ez tény, de ez nem az én hibám, ne rajtam kérd számon és ne rajtam éld ki a komplexusaidat, amik ebből fakadnak...
"hol kapok br.300-at, ahová elég a végzettségem és nem kell kapcsolatrendszer a bejutáshoz?"
sehol
rossz pályát választottál, ha azt hitted, hogy bruttó 300-at fogsz keresni, tanári végzettséggel.
18:18
Tudom, hogy manapság nem menő mezőgazdasággal foglalkozni, a teszkó meg az osán raktárban úgyis minden megterem. Tudom, hogy az emberek szívesebben járnak mítingekre, mint a földre és a névjegykártyán is jobban mutat az hogy Kiss Jolán Hr manager, mint az hogy őstermelő. Én csak annyiról beszéltem, hogy aki esetleg még ezzel akar foglalkozni attól ne vegyék el a lehetőséget. Ebből az ország is csak profitálhatna.
26-nak
Tisztában vagyok vele, hogy sehol. De akkor miért is legyek mobil? Hova is mozduljak és minek? ...és akkor én még messze a legképzettebb és legrátermettebb vagyok a környezetemben. A többiek, akiknek még érettségijük sincs, nem tudják hol kell bekapcsolni a számítógépet, a magyar nyelvet is erős tájszólással beszélik etc... ők hova mozduljanak?
Számonkéritek a mobilitást? De eszetekbe sem jut, hogy nincs hova és nincs miért mobilnak lenni. Persze ha visszajön a cselédvilág, akkor biztos kellene a Budapestieknek a sok vidéki cseléd. De azért ingyen szállást, étkezést és fizetést kell majd adni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!