Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért követelik itt egyesek...

Miért követelik itt egyesek olyan vehemensen a tandíj visszafizetést?

Figyelt kérdés

Több helyen is olvastam már itt a GYK-n, hogy "fizessék vissza a tandíjat azok, akik elmennek külföldre dolgozni"

MIÉRT??? miért kéne olyasmit visszafizetniük, amiért (jó esetben) megdolgoztak a tanulmányi eredményükkel? (a "férgese" úgysem tud külföldön elhelyezkedni)

Ja és ami talán a leginkább érthetetlen számomra: milyen jogon szóln(á)nak bele abba, hogy ki mihez kezd az életével? Kik ők, hogy ezt eldöntsék?

Komolyan azt hiszik, hogy ez életképes javaslat? azt hiszik, hogy ez akkora horribilis bevétel lenne az államnak? vagy mi?

2011. jan. 30. 01:26
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
94%

Tulajdonképpen az állam fizeti a tanulást azért, hogy majd ebből Magyarországnak haszna legyen. Ha elmegy a tanuló külföldre akkor nem lesz.

Ha egy cég elküld valakit felsőoktatásba, és fizeti a tandíját, akkor olyan szerződést írat alá, hogy legalább annyi évig kell ezentúl a cégnél dolgoznia, amennyi évet tanult a cég pénzén. Ennek magának értetődőnek kellene lennie, de természetesen manapság a magától értetődő dolgokat is szerződéssel kell megerősíteni. Ugyanez a helyzet az állammal is. Most jönnek rá, hogy lehet, hogy kell a szerződés, mert az állam pénzén kinevelik őket, aztán elviszik a hasznot.

2011. jan. 30. 01:34
 2/24 anonim ***** válasza:
80%

Gondolj csak bele : egy orvos taníttatása az 5 év alatt sokmillió forintjába kerül az Államnak (vagyis nekünk adófizető állampolgároknak)...

Ezt a sokmillió forintot azért áldozzuk fel, hogy a lediplomázott orvos utána itt Mo-on gyógyítsa a betegeket, tehát azt gondoltuk, hogy ez egy hosszú távú megtérülő befektetés lesz.

Erre a lediplomázott orvos elmegy Angliába és ott fog gyógyítani, abban az országban, ahol 1 petákot sem fizettek a kitanítására?!

Teljesen jogos, ha ilyen esetben visszafizettetnénk a tandíjat azokkal, akik kimennek külföldre dolgozni és nem Mo-nak hozzák a hasznot!

Szerintem ez így lenne igazságos : menjen külföldre Isten hírével, de előbb fizesse vissza a taníttatása költségeit!

2011. jan. 30. 01:40
 3/24 anonim ***** válasza:
80%
Talán mert az én pénzem ne hordd ki! Elég amit a teszkó kivisz meg a többi ilyen ingyenélő.
2011. jan. 30. 02:05
 4/24 anonim ***** válasza:
96%

"MIÉRT??? miért kéne olyasmit visszafizetniük, amiért (jó esetben) megdolgoztak a tanulmányi eredményükkel?"

Mert ez csak akkor megdolgozás ha értéket teremtesz vele itthon. Ha büdösjó a tanulmányi eredményed de ki viszed azt azzal nem dolgoztál meg csak ingyen exportot csinálsz. Kiviszed a tudásod és ezáltal az adófizetők pénzét. Látod az iskola tudást képes csak adni, annak akinek esze is van hozzá. De sajnos eszet nem.

2011. jan. 30. 02:12
 5/24 anonim ***** válasza:
80%
Jogos elvárás, hogy a közpénzből finanszírozott oktatás a köz érdekét szolgálja. Eszement baromság lenne 100 milliárdokat arra költeni, hogy Németországnak és Franciaországnak még több orvosa legyen. Ha mi Németországnak neveljük ki az orvosokat, akkor azt ne tegyük már ingyen! Szépen néznénk ki, ha a mi adóterheinkből a jóval gazdagabb angolok jutnának elsőosztályú orvosokhoz! Azok, akik most kezdik el tanulmányaikat a magyar felsőoktatásban, csak addig mentesüljenek az oktatási költségek visszafizetése alól, amíg a magyar társadalom javára, azaz Magyarországon hasznosítják tudásukat. Nyugodtan mehessen külföldre aki akar, de ne élősködhessen senki a magyar közpénzeken. Se a kormány, se a kivándorló diplomások, se a külföldi betegek! Azt hiszem ez egy jogos elvárás.
2011. jan. 30. 02:17
 6/24 anonim ***** válasza:
33%

Csak van egy bibi, ha magyarországon vissza kellene fizetni ezt a tandíjat akkor elég sok magyar iskola be is zárhat mert akkor azok akik külföldön tervezik a jövőjüket biztos hogy akkor már külföldön is fognak tanulni.

