Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A szociális rendszer összeomlá...

A szociális rendszer összeomlása után hogyan tovább?

Figyelt kérdés

A szociális rendszer összeomlása idő kérdése, a rendszer nem fenntartható, a számok tükrében, és az államadósságot még nem is említették. Azután hogyan tovább???

Jelenleg mintegy kétmillió ember csak a minimálisan kötelező járulékokat fizeti, amely alapján csak a létminimumon való tengődést alig lehetővé tevő havi harmincezer forint – száz euró – körül várható minimális nyugdíjra szerezhet jogosultságot.

A demográfiai mutatók pedig aligha tekinthetők biztatónak: egyre több a nyugdíjas, miközben egyre kevesebb gyerek születik, tehát mind kevesebb embernek kell mind több inaktív polgártársunk nyugdíját fedeznie. A helyzetet súlyosbítja, hogy az élőmunkát terhelő változatlanul magas járulékok miatt sokan nem a teljes jövedelmük után adóznak, ez mérsékli a befizetéseket.

2011. febr. 9. 14:27
1 2 3 4 5
 31/43 A kérdező kommentje:

Szerrintem ne erőltessük a fiatal versenyző győzködését.

Talán majd megtudja egyszer, hogy mi a helyzet, ha majd meg kell próbálnia megélni, és családot alapítani, fenntartani 80-100 000 Forintból.

Persze könnyű kockás füzetben kiszámolni mindent, amíg apuék adják a zsebpénzt, és fizetnek mindent.

Részemről nem szeretném, ha a családomat a szomszédok, barátok, rokonok tartanák el. Vajon meddig járhatnál kölcsönért ide-oda? Azt vissza is kell ám adni egyszer.

Szeretném, ha nem akkora fizetésből kellene megélni, ami már tíz éve is kevésnek számított.

Nekem csak olyan ismerőseim vannak, akik egyik munkahelyről mennek a másikba, onnan a harmadikba. Három "fizetés"-ből tudják magukat éppen fenntartani, pedig még a feleség is dolgozik.

A gyerekek meg sem ismerik az apjukat, akit háromnaponta esténként látnak. Ez az általános itt, ahol én élek.

Kettő, három munkahelyre járnak az emberek, (már aki kap munkát) mert így tudják kifizetni az albérletet, ill. lakásrészletet, a rezsit, a közlekedést, az étkezést a gyereknek a ruhát, iskoláztatást.

Ebből a két három munkahelyből ha szerencsés, akkor egy helyen be van jelentve (vagy nincsen).

Amikor nyugdíjas lesz, akkor az után kapja majd a 30 000 orintos nyugdíjat, amiből a rezsit sem tudja majd fizetni. A gyerekeit pedig nem azért szülte, hogy majd őt eltartsák, mert akkor magukra mi jut? Elvileg azt mondják, hogy erre van a nyugdíjrendszer.

Ez a rendszer akkor fenntartható, ha 90 évre emelik a korhatárt, és 10 000 Forintra csökkentik a nyugdíjakat.

2011. febr. 11. 08:34
 32/43 anonim ***** válasza:

53-as a GYK Fidderje, egy vállalkozó (hímnemű, középkorú), akinek jól megy! Neki valóban jó így és nem tud belegondolni a kevésbé jómódúak helyzetébe!

Olyan hülyeségeket írkál össze-vissza, hogy az már fáj!

"Most, hogy kifogytál az érvekből és csak a személyeskedés meg az idétlenkedés maradt, aki elolvassa ezt a topikot, az tudni fogja legalább, hogy milyen ostobenkó alakok azok az összeesküvés-hívők, akik állandóan "összeomlással" riogatnak"

Hát, aki ezt elolvassa téged fog hülyének nézni!

Ja és ha jól emlékszem Orbán riogatott összeomlással :D

2011. febr. 13. 14:59
 33/43 A kérdező kommentje:

Ez az egész helyzet messze túlmutat az itt folyó napi politikai vircsafton.

Hol lesz már Orbán akkor, amikor ez bekövetkezik? Sehol. Akkor csak magunk leszünk megint.

