Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem lehetett Március...

Miért nem lehetett Március tizenötödikét ünnepelni a szocializmusban?

Figyelt kérdés
2011. febr. 8. 18:24
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
89%

"A Kádár-rendszer ellentmondásosan kezelte március 15-ét: munkaszüneti nappá nem tette, de tanítási szünetet rendelt el arra a napra, az iskolákban pedig a gyerekekkel zászlókat és kokárdákat készíttettek. Miért tartott a hatalom 1848 emlékétől?

– Március 15. kezdettől a szabadságeszmét szimbolizálta."

Ez kimeríti a kérdésre adott választ.

2011. febr. 8. 18:30
 2/18 anonim ***** válasza:
0%
Most se kéne ünnepelni. Nem azt mondom, hogy be kéne tiltani, de a 2006-os bohócforradalom után sajnos ebből is csak egy turbómagyar marhaság lett, ami megosztja a társadalmat.
2011. febr. 8. 18:42
 3/18 anonim ***** válasza:
66%

Nem nagyon erőltették ezt az ünnepet, bár egy ideig ünnepelték hivatalosan. Utána jött márc. 21 (Tanácsköztársaság) és ápr. 4. (felszabadulás), és ezek eléggé háttérbe szorították márc. 15-öt, ráadásul a rendszernek tényleg kínos volt a "szabadság" emlegetése meg a spontán lázadás szelleme, ami erre az ünnepre jellemző.

1972-ben tüntetéssé fajult március 15, fiatalok tüntettek, szétkergették őket. 1973-ban még nagyobb tüntetés volt, ekkor a rendőrség szétverte a fiatalokat, kirúgták őket az egyetemről stb. A következő évtől márc. 15-én lezártak sok utcát, teret, rendőrök járőröztek, a gyanús elemeket előre letartóztatták. Legközelebb 1986-ban volt márc. 15-én ellenzéki tüntetés, azt is szétverték.

2011. febr. 8. 18:44
 4/18 anonim ***** válasza:
71%

""Most se kéne ünnepelni. Nem azt mondom, hogy be kéne tiltani, de a 2006-os bohócforradalom után sajnos ebből is csak egy turbómagyar marhaság lett, ami megosztja a társadalmat.""

Mi osztja meg a társadalmat Te agyoniskolázott??? Az ilyen embereket mint te börtönbe kéne zárni közveszélyes tudatlanság miatt!

2011. febr. 8. 19:05
 5/18 anonim ***** válasza:
38%

2005-től 2009-ig jártam középiskolába.

2006 tavaszán nagyjából az egész osztály hordott kokárdát, tök általánosan megszokásként, ahogy végig általánosban is csináltuk.

2006 októberében jött a bohócforradalom, az utána következő években csak az osztály 3 turbómagyarja vette fel és egész nap ott parádéztak, hogy ők mekkora hazafik és mennyire utálják a cigányokat, minket meg elkönyveltek mocskos liberálisnak.

Na ezért osztja meg a társadalmat...

2011. febr. 8. 19:11
 6/18 anonim ***** válasza:
36%
Én 1961-töl jártam iskolába 1975-ig, és ez alatt minden évben az iskolában megünnepeltük március 15-ét, hivatalosan az osztályfönöki óra keretében. Nem tudom, hogy a kérdezö honnan szedi, hogy nem lehetett ünnepelni - éppen hogy kötelezö volt, ugyanúgy, mint ezen a napon kokárdát hordani.
2011. febr. 8. 19:22
 7/18 anonim ***** válasza:
48%

18:42

"2006-os bohócforradalom"

Bohóc aki mondja! Népfelkelés volt!!!!

2011. febr. 8. 19:28
 8/18 anonim ***** válasza:

ma 19:11 Megmagyaráznád nekem mi az összefüggés egy 2006 októberében történt kormányellenes megmozdulásban és az 1848 március 15.-én kitört szabadságharc évfordulójában, ami miatt nem voltatok képesek kitűzni magatokra a kokárdát?

Erre épeszű érvet nem tud mondani magyar ember (akár turbó, akár nem).

2011. febr. 8. 19:55
 9/18 anonim ***** válasza:
38%

"Megmagyaráznád nekem mi az összefüggés egy 2006 októberében történt kormányellenes megmozdulásban és az 1848 március 15.-én kitört szabadságharc évfordulójában, ami miatt nem voltatok képesek kitűzni magatokra a kokárdát?"

Azt, hogy mióta az eszemet tudom, azóta március 15.-én egy általános hagyomány volt, hogy kokárdát hordunk. Nem tulajdonítottunk neki túlmisztifikált jelentőséget, suliban néztük, hogy kinek milyen kokárdája van, majd bementünk a nagyterembe, megnéztük a soros osztály előadását, meghallgattuk a himnuszt, nemzeti dalt.

Utána ment minden tovább a szokott kerékvágásba, mintha mi se történt volna.

Az utolsó ilyen alkalom 2006 tavaszán volt.

A 2006-os októberi bohóckodás megosztotta a magyar népet. Onnantól kezdve a kokárda, a himnusz, a nemzeti dal eléneklése nem egyszerűen hagyomány volt, hanem annak a kinyilvánítása, hogy szolidaritást, együttértést mutatsz az olyan szélsőségekkel, mint a Jobbik, a Kuruc és a Szentkorona.

2007 tavaszára már eldőlt, hogy az osztályban ki turbómagyar.

Március 15-én csak ez a három turbómagyar vett fel kokárdát, mi nem vettünk fel, mert el akartunk határolódni a szélsőségektől. Ez a 3 turbómagyar nem elég, hogy kokárdát hordott, de egész nap magyarkodtak, cigányellenes dumákat nyomtak, nekünk időnként beszóltak, hogy mocskos liberálisok, rohadt zsidókedvelők.

2011. febr. 8. 20:05
 10/18 A kérdező kommentje:

75!

Már ne is haragudj, de a Szentkorona mióta szélsőség?

2011. febr. 8. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!