A szocializmusban az emberek nem akartak megtanulni oroszul?
Én nem éltem akkor, csak mások visszaemlékezéseit hallottam, de pl a nagypapám, aki mérnök volt, állítólag jól megtanult oroszul, még technikai dokumentációkat is fordított. Beszélgetés az más, azt mondta, ahhoz olyan környezetben kellett volna legyen, de a Pravdát olvasta diák korában és értette. A nagy többség viszont nem maradt semmivel, a szüleim is csak egy pár szóra emlékeznek.
Amúgy félretéve a politikai szempontokat, az orosz irodalom, tudomány, kultúra nagy, szóval nem lett volna hülyeség megtanulni, igazából minden nyelv érték és kapu egy másik világba, ami Oroszország esetén hatalmas. Csak gondolom mindenki nyugati nyelven akart tanulni, angolul vagy németül. Ez ma is az USA kulturális hegemóniájának egyik legfontosabb eszköze.
Az átlagember nem igazán.
De, ha megnézed, még a mostani diplomásoknak is, mintha a fogát húznák ,ha nyelvtanulásról van szó.
Éppen emiatt kellett a nyelvvizsga kötelezettséget is eltörölni.
A magyar nép úgy általánosságban véve, nem annyira szeret idegen nyelvet tanulni.
Semmi köze az USA-nak ehhez. Egyszerűen az angol nyelv terjedt el a világon, gyarmatosítás, hódító háborúk. Ezek az USA előtt(is) voltak. Sőt, ott is ez miatt van angol nyelv.
Az oroszt pedig csak egy országban tudod használni. Egyrészt ez volt az oka, hogy tojtunk rá. Gyerekként a másik ok, hogy erőszakkal taníttatták, nem igazán érdekelt.
Egyfelől nagyon rosszul tanították.
Másfelől aki külföldön akart boldogulni, az már akkor is a német vagy angol nyelvterület felé kacsingatott, ahol nem sok hasznát vehette az orosz nyelvtudásnak.
Harmadrészt meg ugyan Oroszország hatalmas, de gyéren lakott. A volt SZU tagköztársaságokkal együtt is legfeljebb 200-250 millióan beszélték a nyelvet.
Dehogynem, 40 évvel ezelőtt még a francia volt a leggyakrabban oktatott idegen nyelv a világon, az angol csak második. Ma meg gyakorlatilag az angol az összes többi nagy európai nyelvet kiszorította és egyeduralkodóvá vált. Bár ebben szerintem az internet és a számítástechnika elterjedésének van a legnagyobb szerepe. Viszont maga a nagyközönség által fogyasztott kulturális termékek ma a világban, filmek, sorozatok, podcast-ek zöme az USA-ban készül és az ottani társadalomnak a problematikáját hozza át.
Én tanultam franciát. Egy rémálom.
Az angol sokkal egyszerűbb, ezért közös, mindenki által beszélt nyelvnek pont jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!