Mi a véleményed az alábbi Horthyval készített riportról?
Magyarországnak monarchia kell
Amikor megkérdeztem, nem lenne-e logikus számára, hogy megtartsa a hatalmat, elutasította ennek még a gondolatát is.
„Életem legboldogabb napja lesz, mikor itt hagyhatom ezt és hazamehetek. Katona vagyok és a tengerészetnél nőttem fel, semmi kedvem a politikai játszmákhoz. Azért vagyok itt, hogy nehéz időkben szolgáljam a hazámat, de semmiféle politikai ambícióm nincsen.”
„Emellett ne feledjük, hogy egy köztársasági Magyarország teljes képtelenség. Először is, a magyar gondolkodás hozzászokott a monarchiához, másrészről ez az államforma illik nemzetünk karakteréhez. Ha mi, Önökhöz hasonlóan, négyévenként választásokat tartanánk, ezzel olyan heveskedés és zaklatottság járna együtt, ami nagyon nagy károkat okozna ennek az országnak.”
„Az emeleti páncélteremben őrizzük Szent István koronáját és keresztjét. Ezek a Magyarország számára megfelelő kormányzás jelképei. A szék, amin ülünk, az asztal, ez az egész palota a Korona tulajdona.”
„A magyar ember számára a tekintély a monarchiában testesül meg – az nem is nagyon számít, ki viseli a koronát. Egy monarchiában a nép kevésbé van kitéve a veszélyes demagógok befolyásának, köznyugalom van és békés munkálkodás. Idővel megoldjuk a problémáinkat. Egy monarchiában, amely egyszerre biztosítja a rendet és a szabadságot, ez az ország fel fog virágozni.”
Milyen riport ez? Ki készítette? Nem magyar, arra rájöttem a második idézetből.
Köszönöm,
Érdekes problémakör, mint ahogy "érdekes" volt az a bizonyos történelmi helyzet is. Bár jómagam a radikális legitimistákat - ld. Apponyi - tartom követendőnek - ők monarchisták voltak, akik az ország jövőjét a törvényes Habsburg királyokkal képzelték el -, Horthyék mégsem engedhették vissza az uralkodót egyik királypuccs alkalmával sem, mert az magával vonhatta volna az aktuális helyzetben diktáló Nyugat beavatkozását. Márpedig volt akkora felfordulás az országban, hogy Horthy sem akart még egy "púpot a hátára". Ezzel a kormányzót nem mentegetni akarom, csupán rögzítem a dolgok állását.
S hogy mi a véleményem? Monarchistaként jómagam is az ezer évig fennálló királyságot mint államformát támogattam volna, katolikusként természetesen a Habsburgokkal - noha amennyit adtak annyit el is vettek tőlünk, de az már más lapra tartozik... -, viszont belátom: erről mint reális lehetőségről ma már - sajnos vagy nem sajnos - értelmetlen beszélni. Ettől függetlenül ilyen "milyen lenne, ha...?"-kérdésnek nem utolsó.
Ma már a demokrácia-demokratúra - kinek hogy - a divat, ráadásul egy ilyen Európában a királyság megvalósíthatatlan lenne? Miért? Mert egyrészt beszélnek uniós integrációról, közben meg ott van a bevándorlás okozta feszültség, a válság negatív hatásai, a széthúzás, az önös érdekek. A politológusok helyzete kb olyan mostanság, mint a meteorológusoké, akik a percről percre változó környezetet próbálják meghatározni.
Ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, mi lesz itt. Ha meg belegondolunk, hogy a kilencvenes években Fukuyamáék már a történelem végét vízionálták, akkor pedig kész káosz az egész. Derridának igaza lett, nem mérik olyan forrón a kását.
"Derridának igaza lett, nem mérik olyan forrón a kását."
Nem mérik, de hosszasan keverik...
Az sem egészen igaz, hogy Horthynak nem volak politikai ambicioi.
