Ennyire rossz lenne a helyzet itthon, vagy csak az igények nőttek meg?
Beszélgettem a nagyszüleimmel, azt mondták nekik annyi volt a fontos, hogy fedél legyen felettük, tudjanak mit enni, ruházkodni és be tudják fizetni a számlákat. Nem volt igényük semmi luxusra (max egy kocsi) de mégis boldogan éltek.
Manapság ennyi egy magyarnak se lenne elég. Szerintem megnőttek az igények és megváltozott a gondolkodás. Inkább ez miatt elégedetlenek az emberek, nem azért, mert élhetetlen lenne az ország.
A nagyszülőknél nem voltak olyan dolgok, hogy mindenkinek külön szoba. Nem ritkán 5-6-an laktak egy szobában, 10-12-en egy házban. A lehető legtöbb dolgot saját erőből csinálták meg, összejött a család házat építeni, szántani, stb. Csak olyan alapanyagokat vettek meg, amit nem tudtak saját maguknak előállítani. Rengeteget dolgoztak. Nem ám, hogy a 8-10-12 óra munka után betették a seggüket a tévé elé okoskodni (nem is volt tévé), hanem estig még a földön dolgoztak.
Ez persze nálunk, falun igaz. Nem tudom, hogy városban hogy volt.
Erre azt tudom mondani, hogy miközben sírnak az emberek, hogy nyomor van, nézzél csak ki az utakra... Hatalmas dugók, és nem 30 éves lepukkant tragacsokkal, hanem eléggé jó állapotban lévő kocsikkal, miközben a benzinár maholnap 400Ft fölött lesz.
És igen, az igények nőttek meg, mert a fogyasztói társadalom így generálja az igényt a termeléshez. Ha még a régi világ lenne (amit a kedves előző említett) akkor szinte semmit sem lehetne eladni, na de akkor miből lennének elképzelhetetlen profitok? Ha a magyarok képesek lennének együtt élni, 2, akár 3 generációval is, akkor nem kéne töménytelen mennyiségű, alig-alig visszafizethető hitelt felvenni.
Ezért sugárzik médiából, hogy csak akkor vagy menő, ha megvan a legújabb kütyüd, méregdrága divatruhában jársz (szegénység van, erre minden második gyerek 20-30 ezer forintos márkás cipóban, ruhában jár...). Régen jó volt az is, ami betöltötte a funkcióját. Most az ósdi, és utálatos. Remek volt a CRT tévé, most már a fullHD is kevés.
Régen nem mentek nyugati filmek a tvben és így nem látták, hogy ők hogyan élnek. Mi már látjuk és azt mondjuk, hogy miért éljünk rosszabbul. Az, hogy mennyi generáció él együtt attól függ mennyire akarják az emberek. Én személy szerint nem akarok a szülőkkel élni. Saját életet kell kezdeni. Bár én senkit sem ismerek aki a szüleivel élne. Lehet ez. Az akit ismerek és 80 körül van az se a szüleivel élt.
És az, hogy új kütyük. Haladni akarunk a korral. Ha valaki megengedheti akkor megveszi ha nem akkor nem. Azért nem ugyanolyan egy crt és egy full hd tv. Méretben és minőségben sem. A műsor szolgáltatók meg kezdenek átállni a 16:9-es képarányra és kezdik a gyártók full hd minőségben készíteni a filmjeiket.
És azért mostanra már magasabb igényeink is vannak mint régen. Hisz régen nem sok mindenki engedhette meg maguknak a dolgokat. Ma már a többség igen. Régen nem sok volt a magasabb iskola végzettségű ma már az is több. Régen a 8 ált. se volt sűrű. Ma már ciki ha csak annyi van.
Én még annyit hozzátennék, hogy most a technológia nagyságrendekkel gyorsabban fejlődik, mint régebben, így természetes, hogy mindenki újabbat akar.
Anno 30 évig csak színes TV volt, maximum a képernyő méretében lehetett differencia. A telefonok is ugyanolyanok voltak. Ha azt vesszük, hogy 10 évvel ezelőtt még sima plazmatévéje sem volt az emberek többségének, most pedig-bár nem olcsón- de elérhető áron vehetsz olyan mobilt, amiben van HD kamera, akkor egyáltalán nem furcsa a jelenség.
Ugyanez lesz a 3D kamerával. 10 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, most félmillióba kerül a boltokban, 5-6 év múlva pedig már minden mobilban ott lesz fillérekért. És akkor majd mindenki olyat akar.
Megnőttek az igényeink. A szegénység és a gazdagság egy érzet, ami független anyagi helyzetünktől. Ha elégedett vagy azzal, ahogy élsz, és ezt fenn tudod tartani, akkor voltaképpen jól élsz. A különböző cégek meg természetes, hogy egyre kívánatosabb árucikkeket gyártanak és megvan a tudományos alapja annak, hogy hogyan keltsenek tömegekben vágyakat.
Jelenleg az történik, hogy a vágyak jelentősen meghaladják az ország gazdasági teljesítményét, fizetőképességét. A vágyakból visszavenni nagyon nehéz, azt mondanám, hogy szinte lehetetlen, és fájdalommal jár. Az ember egy ilyen elégedetlen lény, ez vitte előre a civilizációt, a technikát és a világot. Nem tiltakozni kéne ez ellen, hanem lehetőségeinkhez képest szépen és értelmesen élni, a fogyasztás örömét önmérséklet útján növelni, a vágyakat az elérhető szintre vinni.
Érdekes, hogy nem vágysz egy Ferrari után annyira, mint egy Audi után, mert tudod, hogy az előbbi valószínűleg elérhetetlen, így kívül esik a látóteredből. Az elérhetőt vágyni meg szerintem nem bűn. Én örülök, hogy ma élek.
Ezek a vágyak miért haladják meg az ország teljesítményét?
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__406..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!