Egyet értesz a nemdohányzók védelmét szolgáló törvénnyel?
Egyetértek.
"Nem,egyrészt sérti a dohányzók jogait,de leginkább azért,mert betarthatatlan. "
Vannak a kábítószerezőknek is jogaik ?
A többség dohányzik, a demokrácia pedig róluk szólna nem?
Az alkohol több embert öl meg.
A kocsmák átalakulnak majd dohány klubokká és újra lehet dohányozni. Túl sok a kiskapu. Azt kellene megbüntetni, aki a kocsiban cigizik, a gyerekei meg hátul ülnek.
Én teljes mértékben egyetértek. Nem olvastam végig az eddigi válaszokat, de 1-2 dolgot azért tisztázzunk:
1. A cigaretta luxuscikk. Máshogy szólva ÉLVEZETI cikk. Nem szükséges az ember létfenntartásához, nélküle is lehet élni. A hiánya semmiféle hátrányt nem okoz. Ennél fogva nem hiszem, hogy alanyi jogon járna, mint a kenyér, víz vagy a levegő.
2. Vannak más "drogok" is, azonban a cigi füstje száll, terjed másfelé is, így ha nem én szívom, akkor is jut a tüdőmbe. Vagyis a passzív dohányzás, amikor csak a másik cigifüstjét kell beszívnom, ugyanolyan ártalmas. Ezt persze egy letompult szaglású dohányos nem érzi, né viszont, mint nem dohányos, 5 méterről megérzem, ha valaki rágyújt, és rámjön a fulladás. Nekem viszont alanyi jogom az, hogy más ÉLVEZETI cikke miatt (amire senki nem kötelezi őt, nem szükséges az életbenmaradásához) fulladozzak, vagy szélsőséges esetben visszahányjam az elfogyasztott ételt.
Lehet, hogy az alkohol is van olyan ártalmas, a különbség csak az, hogy ha én nem iszok, semmiféle hatással nincs a szervezetemre, ha a másik asztalnál épp söröznek vagy pálinkáznak. Egy folyékony halmazállapotú anyagot nehezen is tudnék belélegezni...annak max. akkor lenne rám hatása, ha én is innék belőle.
3. Aki akar, az dohányozzon otthon, vagy nem zárt légtérben, arra kijelölt helyen. Ilyen egyszerű. Ne hivatkozzatok itt demokráciára meg jogokra, ennek ahhoz semmi köze. Társadalomban élünk, ami azt jelenti, hogy alkalmazkodunk egymáshoz. A dohányzás egészségtelen, ezt még a dohányosok is el kell ismerjék. Úgy épüljön fel egy társadalom, hogy az egészségesek alkalmazkodjanak az egészségtelenekhez? Az én demokratikus és emberi jogaim hol vannak, amikor passzív dohányosként el kell szenvednem, hogy egy dohányos fittyet hányva az én egészségemre ott pöfékel mellettem, rombolva az én egészségemet is?
Miért nem a kocsma tulajdonosok dönthetik el,hogy az ő saját üzletük dohányzó,vagy nem dohányzó legyen?
Onnantól kezdve,akit zavar a füst keressen magának egy olyan törzshelyet,ahol nem cigiznek.Végül is valóban nem kötelező beszivni,de viszont nem kötelező dohányos helyre sem lejárni.Kocsma,söröző,borozó,stb.annyi van mint a nyű választani lehet bőven.
"Egyetértek, már nekem is rohadtul elegem van belőle, hogy pöfékeli a képembe a füstöt, mert neki joga van hozzá...
Én majd rászokok, hogy jó kis PVC rudakat fogok égetni, mert nekem meg ahhoz van jogom :)
"
Szerintem ő találta fején a szöget. Az, hogy valami nincs kifejezetten tiltva, nem jelenti azt, hogy csinálni kell.
Maximálisan egyetértek vele. Sőt, nem tagadom, hogy nekem a dohányzás teljes eltörlése a legszimpatikusabb megoldás. Vagy legfeljebb nagyon szigorú korlátokkal való engedélyezése. Egy proli szokás az egész, fejlettebb országokban mindenhol csökken a dohányosok száma.
