Ön szerint mennyire fog megmaradni a köznyelvben Moszkva tér? Hányan fogják Széll Kálmánnak hívni a jövőben?

A Népstadiont elnevezést is használják még.
A Vörös Tér is még mindig Vörös Tér az oroszoknál.
Majd következőnek betiltjuk a török jövevényszavak használatát, vagy a Hitler bajuszt.

Vologya!
A Vörös Tér Moszkvában azért Vörös Tér még mindig, mert nem az 1917-es Bolsevik Forradalom szüleménye, azelőtt is úgy hívták, az 1600-as évek óta. Az általam ismert legenda szerint egy 1571-es tűzvész emlékeinek hatására. Előbb "Pozsar" (Tűzvész) lett a korábbi Torg (vásár) neve, majd később alakult ki a kevésbé "félelmetes", mégis a tűzvészre utaló elnevezés.
Amo pedig az eredeti kérdést illeti: Édesapám, aki 1930-ban született, és csak a Háború után került fel Pestre, még nagyon sokáig Széll Kálmán térnek hívta. Jómagam már a Moszkva téré válás - 22 év után, 1951-ben nevezték át - után születtem, illetve szocializálódtam, Nekem, erre a remélem még nagyon hosszú időre is már csak Moszkva tér marad,
de NEM KOMCSI IMÁDATBÓL",
hanem az el nem felejtett történelem, irodalom és egyéb művészeti tanulmányokra történő emlékezés miatt.
A "szobordöntögetők" /a zseniális Hofi után szó szerint/ ugyanis nem vették figyelembe, hogy Moszkva nemcsak a Szovjetunió fővárosa volt 1918-tól 1991-ig, majd lett az Oroszországi Föderációé, 1417 és 1703 között is Oroszország /különböző államalakulatok voltak, csak az egyszerűség kedvéért neveztem így/ székhelye volt, és nemcsak Sztalin, Hruscsov és Brezsnyev Moszkvája, hanem elsősorban az éppen ott élő OROSZ NÉPÉ, Puskin, Lermontov, Rjepin, Csehov, Lev Tolsztoj, Csehov, Csajkovszkij, Paszternák, Szolzsenyicin, Szaharov és Viszockij Moszkvája.

Kéretik a maximális pontszámot adni az előttem beírónak!!
Nem tudok mit hozzáfűzni, 100 százalékig egyetértek Vele.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!