Ha belegondolunk, akkor jogilag nem létezik cigány "rassz", nem lehet rasszista aki utálja őket vagy bármi nemde?
Gyakorlatilag az a cigány, aki annak vallja magát. Persze ezt állami szinten nem vezetik, tehát van időnként olyan, hogy választhatsz, hogy kisebbségi vagy e, cigány, szlovák, meg a franc tudja (zsidó kisebbség nem lehetsz).
Ha esetleg bíróság elé kerülsz valami miatt, akkor megint csak vallhatod magad cigánynak, ha attól jobb lesz neked.
most egy dolog, hogy ez így gyökérség.
De! Mindig azzal jön mindenki, hogy a cigány nem választhatja meg, hogy mi legyen a származása. Hát de! Jogilag választhat. Más dolog, hogy a bőre barna marad meg minden 2. szava "dikmán köcsög" lesz, de hát ez viselkedés és külső jegyek. Ugyebár az sem rasszizmus, ha valakit nem veszek fel dolgozni miközben napon barnult, vagy esetleg vörhenyes, stb.
Tehát nem értem, hogyan ítélhetnek el bárkit is jogilag rasszizmusért, ha JOGILAG nincs cigány rassz az országban.
erre idáig miért nem gondolt senki?
Ilyen alapon te is vallhatod magad polinéznek, holott magyar vagy.
Már szerintem eleve béna dolog olyanon agyalni, hogy nem vagyok rasszista, mert bár utálom a cigányokat, az nem egy elismert fix népcsoport.
nem vagyok rasszista, mert nem azért van bajom velük mert barna a bőrük, és nem azon filózom, hogy alsóbbrendű faj stb. de ebbe most bele sem megyek.
én most a jogi háttérről beszéltem. Az vagy aminek vallod magad. érted? jogilag én is lehetek cigány. bármikor, nem kell bizonyítanom, ha azt mondom cigány vagyok, akkor jogilag úgy is van.
Nem olyan bonyolult ez. Emberi fajok, azaz rasszok tényleg nincsenek, mert az egész emberiség egy fajba tartozik. Ezért a rasszizmus kifejezés tudományosan tényleg nem pontos, de ettől még meghatározható a tartalma: Aki valamely etnikai csoporthoz való tartozás miatt utál, lenéz, bántalmaz másokat, és kizárólag ezért, az a rasszista. Ez egy hétköznapi kifejezés, amit a szociológia és a szociálpszichológia is használ, illetve mér. A fogalom a múltból fennmaradt, elterjedt, nem alakult ki helyette más. Nagyon gyakran van ez így, hogy egy fogalom, egy megnevezés nem teljesen precízen utal valamire, mégis tudjuk, miről van szó.
Abban viszont tévedsz, hogy a rasszizmus jogi fogalom lenne, és hogy rasszizmusért bárkit elítéltek volna. A jogban az számít külön bűncselekménynek vagy súlyosbító körülménynek, ha valaki valamilyen társadalmi csoport, közösség ellen közvetlen erőszak alkalmazására szólít fel, vagy a csoport tagja ellen a csoporthoz tartozása miatt erőszakot alkalmaz. Ez a csoport lehet valamely kisebbség, de akár a többség is. Pár napja ítéltek súlyos börtönbüntetésre cigányokat, mert valakit a magyarsága miatt támadtak meg. De ezt a jog nem rasszizmusnak nevezi, hanem közösség elleni izgatásnak vagy a támadást közösség tagja elleni erőszaknak.
"Jogilag nem vagy rasszista, csak amúgy."
kijelentést teszel anélkül, hogy akár beszélnénk 2 mondatot is, nem baj. Jogod van primitívnek és hülyének lenni.
"Jogilag csak magyar vagy nem magyar állampolgár lehetsz. De ezen belül tartozhatsz valamelyik kisebbséghez."
igen, de gondolj bele. ha jogilag engedélyezve van, hogy bárki cigány lehessen, akkor onnantól a "cigány" a "roma" nem azt jelenti, hogy valóban cigány származású ember, hanem a cigány kisebbséghez tartozó egyén. És a cigány kisebbség ez esetben majd nemhogy egy klub ahova BE LEHET LÉPNI.
innentől kezdve bárhogy is nézzük, a törvény igazából nem ismer el cigány "rasszost" "fajt". ezzel szemben meglepődnék, ha bárki vallhatná magát négernek vagy ázsiainak. megvallom nem tudom amerikában ez hogy megy, ki számít afro amerikainak.
"Aki valamely etnikai csoporthoz való tartozás miatt utál, lenéz, bántalmaz másokat, és kizárólag ezért, az a rasszista."
etnikum == népcsoport, külön kultúrával, viselkedéssel, esetleg más külsővel, de ez utóbbi nem kötelező.
Nah most szerinted nevezhető egy csoport valódi etnikumnak ahova bárki bármilyen kultúrával és rasszal beléphet? Ha mondjuk a hófehér Magyar Józsi úgy dönt, hogy ő cigány lesz, ezt vési be a papírra amikor erről kérdezik, akkor onnantól kezdve ő kisebbségé válik, ő cigány lesz. Ha őt megverem, sértegetem azért, mert fehér a bőre, azért mert kék szeme van, akkor én kivel szemben vagyok rasszista? Az európiai vagy a cigány ellen?
A kommented második fele végül is okés, igazad van, ezt elfogadom. (Viszont a köztudatban nem így van.)
az esetben ha közösségekről beszélünk és nem származásról, akkor hogy jöhet a képbe bármilyen rasszizmus, avagy közösség elleni izgatás, ha valaki külső jegyek alapján támad valakit? Ergó ha a jog nem ismer rasszizmust, azaz faji megkülönböztetést, csak közösséget, akkor ez nem lehet érvényes azokra az esetekre amikor valakit külsőségek alapján támadnak. Ha én magyarnak vallom magam, de valójában cigány vagyok akkor ha megtámadnak "büdös cigány" felkiáltással, akkor annak ellenére elítélik a támadót, hogy a sértése nem vonatkozhattak rám?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!