Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Látva az egyre mélyülő lakhatá...

Látva az egyre mélyülő lakhatási válságot, a kormány miért nem tiltja be az EU országokon kívűliek ingatlanvásárlását?

Figyelt kérdés
Ellepnek minket a kínaiak akiknek a gyenge forint miatt fillérekbe kerül itt lakást vásárolniuk még a folyamatos áremelkedés ellenére is. A magyar fiatalok lakáshoz jutása közben teljesen ellehetetlenül. Jelentősen javíthatna a helyzeten, ha a nem EU országok polgárainak megtiltanák a magyarországi lakóingatlanok vásárlását. Miért nem lépi ezt meg a fidesz kormány?

tegnapelőtt 17:27
A kérdező szavazást indított:
Azért mert a NER abban érdekelt, hogy az ingatlanárak tovább emelkedjenek, a magyarok lakhatási gondjai nem számítanak a fidesznek.
Azért mert az Kína érdekeivel ellentétes, a magyarok lakhatási gondjai nem számítanak a fidesznek.
Mindkettő és egyébként is a magyarok lakhatási gondjai nem számítanak a fidesznek.
Egyik sem, mert ez a kérdés is csak egy Sorosbérenc, Brüsszeli, Gyurcsányista, Tiszakárosult, LMBTQ, libsi, mihazánkos, összellenzéki hangulatkeltés.
9 szavazat
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Szavazz majd arra a pártra aki betiltja.
tegnapelőtt 17:29
 2/14 anonim ***** válasza:
20%

Inkább a versenyt kellene erősíteni a munkaerőpiacon.

Én is fiatalnak mondható vagyok még és tudtam új építésű ingatlant venni.

Tudod hogyan?Úgy, hogy nem a gyakorin panaszkodtam.

Versenyképes felsőfokú végzettséggel,plusz tudatos karrierépítéssel egyáltalán nem nagy erőfeszítés bruttó 1 millió fölé tornászni a béredet.Ja és nem IT-s, kódoló vagyok.

tegnapelőtt 17:40
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

"Versenyképes felsőfokú végzettséggel,plusz tudatos karrierépítéssel egyáltalán nem nagy erőfeszítés bruttó 1 millió fölé tornászni a béredet."

Tegyük fel, hogy most vagy 30 éves. Biztos nem 2022-ben, vagy azután vettél ingatlant, mert jó fizetés mellett is szükség van hitelre, azt pedig felelőtlenség lett volna felvenni ilyen kamatkörnyezetben. Szóval mondjuk azt, hogy 2021-ben vásároltál kb. 26 évesen. Az egyetemet elvégezni legalább 3 év, szóval 21-22 évesen lehettél pályakezdő. Ha azt mondjuk, hogy:

- már pályakezdőként bruttó 1 milliót kerestél

- soha nem költöttél belőle semmit

- 6 éven át gyűjtöttél

akkor érkezünk meg 47 millióhoz, miközben Budapesten egy új lakás ára 53 millió volt 2021-ben. Szó se róla, ebből lehet egy lakást venni, csak vagy társul hozzá ugyanennyi hitel, vagy csak valami 30-35 négyzetméteres egyszobásról beszélünk.

Az a poén, hogy ismerek olyan embert, akire ez még igaz is tud lenni, csak a képlethez hozzátartozik egy már eleve tehetős családi háttér, tehetség és elég sok önfegyelem.

Szóval a gyakorin verni a farkadat, hogy "nem nagy erőfeszítés", annak elég kamu szaga van. Vagy nem vagy "fiatalnak" mondható. EL lehet dönteni :)

tegnapelőtt 17:59
 4/14 A kérdező kommentje:
2# Bruttó 1 millió forintos keresettel is csak jelentős hitelre lehetséges ingatlant venni. Ráadásul az éves ingatlandrágulás mértékéből eredő összeg nagyobb mint amennyit ebből a fizetésből meg lehet takarítani albérlet és rendes életvitel fizetése mellett, tehát a növekvő megtakarítás ellenére is évről-évre több hiányzik az önerőhöz olyan mértékű a drágulás.
tegnapelőtt 18:14
 5/14 anonim ***** válasza:
0%

"Tegyük fel, hogy most vagy 30 éves. "

32

"Biztos nem 2022-ben, vagy azután vettél ingatlant, mert jó fizetés mellett is szükség van hitelre, azt pedig felelőtlenség lett volna felvenni ilyen kamatkörnyezetben."

Nem olyan régen vettem.Azért, ha eljutottál már a munkaerőpiacon valahova, tudsz olyan vállalatokhoz menni,hogy elég kövér vállalat kedvezmények vannak bizonyos bankoknál.

Ez javított valamit a hitelkondíciókon.

"Szóval mondjuk azt, hogy 2021-ben vásároltál kb. 26 évesen. Az egyetemet elvégezni legalább 3 év, szóval 21-22 évesen lehettél pályakezdő. Ha azt mondjuk, hogy:

- már pályakezdőként bruttó 1 milliót kerestél

- soha nem költöttél belőle semmit

- 6 éven át gyűjtöttél"

Gyűjtöttem elég régóta, volt funamenta lakáskasszám, még az állami támogatásos.

"akkor érkezünk meg 47 millióhoz, miközben Budapesten egy új lakás ára 53 millió volt 2021-ben. Szó se róla, ebből lehet egy lakást venni, csak vagy társul hozzá ugyanennyi hitel, vagy csak valami 30-35 négyzetméteres egyszobásról beszélünk."

