A munkáltatók miért nem vezetik be a próbaidőt a mindenféle diplomakövetelmények helyett?
"nem volt képes, hogy elmenjen egyetemre tanulni, az egész biztos, hogy alkalmatlan a fénymásolásnál komolyabb munkák elvégzésére."
Remélem ezt csak viccből fogalmaztad így. Ha mégse, akkor te vagy az eddigi legnagyobb sznob akivel találkoztam!
Nem viccből írtam. Mivel dolgozom is, és hr-es feladatokat is elvégzek, elég sok munkavállalóval és potenciális munkavállalóval találkoztam már. Nem mondom, hogy nincsenek kivételek, de alapvetően a tapasztalat mondatta velem, amit mondtam.
Különben elég hosszan levezettem, ajánlom, hogy ezt is olvasd át.
Van, aki így csinálja, felvesz hetente (próbahétre) új embereket, akiket nem fizet ki, és hetente cserél... Vagy visszaél azzal, hogy az 1-2-3 hónapos próbaidő alatt bármikor indoklás nélkül küldheti el az újoncot, és addig a cég úgyis kapja a kedvezményt, ha ezt csinálja folyamatosan, az a cégnek egész jó, a dolgozónak már kevésbé.
Kérnek ezek már mindent, próbaidőt, papírt, x év tapasztalatot, 2-3 műszakot, 12 órázást... És persze mindezt alacsony bérért...
"A kérdésedből egyértelműen látszik, hogy benned nincs meg ez a szemléletmód és feltehetőleg nem is érted, miről beszélek."
- oooohhh yyyeeeee.... Valahogy így van ez...
Érdekes, hogy szinte MINDIG az alulképzettek hiszik azt magukról, hogy ők aztán annyira okosak... Pedig nem ártana kellő szerénységgel hozzáállni egy szakmához. Nem véletlenül tanulnak egyesek évekig egy diploma megszerzéséhez - bármilyen furcsa, de az egyetemeken OKTATNAK, az egyetemisták meg TANULNAK.
Persze vannak született zsenik is, akiknek szinte nincs is szükségük oktatásra, villámgyorsan magukba szívják a tudást, és 20 éves korukra tudományos értekezést írnak egy témáról...
Kedves kérdező, te ugye ebbe a kategóriába tartozol?
Pedro
Marhára "helyre-tettetek", ha szerintetek egy orvos meg egy informatikus-könyvtáros felelősségét 1 kalap alatt lehet említeni és szerintetek egy olyan munkára, mint az informatikus-könyvtáros ugyanúgy egyetemi képzés kell mint az orvosira.
Ennyit rólatok, okostojások, magatokat védeni meg okoskodni azt tudtok.
Gondolom különlegesnek meg feljebbvalónak érzitek magatokat, hogy van a kezetekben egy papírfecni ami azt igazolja, hogy évekig robotként tanultatok. Dolgozni próbáltatok már az úgynevezett végzettséggel, vagy még mindig a padot koptatjátok?
Kíváncsi vagyok milyen munkára lesztek felvéve egy ilyen "végzettséggel".
Legszívesebben bezáratnám az egyetemeket és olyan magasszintű felsőoktatásra ami az egyetemeken folyik, azokra csak kis létszámú tanulási intézményeket hoznék létre, hogy csak kevés embernek legyen annyira magas szintű végzettsége, mert egyszerűen a munkahelyek nem igényelnek ennyi "túlképzett" embert.
A munkahelyekre meg bevezetném azt a fajta próbaidős felvételt, amit Hitler talált ki a náci Németországban, hogy több egyforma képzésű embert is felvetetnék ugyanabba a szakmába, aztán majd a teljesítőképesség versenye alapján eldől, hogy melyik a rátermettebb. A rátermettebb marad, a másikat pedig kirugják.
Huhhhh! Sajátos okfejtés.
Megint a diplomát fikázza valaki. Olyan mint amikor a kisfarkú hirdeti: Nem a méret a lényeg!
Kedves barátom, ha a tánciskolánál magasabb szintet is megugrottál volna, nem akarnád bezáratni az egyetemeket.
Közlöm veled, hogy a 10-12 szemeszter alatt olyan elméleti,és gyakorlati tudásra lehet szert tenni, ami a szakma magas szintű műveléséhez máshol meg nem szerezhető.
Az egyetem nem szanatórium, ahol ellébecolunk pár évet, hanem kőkemény munka, ahol a megszerzett tudásról rendszeresen számot kell adni, komoly emberek előtt.
Természetesen komplex tudássá néhány év "éles" gyakorlat után válik. Enélkül az alap nélkül, nem tudsz egy munkát összefüggéseiben átlátni, bár megengedem, hogy egyes részfeladatokat szültett tehetségként kiválóan el tudsz végezni.
A munkaadók a jó alapképzettségű emberek közül válogatnak, és majd a gyakorlatban ezek közül maradnak a legalkalmasabbak.
Egyetemista hozzászólónkkal egyetértek, sok sikert, jó vizsgákat kívánok Neki.
"ha szerintetek egy orvos meg egy informatikus-könyvtáros felelősségét 1 kalap alatt lehet említeni és szerintetek egy olyan munkára, mint az informatikus-könyvtáros ugyanúgy egyetemi képzés kell mint az orvosira."
Ne haragudj, de te vagy nagyon eltévedve. Egy könyvtáros már 3 év BA után elmehet dolgozni mondjuk a tájékoztatásra. Ha elvégzi a plusz 2 év MA-t, akkor akár az OSZK igazgatója is lehet.