és mivel egy felmérés szerint a magyar középiskolások több mint 60%-a külföldön szeretne elhelyezkedni (és ez a szám egyre jobban nő évről évre) és ha valóban csinálnának ilyen törvényt akkor rengeteg iskola be is zárhat, ami ugye rengeteg leépítést jelent.

Ha meghallom a híradóba hogy a magyar kormány csak tervbe is veszi ezt a dolgot én abban a pillanatban megszüntetem mo-n a tanulói jogviszonyomat és megyek külföldre tanulni.

(turbómagyarok kíméljenek, mert nem ebbe fog tönkremenni az ország amikor több 100 milliárdokkal nem tudnak elszámolni a fejesek)

2011. jan. 30. 02:25
 7/24 anonim ***** válasza:
77%

Azért, mert az oktatásod az állam számára egy befektetés, ami addig, amíg munkába nem állsz csak kiadással jár, így, ha külföldön állsz munkába, külföldön termelsz, ott fizetsz járulékokat, adót, stb, akkor ez az állami befektetés nem térül meg.

Nem tudom, hogy hol tanulsz, és mit, de elég durva, hogy ezt egyetemistaként nem tudod felfogni.

Amúgy, ha nem horribilis összeg, akkor fizesd ki a tanulmányaid költségeit.

Én szívem szerint minden egyetemistával, és egy kezessel (pl szülő) aláíratnék egy tanulmányi szerződést, amiben vállalja, hogy a diploma megszerzését követően 10 évig kizárólag Magyarországon vállalhat munkát, ellenkező esetben a teljes oktatására fordított összeget vissza kellene fizetnie.

2011. jan. 30. 02:44
 8/24 anonim ***** válasza:
55%
Ne feljetek, magyar dokik kimennek, majd az allam behozza az indian varazslokat, akik dokiknak nevezi magukat. A vilag rafazott mar veluk.
2011. jan. 30. 04:58
 9/24 doboszoli ***** válasza:
69%

Olvasva a kommenteket, talán még igazat is tudnék adni a válaszolóknak, hiszen itt tanult, elvárható, hogy itt is végezzen utána hasznos munkát.

Az azonban nem várható el, hogy aki 12 szemeszteren át "meresztette " az alfelét az egyetemen, hálából diplomás minimálbér körüli összegért dolgozzon, rabszolgaként. Talán ez lehet az elvándorlás oka?

Egyébként az ilyen rendkívül bölcs kinyilatkoztatásról, az egyetem elvégzésének lefikázásáról meg van a véleményem, aminek már többször hangot adtam. Dióhéjban annyi, hogy a kisfarkú hirdeti:"Nem a méret a lényeg!!"

De!

2011. jan. 30. 06:10
 10/24 anonim ***** válasza:
49%

Az egyetemen való tanulás nem munka,hanem tanulás,még pedig az állam pénzén! Azért tanul az illető,mert jobb munkát akar magának,mert nem akar fizikai munkát végezni!

Ezzel nincs is semmi baj. De a diploma még nem jelenti azt,hogy valóban értékes munkát is tud végezni! Ehhez kell néhány év gyakorlati tapasztalat,és folyamatos továbbképzés. (Kivétel,akit protekciós állásba juttatnak).

Az pedig mese,hogy ha visszakellene fizetni a tandíjat,akkor a magyar egyetemek bezárhatnának! A külföldön tanulás sokkal több pénzbe kerülne,mint az itthoni. Még akkor is,ha olyan szerencsés,hogy kap külföldi ösztöndíjat. És azt is feltételekhez kötik. Kevesen tudnának külföldön tanulni azok közül,akik most itthon tanulnak.

Értem,hogy valaki többet akar keresni külföldön,mint amit itthon kap. De ne az itthoni adófizetők rovására tegye!

2011. jan. 30. 07:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!