Milyen "bűnbánást", várnak a holocausttal kapcsolatban Magyarországtól?
Sokszor hallom a szembenézést a múlttal, a felelősséggel, és a kollektív bűnbánat szükségszerűségét, ami a magyarok részéről állítólag "elmaradt".
Tulajdonképpen mit is várnak?
Amikor elvileg kollektív bűnösség elvileg nincsen (csak Szlovákiában).
Mert ha létezne kollektív bűnösség, akkor a "Magyar Nemzet" tanusíthatna kollektív bűnbánatot, de így?
Ha kollektív bűn nincsen, akkor kollektív bűnbánat sem lehetséges...
Nekem például még a nagyapám sem vett részt a deportálásokban, pedig még ha részt vett volna, akkor is kevés közöm volna hozzá ennyi évvel, és két generációval később. Nekem ez történelem, annyi közöm van hozzá, hogy érdekel. Sok embert viszont egyáltalán nem érdekel sem "pro", sem "kontra" az egész kérdés.
Azon túl, hogy a tényeket ne tagadják, mit várnak a magyaroktól, mire céloznak az elmaradt szembenézéssel kapcsolatban?
Mivel lennének megelégede?
Kedves Helmet!
Szerintem akkor is szerezz már be valami hivatalos cuccot, amiből kiderül, hogy egyáltalán miről beszélünk.
Oks, értem, hogy mások véleménye érdekel; de azok a mások is könnyebben tudnának véleményt formálni így, és az ráadásul pontosabb is lenne.
Mert így valahogy olyan provokáció-érzésem van... Persze, aránylag semlegesnek látszol, vagy legalábbis próbálsz annak mutatkozni; de ez nekem egy kicsit álságosnak tűnik néhány válaszod olvasása után; de főleg az után a kérdésed után, ahol a Teremtő Istenben való hitet ill. a létének tagadását állítottad szembe a Holokauszt tagadásával: Az előbbit jogosnak tűnően nagyobb bűnnek beállítva, holott te magad egy cseppet sem hiszel Istenben, mint régebbi válaszaidból kiderült.
Ne haragudj, de én így látom.
"Fizesse aki bírja."
Akkor adót is az fizessen aki bírja :)
A válasz írója 78%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 19:06
Igen, Helmet mindig köntörfalazik, de azért ott bújkál benne az antiszemita...
Pedig egész értelmes is lehetne...
A válasz írója 61%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 02:10
Hát akkor nem csak én látom így. :)
Tényleg értelmesnek tűnik; tisztelem amúgy a történelemtudását, a segítőkészségét, egyéb pozitívumait (pl. jó fogalmazási készség, jó helyesírás), és bírom a humorát is.
Véletlenül egyszer belefutottam néhány olyan válaszába egy másik témakörben, amitől ugyan majdnem elájultam; de igyekszem ettől függetlenül értékelni az egyéb válaszait.
Bocsi, helmet, de legalább nem a hátad mögött tárgyalunk ki. :)
Szerintem a történelemben azok a legérdekesebb kérdések azok, amelyek "megosztóak". Ezekből a témkból lehetnek érdekes viták, eszmecserék. Amikor mindenki egy oldalon áll, abból ritkán lesz érdekes kérdés, az pedig nem érdekes, amikor mindenki nagy egyetértésben szid valaki mást.
A magyar történelem talán legmegosztóbb fejezete a Horthy korszak, a holocaust, és a zsidó-kérdés. Hasonló érdekes kérdés lehet az, hogy Isten létezik-e, agy sem, és ha igen, akkor milyen formában. Pontosabban, hogy létezik-e valamilyen szervező elv a látszó véletlenek sora mögött, és ha léezik, akkor az mennyiben írható le a köznapi "Isten" fogalommal.
Azért érdekel a Horthy korszak, azért kapcsolódik sok kérdésem, válaszom ehhez a témához, mert az 1918-45 ös időszak három hirtelen politikai fordulata máig maghatározza Magyarország történelmét, és rengeteg érdekes, elgondolkodtató kérdést lehet feltenni.
A "bujkáló antiszemitizmus"ról annyit tudok mondani, hogy különbséget kell tenni az ortodox zsidó vallás egyes hittételeit valló zsidók, és az egyszerűen zsidó származású emberek között.
Az ortodox zsidó vallás ugyanis magában foglal olyan eszméket is, amelyek minden jóérzésű ember számára visszataszítóak, és ellenszenvesek. Ennyiben nyilván antiszemita vagyok, de nem vagyok "bújkáló" csak nem akarom ezt a csontot örökké rágni.
A normális magyarok nem is akarják megismételni.
A többi közül is a többségnek csak a szája nagy, de csirkét sem tudna bontani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!