Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha belegondolunk, akkor...

Ha belegondolunk, akkor jogilag nem létezik cigány "rassz", nem lehet rasszista aki utálja őket vagy bármi nemde?

Figyelt kérdés

Gyakorlatilag az a cigány, aki annak vallja magát. Persze ezt állami szinten nem vezetik, tehát van időnként olyan, hogy választhatsz, hogy kisebbségi vagy e, cigány, szlovák, meg a franc tudja (zsidó kisebbség nem lehetsz).

Ha esetleg bíróság elé kerülsz valami miatt, akkor megint csak vallhatod magad cigánynak, ha attól jobb lesz neked.

most egy dolog, hogy ez így gyökérség.

De! Mindig azzal jön mindenki, hogy a cigány nem választhatja meg, hogy mi legyen a származása. Hát de! Jogilag választhat. Más dolog, hogy a bőre barna marad meg minden 2. szava "dikmán köcsög" lesz, de hát ez viselkedés és külső jegyek. Ugyebár az sem rasszizmus, ha valakit nem veszek fel dolgozni miközben napon barnult, vagy esetleg vörhenyes, stb.

Tehát nem értem, hogyan ítélhetnek el bárkit is jogilag rasszizmusért, ha JOGILAG nincs cigány rassz az országban.

erre idáig miért nem gondolt senki?

2011. márc. 10. 20:43
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Tulajdonképpen 21:24 már leírta neked.

[link]

ez talán segít

Ja és az általad említett példák nem túl sűrűn fordulnak elő. (cáfolj meg, ha nem így van, az hogy egy cigány a származását mentő körülménynek tünteti fel, még nem jelenti azt, hogy a bíró be is veszi ezt a maszlagot)

"kijelentést teszel anélkül, hogy akár beszélnénk 2 mondatot is, nem baj. Jogod van primitívnek és hülyének lenni."

Pedig igazat mondott. Ja és te sem ismered őt, mégis hülyének és primitívnek nevezed!

2011. márc. 11. 06:35
 12/23 anonim ***** válasza:
53%

"Gyakorlatilag az a cigány, aki annak vallja magát."

Tévedés. A legutóbbi népszámláláson 190 ezren vallották magukat cigánynak, miközben a cigányok száma kb. 600 ezer.

"Mindig azzal jön mindenki, hogy a cigány nem választhatja meg, hogy mi legyen a származása. Hát de! Jogilag választhat."

Csak hát senkit sem a jog érdekel a cigányok esetében. Egy cigányt nem kérdeznek meg arról, cigány-e.

Egy kubai vagy arab bevándorlót is simán le szoktak cigányozni, mert úgy néz ki.

"Tehát nem értem, hogyan ítélhetnek el bárkit is jogilag rasszizmusért"

Nincs olyan bcs., hogy "rassizmus", van ellenben pl. olyan, hogy közösség tagja elleni erőszak.

"Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz..."

Egy szó sem esik a megfogalmazásban "rasszizmus"-ról. Közösség tagja elleni erőszak. Etnikai, faji vagy vallási csoporthoz való vélt vagy valós tartozásról van szó. Árnyékbokszot folytatsz.

2011. márc. 11. 08:45
 13/23 anonim ***** válasza:

"Ha őt megverem, sértegetem azért, mert fehér a bőre, azért mert kék szeme van, akkor én kivel szemben vagyok rasszista?"

Ha valakit versz azért, mert fehér a bőre, akkor közösség tagja elleni erőszakot követsz el, mert azért bántalmazol valakit, mert fehér. Senkit sem érdekel, hogy "kivel szemben" vagy "rasszista".

2011. márc. 11. 08:49
 14/23 A kérdező kommentje:

"Sverdans válasza:"

most így hirtelen az ugrott be azonnal amikor a gyerek leszúrta szamuráj karddal a buszon a cigányt és azzal védekezett, hogy egyébként ő is cigány. lehet az volt, lehet nem, figyelembe vették e, azt nem tudom. A válaszoló joggal kapcsolatos érvelését mint írtam, elfogadtam, hogy nincs ilyen bcs, hogy rasszizmus, hanem közösség elleni.

ettől függetlenül a kérdésem még állt, hisz amíg hivatalos személyek rasszizmusról beszélnek egy olyan népcsoporttal kapcsolatban ahol tényleg elég annyi, hogy nyilatkozol, hogy te közéjük tartozol, szerintem hiba.

Mellesleg ha belegondolsz pont most volt balhé a rendőrkapitánnyal azért, mert kimondta, hogy egy elkövető cigány volt. Most persze egy dolog, hogy a külső jegyekre utalt, de gyakorlatilag JOGILAG azt mondta, hogy az illető a cigány népcsoporthoz tartozik. Azt nem értem meg, hogy hogyan lehet egyben származás is egy szabadon választható tulajdonság?

Az általad védett hozzászóló pedig azért volt primitív, mert egy szó nélkül rasszistázott. Tudod ez pontosan ugyanolyan viselkedés volt tőle mint amikor valaki első válaszolóként lezsidóz.

