Mi a véleményed a romákról?
A kérdés általánosítás. Általában ugyanúgy nem kedvelem őket mint ahogyan a többség sem, a közismert okok miatt.
Ellenpéldaként tudom említeni egyik kedves ismerősömet, barátomat, aki fele ágon cigány származású.
Jelenleg hetedik éve Svédországban él, ápolónőként dolgozik, és nagyon jól megfizetik, megbecsülik. Két gyereket nevel abból a fizetésből.
Itthon folyamatos hátrányos megkülönböztetés érte, és ebből az itthoni fizetésből egyedül is éhenhalna.
A másik cigány ismerősöm szobafestőként dolgozik, iskolából osztálytársam volt.
A harmadik fiatalkori ismerős a társaságunkból. Klímaszerelőként dolgozik, de dolgozik.
Másutt pedig megyényi területeken bűnözésből élnek.
Szóval ez a kép árnyaltabb annál, hogy neked egy hiteles választ tudjak adni.
Legyél óvatos velük, és mindenki mással is. Az óvatosságból még kevesebb baj adódott, mint az óvatlanságból.
A kérdés szubjektív!
A vélemény mire irányul? A magatartásukra, vagy a zenéjükre, vagy mire? :)
De, akkor pár tapasztalat!
Velünk szemben lakott anno a kerületi vajda a családjával, és nagyon jó kapcsolatot ápoltunk. Nem igazán tudtunk olyat amit ne tudtak volna megszerezni jó áron. És persze legálisan! Erre nagyon odafigyeltek!
Aztán meghalt a vajda, és utána a család maradék tagjai elköltöztek. Évekkel később megkeresték a szüleimet, hogy van olcsón Ariel mosószer 1.500-ért... Megnéztem a matricát, amiről kiderült, hogy színes nyomtatóval nyomtatott gyenge utánzat, és egy 5 ft-ossal lekaparható volt a nyomtató festéke.
Rajtuk kívül volt két cigány srác akik iskolában fenyegettek engem. Mára pedig teljesen megváltoztak és normálisak!
Tehát ez mindjárt két ellentétes változás!
Egyszer beszélgettem egy nagyon értelmes cigány lánnyal és Ő elmondta a cigánysággal kapcsolatban a legtöbb dolgot!
Elmondta, hogy Ő nem tagadja, hogy bennük alapból benne van ez a semmiből, segélyből való életvitel. A lopás, a bizniszelés, a balhék. De ezt csak önuralommal tudja a többség kezelni!
Az úri cigányok pl. zenészek, abszolút nem is elegyednek szóba az alja mondjuk paprikaárus cigányokkal. Ám, ha támadás éri őket, akár szóban, akár fizikálisan akkor összetartanak!
Szintén elmondta, hogy nagyon sok cigány család esetében él még a kerítés, amikor hozzák a lányhoz a fiút. Mindenféle foglaló megy a menyasszonyra meg ilyenek.
Szóval egy furcsa világ!
De, mint minden nemzet/vallás/stb. esetében köztük is van becsületes és tisztességtelen!
Az, hogy ennyi negatív ítélkezést kapnak azon nem kell csodálkozni!
Egyrészt sokuk tett arról, hogy szép lassan ez a kép alakuljon ki róluk, másrészt a média is tett rá egy lapáttal!
A 8-ik kerületben sokszor mászkáltam, nappal is, éjszakai is, még abban az időben amikor nem voltak térfigyelő kamerák, és sose volt semmi bajom! Nyugodtan lehetett telefon a kezembe, stb., egyszer sem jött oda egyetlen akár igen rossz arcú ember se beszólni, se kizsebelni!
Ám fehér magyar emberből volt elég sok akik loptak tőlem.
Én is fehér vagyok, úgyhogy erősen meglepett, mikor egyszer ezen elgondolkoztam, hogy romák kontra magyarok, és mi az arány?!
Embere válogatja ki milyen! És sokat jelent, hogy milyen nevelésben nő fel!
"Indiából származnak, ezért sötétebb a bőrük színe, mint a magyaroknak. Más olyat nem tudnék írni, ami mindnyájukra igaz."
Ez sem az. Én egy hónapig jártam úgy cigány lánnyal, hogy nem tudtam róla.
Romák? Mi az, valami új népcsoport, mint a Pirézek? Én csak cigányokról hallottam, mi se becézzük (már) magunkat elvtársnak, ők miért teszik ezt? Ja, mert az évszázadok során kialakult róluk egy negatív sztereotípia, amiért szégyenlik a saját rasszukat. És persze erről csak a fehér ember tehet. Mert a Csepel-szigeti svábok rögtön elkezdenek "buzsimagyar"-ozni, amikor lesvábozom őket. Csudálatos dolgok ezek :)
Amúgy erősen félvér vagyok, szóval NEKEM van némi rálátásom a dolgokra, nem úgy, mint a legtöbb ombudsman-os, meg nemzetközi egyenjogúsági szervezetes idiótának. Majd ha ők is leköltöznek a rokonokhoz Mátészalkára a cinegevégre, akkor ugassanak arról, hogy ki a rasszista (nem sokon múlt, hogy focizás közben megszurkáltak pár "magyar" gyereket).
Az egyenjogúság is egy vicc, mivel az azokkal együtt járó kötelezettségeket pont leszarják, akkor meg mit várhatunk tőlük?
Termeszetesen koztuk is van rendes becsuletes ember, aki soha nem artott senkinek es a munkajabol el es tarja el acsaladjat.De aranyosan nezve tobb a bunozo, ugyeskedo,
eroszakos ember koztuk mint a magyarok kozt.
A jogaikat nagyon ismerve elnek sott sokszorvissza elnek vele hogy kissebbseghez tartoznak,a kotelesseguket salynos nem ismerik vagy nem akarjak ismerni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!