2011. febr. 13. 15:50
 34/43 anonim ***** válasza:
Annak aki az mondja,hogy ez a kérdés nem a plazmaTV-se kategóriája, annak igaza van. Innentől kezdve szerintem is nagyon komoly a helyzet. Ha az emberek szociális helyzetéből indolok ki, akkkor kb olyan viszonyok között fognak élni a MEGÖREGEDETT ! nyugdijasok, mint pl a mostani hajléktalanok. Itt remélem csak az anyagi viszonyok lehetnek problémák. Ha abból indulok ki, hogy teljesen munkaképtelen azonos szinten vegetáló emberekről kell gondoskodni, akkor öregek otthonát kell fejleszteni szinte település nagyságrendűt. Ebben a kolóniákban tudnám védelembe, ellátásban részesíteni őket. Csak így lehetne a rendelkezésre álló anyagi javakat koncentrálni. Természetesen el tudom azt is képzelni ,hogy az erejükben lévők a többiek önellátásában ,gazdálkodásában tevékenykednének szervezetszerűen. Sajnos évtizedek óta és a napjainkban is olyan méretü a minimálbéren foglalkoztatottak aránya, meg a feketemunkát végzők, hogy igaziból ezeknek az ellátása nagyobb problémát fog okozni, mint az összes többi.A véleményem az, hogy erről a kérdésről illetve ennek megoldásáról a nyugdijasokat nem szabad figyelmen kivül hagyni, mivel nem csak a problémaérzékenységük magas ,hanem a megoldókészségük is. Bízzatok bennünk nem akarunk senki terhére lenni, csak adjatok teret a megoldáshoz.
2011. febr. 13. 15:58
 35/43 anonim ***** válasza:
14.59 Párszor már hivalkodtál a jó menő saját vállalkozásodról,aminek szívből örülök. De gondoltál már arra, hogy nincs az a pénz, ami ne tudna elfogyni, ha jön egy hatalmas infláció amikor is a pénz még arra sem jó, hogy.... Nem szabad ennyire lenézni az embereket.Erről már sokat irtunk egymásnak és még azt is válaszoltam, hogy nem lehet 10 milliós vállalkozó az ország, ahogy azt a rendszerváltó Antall J apád gondolta.Van egy nóta,ami igy szól, hogy "egyszer fel és egyszer le". Nem kívánom neked a többség szegénységének és tehetetlenségének átérzését, de légy szerény a válaszaidban, de legalább is együttérző, mert a lóvét biztos, hogy nem csak te egyedül hanem a kollégák /munkások/ szaporitják.Egyébként mit szólsz ahhoz, hogy a sógorok az únión belül egységesiteni szeretnék a minimál bért, mert amit a munkaadók adnak itthon, meg keleten az alamizsna.KÖsd föl a gatyát.
2011. febr. 13. 16:11
 36/43 anonim ***** válasza:
58%

Annak ellenere hogy milyen arcpirito, felhaborito es bicskanyitogato modon adja elo azert van igazsag az ongondoskodast tekintve 53 szavaiban.

Az hogy baratok-rokonok az marhasag. Eloszor is eltartani nem fog senki rajtad kivul, a kolcsont pedig meg kell adni, raadasul megalazo masok veret szivni.

Ott fog a valtozas elindulni, hogy aki tud nyelvet, es fiatal, az mar most megy kulfoldre. Elobbutobb aki fiatal munkaerot akar, kepzett munkaerot, az kenytelen lesz versenykepes fizetest adni nem pedig alamizsnat.

Az is marhasag hogy ket emberrel szamol. Es akinek nincs? mert mondjuk nem talal maganak mert pl nem nez ki jol? ja latom, lakjon a szulokkel, gratulalok. Eloskodes a szulok nyakan, ez aztan ongondoskodas... nem beszelve arrol hogy a hid ala az eletbe nem fog part talalni.

Es akkor miutan lehordtam azt is elmondom mi az amivel egyetertek: a sirankozas nem segit.

Neted van, vannak internetes chatek, nyelvanyagok, nyelvet kell tanulni, es kulfoldre kell menni.

Ha neked nem is, de egy generacio mulva mar lesz eredmeny.

Nagyapam ontodei vasmunkaskent elte le az eletet, nem volt nagyigenyu ember, de szakmat adott a fianak, aki - az en apam - munka mellett meg elvegzett ket technikumot, es evtizedeken at harom muszakos munkaval, egymasba ero tulorakkal, embertelen hajtassal megteremtette a feltetelet annak hogy en tovabbtanulhassak. (Megjegyzes: ingyenes kozoktatas te szerencsetlen... konyvek, tanszerek, jegyzetek, toll, papir, menza esetleg kollegiumi dij?? azt a Mikulas hozza talan? lehet hogy az oktatas ingyenes, de az oktatassal KAPCSOLATOS koltsegek igen megterheloek am!!)

