Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen "bűnbánást", várnak a...

Milyen "bűnbánást", várnak a holocausttal kapcsolatban Magyarországtól?

Figyelt kérdés

Sokszor hallom a szembenézést a múlttal, a felelősséggel, és a kollektív bűnbánat szükségszerűségét, ami a magyarok részéről állítólag "elmaradt".

Tulajdonképpen mit is várnak?

Amikor elvileg kollektív bűnösség elvileg nincsen (csak Szlovákiában).

Mert ha létezne kollektív bűnösség, akkor a "Magyar Nemzet" tanusíthatna kollektív bűnbánatot, de így?

Ha kollektív bűn nincsen, akkor kollektív bűnbánat sem lehetséges...

Nekem például még a nagyapám sem vett részt a deportálásokban, pedig még ha részt vett volna, akkor is kevés közöm volna hozzá ennyi évvel, és két generációval később. Nekem ez történelem, annyi közöm van hozzá, hogy érdekel. Sok embert viszont egyáltalán nem érdekel sem "pro", sem "kontra" az egész kérdés.

Azon túl, hogy a tényeket ne tagadják, mit várnak a magyaroktól, mire céloznak az elmaradt szembenézéssel kapcsolatban?

Mivel lennének megelégede?

2011. szept. 5. 18:01
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:

Jesszusom, nem unjatok meg?!

Majdnem mindennap elohozza valaki ezt a temat (es az igazsag az, hogy nem a zsidok hozzak elo)

Hagyjatok mar a fenebe!

2011. szept. 5. 23:01
 22/37 anonim ***** válasza:
65%

FIZESSÉL. Ezt várják, röviden, egy szóban összefoglalva.

Hagyjuk a fenébe... hogyne, az iskolákat, kórházakat bezárják, ezzel ugye semmi gond, de kárpótlásra mindig jut pénz.

2011. szept. 6. 01:20
 23/37 anonim ***** válasza:
82%

"Nem deportáltunk senkit sem."

Sohase hazudj, mert az hiteltelenné tesz.

Pontosan a magadfajták miatt van még ma is napirenden a holokauszt és a megemlékezések!

2011. szept. 6. 01:58
 24/37 anonim ***** válasza:
73%

"Aki ellenállt, és mártír lett, annak valószínűleg nincsenek gyermekei "

azért ez nem teljesen igaz, továbbá az sem, hogy ha valaki parancsra cselekszik, akkor mentesül minden felelősség alól.

2011. szept. 6. 01:59
 25/37 A kérdező kommentje:

Az szinte biztos, hogy aki akkoriban olyan módon szabotált, hogy az hatékony legyen mondjuk a MÁV-nál, hadiüzemben, vagy fegyveres testületnél, azt kivégezték, mert kiderül. Az olyan apró kis szabotázsok, amiket senki sem vesz észre azok nem veszélyesek, de nem is hatékonyak.

Lengyelországban képesek voltak hadiüzemben hibás lőszereket gyártani, de az más helyzet, mint ha valaki örökké elrontja a vonatot, vagy nem teljesít egy parancsot.

Szerintem olyan helyzetben, amikor biztosm hogy a parancs megtagadása halálbüntetést vonna maga után, az nem hibáztatható a végrehajtásért. Mártíromságot nem lehet várni.

Van egy parancsnoki szint, ami fölött lehet parancsot nem kiadni, vagy más értelmű parancsot adni, de kiadott parancsot egyértelműen végre nem hajtani halállal bűntetendő.

Persze többször előfordulhatott, hogy szándékosan félreértelmeztek parancsokat, vagy letagadták a vételét, de amikor egyenesen, konkrétan személyes parancsot kap egy katona, akkor az életével felel érte a háborúban.

2011. szept. 6. 08:26
 26/37 anonim ***** válasza:
A vasútnál úgy tudták h civil munkaerőnek viszik az embereket.
2011. szept. 8. 19:07
 27/37 anonim ***** válasza:

Helmet, komolyan arra számítasz, hogy majd itt valaki megválaszolja a kérdésedet? Vagy csak tudni szeretnéd, mit gondolnak mások?

Nincs erről valami dokumentum, cikk, link, bármi, ami tartalmaz valamiféle "hivatalos" vagy annak mondható leírást, állásfoglalást mindarról, amit kérdeztél?

Esetleg ha valami erre illetékesnél érdeklődnél, nem előrébb jutnál? És akkor nem kellene újra és újra felhoznod a kollektív bűnösség és bűnbánat témáját, a nagypapádat, stb.

Én már egyszer leírtam, de most ismétlem: Egyéni elbírálás alá esik mindenki. Nem kell bűntudatot érezned, nem vagy felelős a történtekért.

Üdv. :)

2011. szept. 8. 23:14
 28/37 A kérdező kommentje:

A mások véleménye érdekes.

Éppen arról van szó, hogy sem nekem, sem a nagyapámnak semmi közöm a holocausthoz, azon túl, hogy a hazámban történt.

2011. szept. 10. 09:17
 29/37 anonim ***** válasza:

"Éppen arról van szó, hogy sem nekem, sem a nagyapámnak semmi közöm a holocausthoz, azon túl, hogy a hazámban történt."

Az a baj, hogy a múlt bűneiért és hibáiért, mindig a jövőben fizetünk meg :(

2011. szept. 10. 15:53
 30/37 A kérdező kommentje:
Fizesse aki bírja.
2011. szept. 10. 18:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!