És mellesleg továbbra sem tartom magam rasszistának. Te is indoklás nélkül mondod ezt, de akkor érdekelne az érvelésed, figyelek!

2011. márc. 11. 09:19
 15/23 A kérdező kommentje:

"Tévedés. A legutóbbi népszámláláson 190 ezren vallották magukat cigánynak, miközben a cigányok száma kb. 600 ezer."

Tévedés? De azért leírod, hogy joguk volt nem cigánynak vallani magukat. A 600e nem hivatalos álláspont. A hivatalos álláspont a 190e. Amúgy azt tudod e, hogy kisebbségi választáskor csak azok a kisebbségek választhatnak akik annak vallják magukat? Ergó ha egy kisvárosban 20-an vallják magukat cigánynak, akkor ez a 20 ember fog választani. Spec tudok ilyen esetről.

"Csak hát senkit sem a jog érdekel a cigányok esetében. Egy cigányt nem kérdeznek meg arról, cigány-e."

Nem is azokról beszéltem itt akik az utcán bántalmaznak cigányokat, bár ennek inkább az ellenkezője gyakoribb szerintem. Amúgy ha nem veszik fel munkahelyre, akkor kapásból jön azzal, hogy ő cigány, és azért nem.

"Egy kubai vagy arab bevándorlót is simán le szoktak cigányozni, mert úgy néz ki."

Engem meg lezsidóztak a suliban mert nagyobb orrom van, nah és? Nem arról beszélek, hogy a sima polgárok kit cigányoznak le.

"Nincs olyan bcs., hogy "rassizmus", van ellenben pl. olyan, hogy közösség tagja elleni erőszak."

ezt már más is felhozta. Elfogadtam.

2011. márc. 11. 09:26
 16/23 anonim ***** válasza:

Btk. 269. § Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

* A nemzeti, etnikai kisebbség fogalmát az 1993. LXXVII. törvény defíniálja: Magyarország területén legalább egy évszázada honos népcsoport, saját nyelvvel és kultúrával, másoktól a hagyományai különböztetik meg, olyan összetartozás-tudatról tesz bizonyságot, amely mindezek megőrzésére és kifejezésére irányul.

* Faji csoport az egységes emberi fajon belül az emberek antropológiai sajátosságai alapján megkülönböztethető csoportja.

* Vallási csoport az azonos hitelveket vallók közössége.

* A lakosság egyes csoportjai az eltérő nézetrendszerek más ismérvek szerint elkülönülő személyösszessége.

Vagyis ha én rasszista vagyok és engem le rasszistáznak, ne adj Isten még bántalmaznak is az ugyan úgy büntetendő, hiszen a lakosság egyik csoportjába tartozok.

2011. márc. 11. 10:01
 17/23 anonim ***** válasza:

"De azért leírod, hogy joguk volt nem cigánynak vallani magukat. "

neked jogod van amerikainak vallani magad, ha ott élsz már egy jó ideje és megkaptad az állampolgárságot! Akár le is tagadhatnád, hogy magyar vagy, mint a Sarkozy pl.

Azért írtam, hogy rasszista vagy, mert akárhogy is nézzük vannak előítéleteid (hogy ezek jogosak-e vagy nem, arról most inkább nem nyitnék vitát, mert ez messzire vezetne, bizonyos mértékig jogosak)DE: pl volt régebben egy kérdés,ami arról szólt, hogy te alkalmaznál-e cigányt. Te azt válaszoltad, hogy inkább nem, vagy inkább magyart vennél a helyére. Ez egy szubjektív vélemény. De ez ugyanúgy beleesik a rasszizmus fogalmába. Nem csak a bőrszín alapján ítélnek a rasszisták. Ennyi. Ha neked nem tetszik ez a megnevezés vagy kategória, akkor ne törődj vele!

2011. márc. 11. 11:20
 18/23 anonim ***** válasza:

09:26

"Tévedés? De azért leírod, hogy joguk volt nem cigánynak vallani magukat. A 600e nem hivatalos álláspont. A hivatalos álláspont a 190e."

Nem.

Nincs hivatalos álláspont arról, hogy "hány cigány van", mert ez semmiféle jogi következménnyel nem jár. Az egyetlen jogi következménye annak, hogy 190 ezren vallották magukat cigánynak az, hogy a KSH megfelelő kiadványaiban a 190 ezres szám szerepel.

Azt kellene megértened, hogy semmiféle "hivatalos" helyen nem foglalkoznak azzal, hogy "hány cigány van".

"Amúgy azt tudod e, hogy kisebbségi választáskor csak azok a kisebbségek választhatnak akik annak vallják magukat?"

Nem kisebbségek szavaznak, hanem állampolgárok.

"Ergó ha egy kisvárosban 20-an vallják magukat cigánynak, akkor ez a 20 ember fog választani. Spec tudok ilyen esetről."

Nem 20 ember választ, hanem 20 olyan ember, aki regisztráltatta magát a szavazáshoz. Ha nem lenne regisztráció, akkor nem lehetne kizárni, hogy valaki mondjuk a cigány és a sváb önkormányzatra is szavazzon, ami nonsense.

