Hogyan lett az István a király című rockopera a magyar történelmi közvélekedés középpontja napjainkig?
Teljesen készpénznek vesszük a benne elhangzottakat, pedig szinte egy mondat sem igaz belőle:
István egy nyegle hernyó a filmben - valójában egyetlen vesztes csatája sem volt egész életében
Ijedtségében veszi fel a kereszténységet - pedig a nyertes csatáit európaiak ellen vívta, és mondom, veretlen volt, magát a Német-Római császárt is megveri.
Ráerőszakolja a kereszténységet a magyarságra - pedig akkor már keresztény volt, csak más rítusú
István és Koppány között vallási ellentét volt - pedig nem volt, Koppány bizánci keresztény volt, és pusztán hatalmi ellentét volt (esküt tett Gézának, hogy átengedi Istvánnak a trónt, ezt szegte meg, ez egyébként a filmben is benne van)
Torda a pogány, fél lábú - a táltosoknak több csontjuk volt, mint egy átlagos embernek, nem kevesebb, ráadásul Koppány sem volt már pogány
Koppány azt énekli: "Rabok legyünk, vagy szabadok", mintha ő jelenítené meg az igazi magyarságot, a szabadságot a kereszténység pedig a rabságot. Pedig...
Talán még lehetne sorolni az ellentmondásokat. Mégis ha beszélgetésre kerül a sor, fő hivatkozási alap, mint valami hiteles történelmi forrás lenne. Pedig tudjuk, kik forgatták, milyen céllal, és kinek az idejében. Mégis...
"Ha kimennél az utcára azzal, amiket leírtam, igen csak pislogna a többség, és habzó szájjal mondaná, hogy ő az István a királyban is Koppánynak szurkolt, mert jobban énekelt, István pedig egy idegenszívű hazaáruló volt, a kereszténységet pedig ránk erőszakolták a szemforgató hamis papok"
ŐŐ, most voltam kutyát sétáltatni poénból feltettem nekik a kérdésed
Három embert kérdeztem meg:
1. nem érdekelte, továbbsietett
2. ő mindkét énekes hangját kedveli, nem feltétlenül a történelem kedvéért nézte/nézi meg
3. valami olyasmit mondott, hogy a múlt (Istvánék) helyett a jövővel kéne foglalkoznom, utána pedig szidni kezdte a Fideszt
Ajánlom ezt a videót, ha még nem láttad:
Arra "jó" ez a rockopera, hogy megossza a nemzetet. Vagy hazafi lesz az ember, vagy keresztény.
84% és 72%-os válaszoló jól példázza, amiről írtam. Hiába van az úgy, hogy István többször szétverte a rátámadó európai seregeket, mégis "erős politikai nyomásról" beszélünk. Hiába volt már Koppány is bizánci keresztény, "pogányságról" beszélünk. Hiába volt Koppány esküszegő, mégis "neki járt volna a trón az akkori utódlás szerint". Ezek a tévhitek mind-mind egyedül egy ócska filmből táplálkoznak. Visszafelé a harmadik hozzászólás linkjében elhangzik az is, kinek és milyen könyvére alapozódik a történet, bár az előadás egy részével nem értek egyet (nem ide tartozik).
Ezt is belinkeltem már párszor, de nem röstellem újra megtenni, hogy tájékozódjatok:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!