Mielőtt nekem támadtok, megkérdezem a rendszeres dohányosokat: ti hogyan kezdtetek el dohányozni és miért? Kitalálom: mikor tizenévesek voltatok, megkínáltak a nagyfiúk/megkínáltak egy bulin, kipróbáltátok "buliból" az elején egy párat aztán többet.
Én ebben a korban vagyok, a szemem előtt játszódott le ez és biztos vagyok benne, hogy azok a korombeliek, akiket ismerek és rendszeresen dohányoznak (és több ilyen korombelit ismerek, mint aki nem!) mind így kezdte és mind dohányozni fog felnőttként is. Az egyik, amiért lenézem őket, az az, hogy nem bírtak neki ellenállni. Én egyetlen egyszer próbáltam ki, a barátom 18. születésnapi buliján szívtam egyetlen slukkot, mert mondta, hogy egyszer az életben tegyem meg. Addig soha nem fogadtam el, ha kínáltak, ha valaki kisfiúnak nézett érte, leszartam, mert fontosabb az egészségem. Azóta sem változott a véleményem. Nem hiszem el, hogy ennyi ellenállás túl nagy erőfeszítés lenne.
És azokat a korombelieket is lenézem, akik szerint nem "menő", aki nem fogadja el.
A másik dolog, amiért lenézem őket az az, hogy ennyire sz*rnak bele az én személyes szférámba. Amikor közterületen pöfékelnek, én meg szűretlenül kapom a füstöt. Nincs önzőbb ember a dohányosnál. Ráadásul egy kalap pénzbe kerül... apám csak úgy hívja: "A hülyék adója".
Egyébként szinte biztos vagyok benne, hogy aki szerelmi vagy bármilyen más lelki probláma miatt szokott rá, annak se oldott meg semmit. Tudom, hogy ez szívtelenül hangzik, de szerintem én sose lennék képes arra, hogy elkezdjek valami ilyesmit egy probláma miatt még akkor is, ha az megoldhatatlan(nak tűnik). Ugyanis ismerek olyan lányt, aki ezért kezdte el. Lányoknál különösen irritál, ha dohányoznak, és az illető csaj pont egy olyan életrevaló lányka, akinek erős, szerető baráti köre van, és szerintem nem lett volna erre szüksége. Próbálom megérteni, hogy miért jó arra a szar égő papírdarabra rászokni és nem értem. Az elején mindenki utálja az ízét, ergo csak haveri nyomásra folytatják, ami gyengeséget jelent. Egyedül azt tudom megérteni, aki azért szokik rá, mert a szülei is dohányosok, és a szervezete akaratán kívül is függő lett. Az ilyeneknek meg a szülei szégyellhetik magukat.
Szóval a válaszom: IGEN!
Még valami:
11:03-mal teljesen egyetértek. Szóval boncolgattam itt azt, hogy sokan lelki okok miatt választják ezt. Ugye ebből az jön, hogy mi jogom van nekik megtiltani a lelki ellazulást, vagyis az élvezeti cikk fogyasztását. És valóban ebben más a pia, hogy az rám néve nincs káros hatással (az összehányt járdákat és villamosokat leszámítva...), míg a cigifüstöt én is szívom.
A kocsmás ötletadónak meg annyit, hogy hülye lenne az a kocsmáros, aki a nemdohányzó megoldást választaná, ugyanis a kocsma jellemzően nem az a hely, ami a nemdohányzókat tömöríti...
És írtátok azt is, hogy akkor mit csináljon a sok jelenlegi dohányos. Nos íme a válasz: legyen erős. Legyen erős, ha már akkor nem volt rá képes, amikor elöször kínálták és rászokott. Szokjon le a környezet, mások és a gyerekei érdekében. Megjegyzem, hogy én ezzel a törvénnyel párhuzamosan támogatnám a leszokást segítő programokat függő dohányzók számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!