Szoval megbecsultem a lehetoseget amit kaptam, voros diplomaval elvegeztem a muszakit, doktorira mentem, es most mar nyugaton fejezem be a tanulmanyokat, utolso evre mar munkat is adott az egyetem, orakat/gyakorlatokat tartok. Ehhez viszont nyelvtudas sem art, angol, francia, orosz megy kozvetlenul, nemet kicsit akadozva kozepfokon, illetve most kezdem el a spanyolt. Nyaron pedig kihozom magamhoz a csaladomat, es normalis, elfogadhato szinvonalon fogunk elni.

Mindent lehet, csak legfeljebb nem konnyen, nem gyorsan, es nem biztos hogy egy generacio munkaja eleg hozza. A sirankozas sehova sem vezet, es ez az a pont ahol 53assal egyetertek.

2011. febr. 13. 19:59
 37/43 A kérdező kommentje:

Ez igaz, kivételek mindíg akadnak, bár egyre ritkábban sajnos.

Én sem siránkozni akartam ezzel a kérdéssel, hanem egy közeledő, reális problémára szerettem volna a figyelmet felhívni.

Nem is az újamból szoptam ezt a problémát, a sajtóban megjelent cikkek, elemzések adtak rá alapot.

Azt nem tudom, hogy mennyit javítana a helyzeten, ha még több fiatal menne külföldre. Egy fél ország nem vonulhat ki.

Arról nem szólva, hogy akkor az arány méginkább eltolódna az idősebb generáció felé.

Gondolom.

2011. febr. 13. 20:09
 38/43 anonim ***** válasza:

Erre a problémára az a megoldás, hogy csökkentsük az eltartottak táborát, és akit csak lehet, vonjunk be a legális munka világába, növeljük a járulékfizetők táborát, és csökkentsük az eltartottakét. (Nem arra gondolok, hogy hívjuk vissza a hetvenéveseket dolgozni, hanem a munkaképes korú állástalanokra.)

Magyarul: okos gazdaságpolitikával el kell érni azt, hogy MINDENKIT bejelentsenek, és mindenkit a VALÓS fizetésére, ergo mindenki, aki dolgozik, fizessen adót, járulékokat. Csökkentsük a munkanélküliek számát, úgy, hogy teremtsünk nekik munkahelyeket, és tegyük érdekeltté őket abban, hogy dolgozzanak (már ha munkaképesek).

Adjunk lehetőséget a családalapításra, és támogassuk azt, mert ha ma nem születnek gyerekek, később nem lesznek, akik járulékokat fizessenek. A mai nyugdíjasoknak ne akarjunk bármi áron tizenharmadik havi nyugdíjat adni, főleg, ha a jövő nyugdíjasait adósítjuk el érte cserébe. Támogassuk a tehetséget és a szorgalmat azzal, hogy teret engedünk neki, és nem fojtjuk meg a fejlődését extra adókkal. Tegyük érdekeltté azt, akinek több pénze van, hogy a többleteit munkahelyteremtésbe (vállalkozásba) fektesse. Kőkeményen büntessük meg viszont azt, aki mindezek ellenére is ki akarja magát vonni a járulékfizetések alól.

Végezetül: ne üldözzük el az országból azokat, akik fiatalok és tehetségesek, inkább segítsük őket abban, hogy itthon boldoguljanak. Azonban nyugodt szívvel engedjük útjára azokat, akik munka nélkül akarnak jól élni, mások kárára.

(Utóirat: Ha valakinek nem világos, a jelenlegi családbarát, egykulcsos adórendszer éppen ezeket a célokat tűzte ki maga elé.)

2011. febr. 14. 16:24
 39/43 anonim ***** válasza:
Ha valaki jól él és jön az infláció még nem biztos hogy agyon is üti az illetőt anyagilag. Nem mindegy valakinek mennyi pénze van az adott pillanatban. És az 53 %- osnak sok mindenben igaza van. Főleg a takarékoskodás szempontjából. Bár engem nem igazán foglalkoztat, jelenleg 600 milliót tartok bankban, védett lekötésben, csak a kamatját nem tudom elkölteni soha, tőlem jöhet bármi. Dolgozni kell, tenni valamit, nem folyton sírni. Én sem a babérjaimon ültem soha, és lehet hogy ezért de a szerencse sem került el. Lehet lepontozni, nem egy siránkozó írt...
2011. febr. 14. 17:11
 40/43 anonim ***** válasza:

17:11:

Nincs kedved munkahelyet teremteni? Így csak a banknak dolgozik a pénzed, úgy viszont neked is többet hozna, és még másnak is segítenél vele. :)

2011. febr. 14. 17:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!