Vagyis lehet, hogy eleinte nem voltak, de később tett olyan lépéseket, ami arra utalt, hogy (esetleg) a fiát szívesen látta volna utódjául, vagyis dinasztiát szándékozott építeni.
Horthy egy hazaáruló fasiszta disznó, aki átadta a magyar honvédő vörös hadsereg támadási terveit a ROMÁNoknak, a szegedi FRANCIA ANTANTparancsnokságon. Ezért a honvédő háború elbukott, holott óriási sikereket értek el, ezért ránk lehetett erőszakolni trianont.
Horthy már akkor antiszemita intézkedéseket, zsidótörvényeket vezetett be, mikor náci párt még épphogy csak megalakult Németországban.
Az orgoványi erdőkben már akkor halomra lőtték a zsidókat, amikor a német náci párt még meg sem alakult.
Utolsó tróger volt, aki sanyargatta a magyar népet. 3 millió koldus országa voltunk, az ország nagyrésze nem kapott se oktatást, se eü ellátást, és ezért senki nem tett semmit. A világháborúban pedig temérdek magyar pusztult el feleslegesen. Az idióta jobbik propaganda persze erről elfeledkezik.
Jó a kérdés és igazad is van kérdező, és most láthatod, hogy Kun Béla agyatlan unokái röfögnek neked mindenféle hülyeséget.
Látszik, hogy nem sikerült elbánni velük egyszer és mindenkorra.
Az utolsó válaszadó feltételezéseim szerint nincs tisztába a történelem vérzivataros évszázadaival. Jelenlgi tudása pedig szelektív, tehát csak azt tartja meg melyet erre érdemesnek vél.
Egy előbbi válaszban felmerült a forrása:
New York Times 1921.
"Horthy egy hazaáruló fasiszta disznó, aki átadta a magyar honvédő vörös hadsereg támadási terveit a ROMÁNoknak, a szegedi FRANCIA ANTANTparancsnokságon. Ezért a honvédő háború elbukott, holott óriási sikereket értek el, ezért ránk lehetett erőszakolni trianont."
Ne haragudj ezt nem bírtam ki röhögés nélkül, főleg a magyar honvédő vörös hadsereg kifejezésen derültem jókat. Azt meg melyik 50-es évekbeli töri könyvből vetted, hogy átadta a franciáknak és a románoknak a támadási terveket? Trianont meg valóban a vörös hadsereg meg a kommunisták miatt erőszakolták ránk, legalábbis részben.
"Horthy már akkor antiszemita intézkedéseket, zsidótörvényeket vezetett be, mikor náci párt még épphogy csak megalakult Németországban."
Magyarországon az első zsidótörvény 1938-ban lépett hatályba. A Numerus Clausus pedig nem volt zsidóellenes törvény, bár sokan úgy akarják beállítani, pedig minden magyaroszági nemzetiségre (a magyarokra is) vonatkozott. Annyi igaz ebből az egészből, hogy a zsidóságot érintette legkedvezőtlenebbül a törvény, de nem volt zsidóellenes (később még a 20-as években vissza is vonták). Szóval az, hogy Horthy antiszemita volt, az egyszerű hazugság, bár voltak fenntartásai a zsidóság egyes képviselőivel szemben, ahogy egyébként nekem is vannak, ettől még én sem tartom magam antiszemitának.
"Utolsó tróger volt, aki sanyargatta a magyar népet. 3 millió koldus országa voltunk, az ország nagyrésze nem kapott se oktatást, se eü ellátást, és ezért senki nem tett semmit. A világháborúban pedig temérdek magyar pusztult el feleslegesen. Az idióta jobbik propaganda persze erről elfeledkezik."
Még szerencse, hogy az elmúlt 66 év liberálkommunizmus felemelte azt a bizonyos 3 millió koldust, dübörög a gazdaság és nagy a jólét. Horthynak voltak hibái, de az utolsó magyar vezető aki igazán szerette a népét és a nép is szerette őt (bármit is olvastál a kommunista tankönyveidben vagy kommunista oldalakon).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!