Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A szocializmusban az emberek...

A szocializmusban az emberek nem akartak megtanulni oroszul?

Figyelt kérdés

Én nem éltem akkor, csak mások visszaemlékezéseit hallottam, de pl a nagypapám, aki mérnök volt, állítólag jól megtanult oroszul, még technikai dokumentációkat is fordított. Beszélgetés az más, azt mondta, ahhoz olyan környezetben kellett volna legyen, de a Pravdát olvasta diák korában és értette. A nagy többség viszont nem maradt semmivel, a szüleim is csak egy pár szóra emlékeznek.

Amúgy félretéve a politikai szempontokat, az orosz irodalom, tudomány, kultúra nagy, szóval nem lett volna hülyeség megtanulni, igazából minden nyelv érték és kapu egy másik világba, ami Oroszország esetén hatalmas. Csak gondolom mindenki nyugati nyelven akart tanulni, angolul vagy németül. Ez ma is az USA kulturális hegemóniájának egyik legfontosabb eszköze.

jan. 19. 16:55
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
7-es: 40 évvel ezelött NEM a francia volt a leggyakoribb, hanem német és az angol. (Akkor jártam iksolába)
jan. 19. 17:18
 12/20 A kérdező kommentje:

A világon igen, Magyarország természetesen nem.

jan. 19. 17:23
 13/20 anonim ***** válasza:

Ha azt nézzük, hogy melyiket tanulták legtöbben, kínai, és hindu.

Franciák afrikát, és kanadát gyarmatosították. Spanyolok Dél Amerikát.

USA-angol, holland.

India-angol. Második anyanyelvük.

Ausztria britt börtönsziget volt. Azon a részen ez miatt terjedt el az angol

Ha a filmeket hoztad példának, mi van a britt könnyűzenével? Ami korábban és nagyobb mértékben hatott a világra

jan. 19. 17:39
 14/20 anonim ***** válasza:

Ausztrália nem Ausztria

Hülye Google szövegszerkesztő...

jan. 19. 17:45
 15/20 anonim ***** válasza:

>Csak gondolom mindenki nyugati nyelven akart tanulni, angolul vagy németül.

-De ehhez jó helyre kellett születned. Átlag vidéki iskolában általánosban csak orosz, gimiben 2. idegen nyelvéként (alacsonyabb óraszámban) tanulhattál orosz mellett angolt vagy németet. Az orosz kötelező érettségi tárgy volt, másik idegen nyelv csak 5. tárgyként jöhetett szóba.

-Nem lett volna baj, ha megtanulunk oroszul, de egyrészt a nyelvkönyvek szövege nagyon bárgyú komcsi-szovjet propaganda volt. (Gyéduská rábótájet agronómom, bábuská rábótájet traktorísztom.) Míg angolul vagy akár németül találtunk olyan popslágereket, amiket kíváncsiságból fordíthattunk magyarra, orosz nyelvű szövegből semmi érdekes nem volt, amit érdeklődésből le akartál volna fordítani magyarra. OK, Tolsztoj meg Dosztojevszkij meg Tarkovszjij, de a könyveket meg a filmeket már lefordították, szinkronizálták.

Úgy általában amúgy ezért nem tartottam fontosnak a nyelvtanulást, mert ami fontos, azt úgyis lefordítják, külföldre utazni meg elég reménytelen (eleve útlevelet kapni, aztán meg valutát szerezni főleg - szó sem volt még konvertibilis forintról). Akikkel néha lehetett találkozni, azok a lengyelek a "lengyelpiacon", de ők is pont annyira nem tudtak oroszul, mint mi, de pár alapszó megvolt nekik szinte minden nyelven, hozzá meg mutogattunk, az elég volt.

És nyilván internet sem volt, tehát mai szemmel szokatlanul ritka volt az, hogy az ember nem magyar nyelvű információval találkozzon. Úgyhogy az időmet inkább a reál tantárgyakra fordítottam, mintsem nyelvtanulásra.

jan. 19. 18:09
 16/20 anonim ***** válasza:

Az orosz nem volt kötelező érettségi tárgy.

Ezt onnan tudom, hogy az osztályunkból én voltam az egyetlen aki választotta.

jan. 19. 18:13
 17/20 anonim ***** válasza:
Általános iskolába nekünk kötelező volt.
jan. 19. 18:15
 18/20 anonim ***** válasza:

Ott viszont nem érettségiztél.

jan. 19. 18:21
 19/20 anonim ***** válasza:
18:21! Én nem a 15-ös vagyok.
jan. 19. 19:14
 20/20 anonim ***** válasza:

#16 gimnáziumban kötelező volt (kevés kivétellel, pl. ha két központit írtál, úgy, hogy orosszal együtt 6 tárgyad lett volna, akkor nem kellett).

Szakközépiskolákban a nyelvigényes szakmák kivételével valóban nem mindig volt kötelező oroszból érettségizni.

jan. 19. 19:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!