"Amúgy ha nem veszik fel munkahelyre, akkor kapásból jön azzal, hogy ő cigány, és azért nem."

Jogilag semmi értelme annak, hogy "jön azzal". Lehet indítani munkaügyi pert, amiben meg lehet fogalmazni azt, hogy diszkrimináció történt vagy sem. Aztán a bíróság dönt.

"Engem meg lezsidóztak a suliban mert nagyobb orrom van, nah és? Nem arról beszélek, hogy a sima polgárok kit cigányoznak le."

De igen. A cigánynak ugyanis az a definíciója, hogy cigány az, akit a nemcigány környezet annak tart. Ezeknek a cigányoknak a száma 600 ezer.

2011. márc. 11. 11:34
 19/23 A kérdező kommentje:

nah várjál. tudtommal nem vallhatom amerikainak magamat. Kaptam én is kis cetlit válsztás után. Amerikai kisebbség nem lehetek itthon.

Az amerikai állampolgárságot nem kapom automatikusan mert kint élek. Nagyon sokat kell NEKEM tennem azért, hogy állampolgár lehessek.

Ezzel szemben itthon kinyögöd, hogy "Én cigány vagyok" és jogilag az is lettél.

Az egyik esetben te kérvényezel és a másik fél az állam (jelen esetben az USA) ad neked valamit feltételek teljesítése után.

A magyar esetben te kijelented és az állam automatikusan bólint. És emiatt változnak dolgok, a jogaid is akár. Pl jogosult leszel kisebbségi választáson szavazásra. Kaphatsz támogatást ezektől cigány szervezetektől, stb, ami amúgy diszkrimináció.

A rasszizmus elsősorban a külső jegyeken alapul. Persze fent volt 1-2 vita és komment, hogy népcsoport, vallás stb, de azért maradjunk ott, hogy rassz lehet a fehér, fekete, cigány, ázsiai, stb. Ergó utálni a vörös hajúakat nem rasszizmus. Ahogy utálni a keresztényeket vagy a zsidó vallásúakat sem.

Ha én azért néznék le egy cigányt, mert ő barna bőrű, vagy azért mert más a külseje mint nekem, az lenne rasszizmus. Az előítélet a viselkedésen alapul. Az előítéletet megelőzi sok élmény. Magyarul az ember nem születik előítéletesnek. Ad egy esélyt a másiknak.

Valóban nem vennék fel szívesen cigányt dolgozni. De nem azért mert barna a bőre. Amúgy:

Utaztam pár éve távolsági buszon. Ült mellettem egy cigány gyerek. Vagyis én ültem be mellé, ott volt hely, elfogadtam ez van. De nem örültem neki. Mindenesetre az úton nyugodt volt, nem csinált semmi rosszat, végül már nem tartottam komolyabban tőle. Amikor egy megálló felé mozgolódni kezdett, akkor azt hittem le akar szállni. Direkt kérdeztem, hogy leszállna e, mert akkor kiengedem, rendes akartam lenni vele. Kiderült, hogy külföldi. Török cserediák. Ott a hegyekben kecskepásztor volt. Idejött tanulni egy kis időre. Sokat beszéltünk angolul és nagyon picit magyarul. Nagyon kellemes társaság volt. Semmi bajom nem volt azzal, hogy másképp néz ki, barnább a bőre, egy baromi kedves srác volt. Előítéletes voltam? Igen. Adtam neki egy esélyt? Adtam! Ha rasszista lettem volna, akkor egy szót nem szólok hozzá, esélyt sem adok neki.

Amúgy a közeli boltban is dolgozik egy cigány csaj. Teljesen normális,látszik rajta, hogy cigány, de én nem tudtam elképzelni róla, annyira rendben volt a viselkedése. Totál nem különböztetek meg valakit, max kis ideig, ha megküzd a megbecsülésemért, akkor ez elszáll.

Amúgy nemrég rákerestem a csajra iwiw-en meg facebook-on. Érdekességképp, kíváncsi voltam álca e a normális külső. Kiderült, hogy az, nagyot csalódtam. Tipikus raj cigány.

Minden embert aki kicsit taszít valami miatt azt óvatosan fogadom. Rassztól függetlenül. Pl egy skinhead külsejű embertől szintén távolabb tartom magam amíg nem bizonyít.

2011. márc. 11. 11:41
 20/23 anonim ***** válasza:

Mondtam már a te dolgod!

"Amúgy a közeli boltban is dolgozik egy cigány csaj. Teljesen normális,látszik rajta, hogy cigány, de én nem tudtam elképzelni róla, annyira rendben volt a viselkedése.

Amúgy nemrég rákerestem a csajra iwiw-en meg facebook-on. Érdekességképp, kíváncsi voltam álca e a normális külső. Kiderült, hogy az, nagyot csalódtam. Tipikus raj cigány."

Hmm egyszer normális a viselkedése másszor nem? ez érdekes...

2011. márc. 11. 12:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!