Nem BP-n vettem, hanem közel hozzá.

Én eleve nem szeretem a nagyvárosi környezetet a zsúfoltság miatt.

"Az a poén, hogy ismerek olyan embert, akire ez még igaz is tud lenni, csak a képlethez hozzátartozik egy már eleve tehetős családi háttér, tehetség és elég sok önfegyelem."

Tehetős családi háttér nem igazán.Egyik szülőm sem diplomás.Viszont az örökségekkel jól gazdálkodtak, jól forgatták.

tegnapelőtt 18:21
 6/14 A kérdező kommentje:

5# Tehát mégis csak volt neked elég sok minden más is a háttérben nem csak önmagában a versenyképes diplomád és a tudatos karrierépítésed.

Az átlag fiatalnak nem biztos, hogy volt fundamentája miközben még egyetemre járt. A kedvezményes hitelkamat is elég ritka. A családi örökség sem mindenkinél játszik. Ja, és a fiatalok többsége biztos, hogy még a bruttó 1 millió felét se keresik meg. Könnyű úgy okoskodni, hogy neked volt egy megfelelő háttered és minden összejött. A legtöbb embernek nincs semmilyen családi támogatás még jótanács szintjén se nemhogy anyagi, ráadásul jó munkát se könnyű találni ott ahol nincs.

tegnapelőtt 18:44
 7/14 anonim ***** válasza:
0%

6#

Milyen extra, különleges hátterem volt?

Átlagos,vidéki magyar családból származom

Én egyetem alatt is dolgoztam, tudtam a fundementára tenni.

Én tudatosan gyűjteni kezdtem ingatlanra.Az első autóm is egy szakadt Corsa volt, pedig lehetett volna jobb is.

A kedvezményes hitelkamat pedig megfelelő dolgozva elérhető.

"és a fiatalok többsége biztos, hogy még a bruttó 1 millió felét se keresik meg."

Nem gondolkodnak elég tudatosan, nem alkudnak, nem tudnak állásinterjúzni.

"jó munkát se könnyű találni ott ahol nincs"

És nem tud költözni?

tegnapelőtt 18:51
 8/14 A kérdező kommentje:
7# Teljesen felesleges a saját kivételezett helyezeteddel példálózni. A valós helyzet az, hogy tavaly a mediánkereset bruttó 529 ezer Ft volt ami nettó 366 ezer Ft. És ebben a több évtizedes munkaviszonnyal rendelkezők is benne vannak. A pályakezdők többsége jóval fél millió alatti bruttó keresettel rendelkezik és egyáltalán nem azért mert ők nem akarnak többet kereseni, vagy mert annyira versenyképtelen a diplomájuk vagy annyira balf@szok amennyire te be szeretnéd állítani. Nettó 366 ezer forintból, miként tudsz kigazdálkodni egy országosan is már átlagos 40-50 millós panellakásra a törlesztőt? Persze az a balf@sz aki ennyiért dolgozik, még véletlenül se ott kell keresni a problémát, hogy a gyenge forint miatt a külföldiek évről-évre kevesebbért vásárolnak itt lakásokat. A kormányunk által előnyben részesített, semmilyen korlátozásba nem ütköző kínai bevándorlók pedig már minden nagyobb városban és nagyobb városhoz közeli településen tömegével vannak jelen, ahol általában saját ingatlan vásárlással kezdenek, de nem ritka az, hogy csak befektetési céllal vásárolnak fel lakásokat.
tegnapelőtt 19:09
 9/14 anonim ***** válasza:
0%

8#

Hát, ne haragudj, márpedig balf_szok.Tipik magyarok.

A piac úgy működik, ha elmegy kevésért dolgozni, akkor leszorítja a béreket is.Anno a britek is ezért hisztiztek, meg ezért lett brexit.Ment a lengyel mérnök és lenyomta béreket.

Ha a magyar nem lenne balf_sz, nem dolgozna nettó 366-ért.

Én nem vagyok balf_sz, nem kelnék fel annyiért az ágyból.

Plusz, nem kötelező BP-n lakni.Meglehet szerezni olyan tudást, amivel elérhető a távmunka és egy csendes vas megyei kisvárosból lehet dolgozni.

tegnapelőtt 19:21
 10/14 A kérdező kommentje:
9# Tehát a nem EU tagországból érkezők korlátlan ingatlanvásárlása nem probléma szerinted? Több millió magyar balf@sz csak te vagy az ész? Senki ne legyen tanár, ápoló, rendőr, bolti eladó, könyvtáros, gyári munkás, stb.? Mert ugye ezekkel az állásokkal úgyse lehet eleget keresni a saját ingatlanhoz. És akkor hogy képzeled el, hogy ezeket a megüresedő állásokat kikkel töltik fel és hogy marad működőképes az ország ha mindenki home officeban irodai munkát végez bruttó 1 millióért. Ha mindenki olyan okos lesz mint te akkor lesz annyi cég amely mindnek munkát tud majd adni ilyen fizetéssel? És ha már mindenki bruttó 1 milliót fog keresni akkor milyen hátrányba kerülnek a külföldi ingatlanvásárlók, ha a forint továbbra is egyre gyengébb? Taníts még minket idáig is olyan jól elmagyaráztad mit hogy kellene csinálni!
tegnapelőtt 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!