Ezzel szemben az orvosin a képzés ideje alapból 6-7 év. Erre rájön még néhány év kötelező gyakorlat. Cirka tíz év múlva már praktizálhat is.
Tudod, egyetemi képzés és egyetemi képzés között komoly differencia tud lenni.
"Gondolom különlegesnek meg feljebbvalónak érzitek magatokat, hogy van a kezetekben egy papírfecni ami azt igazolja, hogy évekig robotként tanultatok. Dolgozni próbáltatok már az úgynevezett végzettséggel, vagy még mindig a padot koptatjátok? "
Nekem még nincs meg a papírom. Ennek ellenére már most dolgozom, de ezt már írtam.
Ahogy azt is, hogy neked egyszerűen halvány fogalmad sincs arról, hogy néz ki egy egyetem belülről. Ott ugyanis senki nem magol robotként, legfeljebb az első évben, hogy legyenek alapjai, amire lehet építkezni. De gondolom, feleslegesen koptatom a billentyűzetet, úgysem fogod fel, mi a különbség.
"A munkahelyekre meg bevezetném azt a fajta próbaidős felvételt, amit Hitler talált ki a náci Németországban, hogy több egyforma képzésű embert is felvetetnék ugyanabba a szakmába, aztán majd a teljesítőképesség versenye alapján eldől, hogy melyik a rátermettebb. A rátermettebb marad, a másikat pedig kirugják."
Na ebből kiderül, hogy valójában te egy középiskolás gyerek vagy, vagy csak nem jutottál tovább azon a szinten.
Komolyan van szerinted olyan munkaadó, aki felvesz mondjuk hat embert próbaidőre, és két hónap alatt kifizet nekik annyi pénzt, mint egy embernek egy év alatt kellene kifizetnie? Vagy dolgoztassa őket fizetés nélkül? Akkor meg azon lennél felháborodva. Vagy mégis hogy képzelted ezt? Ez iszonyatosan nagy mértékű pazarlás.
Kérdező, látom, nagyon el vagy valamiért keseredve (nyugi, a diplomások sincsenek könnyebb helyzetben nálad, de azért nem a papír a hibás).
Pár dolgot tisztázzunk, jó?
Én nemrég államvizsgáztam szeptember 30-án, nem épp a legnevesebb egyetemen, talán nem is a legutolsó helyen, jó tanárok tanítottak, és kőkemény követelményeket kértek. Az első évben több, mint 300 fővel indult évfolyam kb. másfél év alatt feleződött, és csak a töredék szerzett pont időben diplomát, sokan csúsztunk ilyen-olyan okok miatt (nem lustaságból), volt, hogy egy vizsgára nem jutottam be, mert aznap, mikor kitették a jelentkezést a neten (mert így kell jelentkezni, és ki tudja, mikor hirdetik meg a vizsgát, figyelni kell árgus szemekkel), 30-50 főre, véletlenül pont diákmunkán dolgoztam, ahol nem volt net, és mire estére hazaértem, már betelt a létszám, és hasonlók... Kaptam egy olyan szakdolgozati témát, amihez a konzulensem nem értett, akit ajánlott, az sem, szakirodalom csekély, így ez is elhúzódott némileg, mire elfogadható állapotba hoztam, és még szerencsésnek számítok, mert nem dobták vissza... Az államvizsgán 16-ból 3-an buktak, én átmentem elsőre, nem is rossz eredménnyel, de nehogy azt hidd, hogy olyan nagy nyugalom volt tanulni egy olyan család mellett, akik marják egymást minden nap... Közben az utóbbi 4 évet végigdolgoztam tanulás mellett, diákmunka + főállás is volt, sőt, még munkanélküli is voltam. Mindezeket összevetve 2 és fél évet csúsztam az eredetihez képest, ami egyrészt nem túl jó első ránézésre, de mégis van benne jó, mert ha időben végzek, akkor csak itthon használható papírt kapok, és ha nemzetközi szinten kéne, honosítanom kéne, így viszont nemzetközi diplomát kaptam, amit EU-n belül honosítás nélkül használhatok. És még egy csavar a végére, csak hogy örülj, még mindig van az évfolyamomból olyan, aki még mindig nem végzett, és köztük személyesen ismerek olyant, aki már akkor a szakmában dolgozott, amikor elkezdte a sulit, az akkori munkahelye küldte el diplomát csinálni, azóta megszüntették a munkakörét, máshova kellett mennie dolgozni, próbaidős, igyekszik, hogy megmaradjon a munkája, és mellette tanul, hogy meglegyen a diplomája is, amit már saját pénzből kell csinálnia, mert a volt munkahelye tojt a tanulmányi szerződésre, amit kötöttek, mert közben jött a válság.
Azért veled szemben néha mégis hátrányosnak érzem magam, amikor egy állás pályázatánál azt írják visszautasításnak, hogy túlképzett vagyok, vagy hogy "túl sokat tudok". Köszönjük szépen, tudod, ez olyan, amikor azt mondja egy pasi a csajnak, hogy jobbat érdemelsz.
Nézd, nem gondolom, hogy a papír olyan nagy cucc, de nem kell azt gondolni arról, aki tanul, hogy csak lébecol, és olyan hú de könnyű a dolga. Én azért tanultam, és azért itt, mert az érdekelt, ami itt indult abban az évben, amikor jelentkeztem. Nem bántam meg, és megdolgoztam érte. Most épp munkát keresek, és tudod, mit, bármi jó, csak lenne már végre, ami tiszta, bejelentett és nem ügynöki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!