Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Jó szakmád van de nincs...

Jó szakmád van de nincs munkád? Tényleg ilyen rossz a helyzet?

Figyelt kérdés
Ha úgy érzed, hogy piacképes tudással rendelkezel de nem tudsz elhelyezkedni légy szíves írd meg. Olyan szakmákra gondolok melyekre a mai iparvállalatoknak szüksége van. Ez nem a népművelő meg a média és kommunikáció szak.
2011. okt. 12. 22:27
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

A válasz írója 70%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 22:35

Ment Privát üzenet állás ügyben

2011. okt. 12. 22:58
 12/21 anonim ***** válasza:

A válasz írója 70%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 22:35

Látom nincs privátod.Légyszi írd meg az emailed

2011. okt. 12. 22:59
 13/21 anonim ***** válasza:
0%

"A cég ahol dolgozom többek között Mercedes, BMW, Volvo beszállító.

Szerintem iparvállalat és nem hiszem, hogy szart gyártunk."

Én sem. Amit ti csináltok az már a fossal vetekszik.

2011. okt. 12. 23:31
 14/21 anonim ***** válasza:
10%
crem neked még van kutyád? Megtennéd, hogy meghívsz vacsorára?
2011. okt. 12. 23:34
 15/21 anonim ***** válasza:

Én most fogok diplomázni, nem azt mondom, nem egy nagy szakma, felnőttoktatás szervezés, de gyakorlatilag bármilyen humán irányban elmozdulhatok, mégse kapok állást.

Tévedés ne essék nem azért, mert NINCS állás. HAnem mert ahhoz amihez elég a középfokú végzettség, nem vesznek fel, mert pár hónap múlva diplomás leszek, és többet kéne fizetni, azokra az állásokra ahol diplomát kérnek nem vagyok alkalmas, mert nincs 3 év tapasztalatom- és bár van nyelvvizsgám, és nem vagyok rossz angolból, nem mondom, h holnap már le tudnék bonyolítani egy telefonos konferenciát angolul- mivel nincs 3 év gyakorlatom :/ Eléggé pattos a helyzet! Most sikerült megcsípnem egy projektet, amit legalább majd beírhatok az önéletrajzomba.

Nos tehát: mi ez ha nem 22-es csapdája?

ÉS: az ún. friss diplomás helyek egyszerűen felháborítóak!!! Mivel a legtöbb INGYEN csicskást akar. Mire mindenki: menj el ingyen, majd legalább lesz gyakorlatod. Csak ebben az a szép, ha nem lenne diplomám hamarosan már rég dolgoznék középfokú végzettséggel, ami megalapozná a gyakorlatomat, FIZETÉSSEL! És megcsinálhatnám a sulit levelezőn. Istenem mennyire hülye voltam, ezt kellett volna, de már mindegy.

NA bocs, most jól kipanaszkodtam magam.

2011. okt. 12. 23:38
 16/21 anonim ***** válasza:
90%

Hadd meséljek most egy kicsit a másik oldalról. Én egy éve végeztem, és kapásból megtaláltam a legtesthezállóbb feladatot, amit nagyon megbecsül a munkáltatóm. Ehhez mi kellett? Tudatos tervezés: kitartó tanulás fősulin (top10, ha nem 5%), jó diploma (mérnök info), folyamatos nyelvtanulás (felső angol, német erősebb mint közép), előadói, kommunikációs készség (direkt tartottam előadásokat, gyakoroltam, akár 300 diák előtt is), releváns szakmai gyakorlat (fél év). 4 helyre adtam be a jelentkezésemet, 2 helyre felvettek volna, a 3. és a 4.-nél már az utolsó előtti fordulóban voltam

Felvettek, egy évre rá már én megyek állásbörzékre, hogy csábítsam az embereket, és kicsit csökkentsem a távolságot a HR és a diákok között.

Mit látok? Állás lenne dögivel. De hogy jön oda a diák? "Hello, nem tudom mi akarok lenni, mitek van? Én jó vagyok mindenre..." "Micsoda? Egy nagy f@szt fogok én fél éven keresztül gyakornoki fizetésért [nem ingyen!] dolgozni!" "Nemáá, nálatok minek kell az angol nyelv??? [amerikai multi]" "Ööö...nekem mindegy mit csinálok, csak kell 2 hét szakmai gyakorlat. Ja, hogy minimum fél év? Akkor inkább nem..."

Ezeket nem én találtam ki, ma délután mondták ezeket a képembe a BME állásbörzén. A diákok nulla tudatossággal, tervezéssel mennek neki a diplomának (95%uk ebbe beleesik, és nagy nem túlzok), és aztán csodálkoznak, hogy az ő tudásuk nem felel meg a munkaadók elvárásainak. Szóval lehet sírni, de a legnagyobb baj még mindig a diákokkal van.

