Látva az egyre mélyülő lakhatási válságot, a kormány miért nem tiltja be az EU országokon kívűliek ingatlanvásárlását?
Inkább a versenyt kellene erősíteni a munkaerőpiacon.
Én is fiatalnak mondható vagyok még és tudtam új építésű ingatlant venni.
Tudod hogyan?Úgy, hogy nem a gyakorin panaszkodtam.
Versenyképes felsőfokú végzettséggel,plusz tudatos karrierépítéssel egyáltalán nem nagy erőfeszítés bruttó 1 millió fölé tornászni a béredet.Ja és nem IT-s, kódoló vagyok.
"Versenyképes felsőfokú végzettséggel,plusz tudatos karrierépítéssel egyáltalán nem nagy erőfeszítés bruttó 1 millió fölé tornászni a béredet."
Tegyük fel, hogy most vagy 30 éves. Biztos nem 2022-ben, vagy azután vettél ingatlant, mert jó fizetés mellett is szükség van hitelre, azt pedig felelőtlenség lett volna felvenni ilyen kamatkörnyezetben. Szóval mondjuk azt, hogy 2021-ben vásároltál kb. 26 évesen. Az egyetemet elvégezni legalább 3 év, szóval 21-22 évesen lehettél pályakezdő. Ha azt mondjuk, hogy:
- már pályakezdőként bruttó 1 milliót kerestél
- soha nem költöttél belőle semmit
- 6 éven át gyűjtöttél
akkor érkezünk meg 47 millióhoz, miközben Budapesten egy új lakás ára 53 millió volt 2021-ben. Szó se róla, ebből lehet egy lakást venni, csak vagy társul hozzá ugyanennyi hitel, vagy csak valami 30-35 négyzetméteres egyszobásról beszélünk.
Az a poén, hogy ismerek olyan embert, akire ez még igaz is tud lenni, csak a képlethez hozzátartozik egy már eleve tehetős családi háttér, tehetség és elég sok önfegyelem.
Szóval a gyakorin verni a farkadat, hogy "nem nagy erőfeszítés", annak elég kamu szaga van. Vagy nem vagy "fiatalnak" mondható. EL lehet dönteni :)
"Tegyük fel, hogy most vagy 30 éves. "
32
"Biztos nem 2022-ben, vagy azután vettél ingatlant, mert jó fizetés mellett is szükség van hitelre, azt pedig felelőtlenség lett volna felvenni ilyen kamatkörnyezetben."
Nem olyan régen vettem.Azért, ha eljutottál már a munkaerőpiacon valahova, tudsz olyan vállalatokhoz menni,hogy elég kövér vállalat kedvezmények vannak bizonyos bankoknál.
Ez javított valamit a hitelkondíciókon.
"Szóval mondjuk azt, hogy 2021-ben vásároltál kb. 26 évesen. Az egyetemet elvégezni legalább 3 év, szóval 21-22 évesen lehettél pályakezdő. Ha azt mondjuk, hogy:
- már pályakezdőként bruttó 1 milliót kerestél
- soha nem költöttél belőle semmit
- 6 éven át gyűjtöttél"
Gyűjtöttem elég régóta, volt funamenta lakáskasszám, még az állami támogatásos.
"akkor érkezünk meg 47 millióhoz, miközben Budapesten egy új lakás ára 53 millió volt 2021-ben. Szó se róla, ebből lehet egy lakást venni, csak vagy társul hozzá ugyanennyi hitel, vagy csak valami 30-35 négyzetméteres egyszobásról beszélünk."
Nem BP-n vettem, hanem közel hozzá.
Én eleve nem szeretem a nagyvárosi környezetet a zsúfoltság miatt.
"Az a poén, hogy ismerek olyan embert, akire ez még igaz is tud lenni, csak a képlethez hozzátartozik egy már eleve tehetős családi háttér, tehetség és elég sok önfegyelem."
Tehetős családi háttér nem igazán.Egyik szülőm sem diplomás.Viszont az örökségekkel jól gazdálkodtak, jól forgatták.
5# Tehát mégis csak volt neked elég sok minden más is a háttérben nem csak önmagában a versenyképes diplomád és a tudatos karrierépítésed.
Az átlag fiatalnak nem biztos, hogy volt fundamentája miközben még egyetemre járt. A kedvezményes hitelkamat is elég ritka. A családi örökség sem mindenkinél játszik. Ja, és a fiatalok többsége biztos, hogy még a bruttó 1 millió felét se keresik meg. Könnyű úgy okoskodni, hogy neked volt egy megfelelő háttered és minden összejött. A legtöbb embernek nincs semmilyen családi támogatás még jótanács szintjén se nemhogy anyagi, ráadásul jó munkát se könnyű találni ott ahol nincs.
6#
Milyen extra, különleges hátterem volt?
Átlagos,vidéki magyar családból származom
Én egyetem alatt is dolgoztam, tudtam a fundementára tenni.
Én tudatosan gyűjteni kezdtem ingatlanra.Az első autóm is egy szakadt Corsa volt, pedig lehetett volna jobb is.
A kedvezményes hitelkamat pedig megfelelő dolgozva elérhető.
"és a fiatalok többsége biztos, hogy még a bruttó 1 millió felét se keresik meg."
Nem gondolkodnak elég tudatosan, nem alkudnak, nem tudnak állásinterjúzni.
"jó munkát se könnyű találni ott ahol nincs"
És nem tud költözni?
8#
Hát, ne haragudj, márpedig balf_szok.Tipik magyarok.
A piac úgy működik, ha elmegy kevésért dolgozni, akkor leszorítja a béreket is.Anno a britek is ezért hisztiztek, meg ezért lett brexit.Ment a lengyel mérnök és lenyomta béreket.
Ha a magyar nem lenne balf_sz, nem dolgozna nettó 366-ért.
Én nem vagyok balf_sz, nem kelnék fel annyiért az ágyból.
Plusz, nem kötelező BP-n lakni.Meglehet szerezni olyan tudást, amivel elérhető a távmunka és egy csendes vas megyei kisvárosból lehet dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!