És nem azt mondom, hogy ők a hibásak. A suli, a szülő, akik nem csapják nyakon a gyereket, hogy tessék már megnézni, hogy kb mit keresnek most a cégek, mi kell majd 2-3 év múlva, amikor végzel. Fősuli mit mond? A mi diplomásainkat nagyon keresik. Aha, de nem arra a pozícióra, amire a diák vágyott. Szülő: most fiatal, mikor éljen?

Bűzlik az egész felsőoktatási szemlélet, és itt van a kutya elásva. Az emberek változtatnának rajta, máris nem lenne ennyi baj.

(és bocsánat, ha nem voltam tiszta, húzós nap volt, és enyhén friss indulat vezérelte ujjaimat)

2011. okt. 12. 23:55
 17/21 anonim ***** válasza:
Én mennék gyakornoki fizetésért :D De sajna nem vagyok jó reálból, tudtam h nehéz lesz, mikor humán felé orientálódtam, de hát ez van, lennék én mérnök, csak nincs hozzá elég eszem :/
2011. okt. 13. 00:03
 18/21 A kérdező kommentje:

A 23:55-ös hozzászólással teljesen egyetértek.

Sajnos a helyzet nem sokkal jobb a gyakorlattal rendelkező munkavállalóknál sem.

Angolul beszélő asszisztenst kerestem. A hirdetésben vastagon kiemeltem, hogy napi kapcsolattartás angol nyelven. A jelentkező lobogtatja a nyelvvizsgáját, de 5 értelmes mondatot nem tud elmondani magáról. A másik jelentkezőtől megkérdezem, hogy folytathatjuk-e angolul. Bepánikol. Sajnos nem volt időm felkészülni. Aztán mi a francra kellett volna készülni ? Vagy beszélsz angolul vagy nem.

2011. okt. 13. 00:16
 19/21 anonim ***** válasza:
A jó szakma elég relatív fogalom. Szerintem az a jó szakma, amire kereslet van. Manapság inkább az a szomorú, hogy esélyed sincs "jó szakmát" tanulni, mert annyira kiszámíthatatlan a gazdaság, hogy nem tudsz előre gondolkodni 3-4 évre. ( sajnos sok esetben ennél kevesebbre sem )
2011. okt. 13. 14:31
 20/21 anonim ***** válasza:

kedves kérdező, azért a nyelv kérdés nem ilyen egyszerű!!! Gondolj bele! A legtöbb főiskolán még csak nincs is angol oktatás, fizesd ki magadnak alapon ahogy akarod. Én egy éve tettem le a nyelvvizsgát, és azóta nem volt alkalmam ténylegesen beszélni angolul. Nézek filmeket angolul, angol felirattal, olvasok is angolul, DE: a kezdő nyelvhasználók legnagyobb parája: te akarsz velem beszélni angolul, rendben. Viszont sem az iskola sem a nyelvvizsga nem ad specifikus szókincset, tehát a legnagyobb félelmünk, h olyan szavakat kéne tudnunk amikre álmunkban nem gondoltunk, bekerülsz egy ilyen helyzetbe ott a szép magyar mondat a fejedben, de két szót nem tudsz lefordítani...

Sajnos ebben az a gond, hogy ez csak az aktív gyakorlással lehet elérni, de kivel gyakorold az aktív nyelvhasználatot? Ok, én nézek filmeket plusz olvasok is angolul, de az akkor is passzív, plusz nem tudom magam képezni egy adott munkakör szókincsére, mivel nem tudhatom előre milyen szavak is kellenek nekem!

A másik nagy para a TELEFON. Hát komolyan! Ha ott van előttem, tudok olvasni a szájáról meg minden, de telefonon...még sosem próbáltam, ergo: honnan tudhatám, h megy-e?

Szóval ezek a másik fél problémái. Én nem mondom h nem gyökerekkel találkoztál, nem tudhatom! De akkor adj nekem tanácsot, mit tehetnék még azon kívül, hogy olvasok, és filmezek angolul? Senki nincs a környezetemben akivel gyakorolhatnék. Ha találkozom külföldivel hétköznapi témákkal jól elvagyok, de ez egy irodai környezetben teljesen más...persze tudom, azoknak áll a világ, akik külföldön tanulhatnak, de hát nem mindenkinek alakul úgy azélete. Mindenesetre minden jó tippet szívesen várok, ami ingyenes, mivel fizetni nem tudok pl tanfolyamért, minek utána már a nyelvvizsgám a tanfolyammal együtt kb 75ezer volt...

2011. okt. 13. 15:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!