Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Fideszesek, szerintetek az...

Fideszesek, szerintetek az rendben van, hogy a kormányotok befektetői pánikrohamot idéz elő az ingatlanpiacon?

Figyelt kérdés
Az idén lejáró állampapírok tulajdonosai leginkább ingatlanba teszik át a pénzüket, emiatt már tavaly év végén annyira megnőtt a kereslet, hogy 20% feletti áremelkedés is előfordult bizonyos befektetőknél népszerű ingatlantípusoknál. Ebben az évben pedig ez csak fokozódni fog. Mindennek a kárát a lakást lakhatás és nem befektetés céljából vásárló jellemzően fiatalabb korosztály szenvedi el, akik a megfizethetetlenné váló lakhatás miatt nem vállalnak családalapítást, vagy külföldre mennek. Ez pedig az ország jövőjére nézve is rendkívül káros. A fidesz kormány viszont hatalmasat profitál az elszálló ingatlanárak miatt megnőtt adóbevételekből és az építőiparban és bankszférában is érdekelt NER is hatalmasat kaszál. Jól van ez így?

jan. 13. 09:18
A kérdező szavazást indított:
Fideszes vagyok és igen rendben van, én is hatalmasat kaszálok ezzel.
Fideszes vagyok és nincs rendben, hogy elszállnak az ingatlanárak, de azért a fideszre szavazok mert Soros, Gyurcsány, Brüsszel, stb.
Nem vagyok fideszes és rendben van, én is sokat kaszálok ezzel.
Nem vagyok fideszes és nincs rendben, hogy a fidesz a saját haszna érdekében ellehetetleníti a lakhatást és elüldözi a fiatalokat.
13 szavazat
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
12%
Nem tudom, te mit néztél, lehetséges, hogy egyes körzetekben, lakóparkokban emelkedtek az ingatlan árak, de általánosságban folyamatosan csökkennek az utóbbi 2 évben.
jan. 13. 09:40
 2/18 A kérdező kommentje:
1# én sem tudom, hogy te mit nézel.
jan. 13. 09:47
 3/18 anonim ***** válasza:
59%

Nem vagyok fideszes, és egyértelműen a kormányt tartom felelősnek a lakhatási válságért, de nem a megfelelő problémát emelted ki. Az alapvetően egy rossz dolog, hogy rohadt magas kamatozású állampapírokat ad ki az állam, és az pozitívum, hogyha ezek lejárnak, és nem ad ki újakat ilyen kamattal. A magas kamatú államadósság is rendkívül káros az ország jövőjére nézve. Az, hogy ennek egy szerencsétlen mellékhatása az ingatlanárak további növekedése nem jó, de erre a hosszútávú megoldásnak biztosan másnak kell lennie.

#1: "Nem tudom, te mit néztél"

A valóságot. :) Országos szinten nominiálisan 15%-al növekedtek az ingatlanárak az elmúlt 2 évben, inflációval vannak csak enyhe, 3%-os minuszban, de Budapesten már az inflációhoz képest is növekedtek. Ami az elmúlt 30 év legmagasabb inflációját követően azért nem kis teljesítmény.

[link]

jan. 13. 09:52
 4/18 A kérdező kommentje:
3# Az általad linkelt statisztikában benne van a múlt hónalban végbement drágulás is? Én konkrétan lakásvásárlás céljából figyeltem az ingatlanárak alakulását és csak decemberben 20% feletti áremelkedést tapasztaltam, ami miatt le is mondtam a saját lakásról.
jan. 13. 10:00
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem látok ebben tudatos kormányzati akaratot, mert sokkal jobban fáj nekik az eltűnő finanszírozás, ez inkább amatőrizmus.

Ahogy az is, hogy a TBSZ öt évre lekötése is csapdaként működik: kiveszi állampapírból a pénzt, vesz rajta bármit, utána már hiába emelnek kicsit az állampapír kamatokon, öt évig nem fogja tudni visszatenni állampapírba.

jan. 13. 10:05
 6/18 anonim ***** válasza:
#4 nincs, de azért reálisan nézve nem valószínű 20% emelekedés országosan 1 hónap alatt :)
jan. 13. 10:19
 7/18 anonim ***** válasza:
80%

Én nem tartom a legjobbnak az ingatlanbefektetést. Mert nem likvid, nem tudom gyorsan pénzzé tenni a beletett összeget, kis odafigyeléssel más eszközök többet hoznak, és nem szerény anyagi helyzetű magyarok elől vásárlom fel a lakásokat.

NVidia részvényeim vannak (rendesen kaszáltam vele), van kripto is, ha jobban figyelnék éppen melyik kriptó indul meg, akkor 400% - 500%-os hozamokat is tudnék produkálni vele egy éven belül, és még sok másban is van pénzem.

Egyébként is úgy gondolom, hogy a lakhatásnak alap jognak kellene lennie, mert egy alap dolog. Ezzel nem játszok. Ha ingatlanba fektetnék, akkor nem olyanba, amely lakhatásra alkalmas, nem tudnék tükörbe nézni.

A részvények és a kriptó nekem azért oké, mert ezzel más gazdagokon keresek és nem más szegény magyarokon.

Most akkor vedd figyelembe, hogy a kormány ajnározza magát, hogy így családbarát, úgy családbarát (egyébként a többi magyart lesz.rják), közben a saját köreiknek sok ingatlana van, szinte mindegyik fideszes és kdnp-s politikus tele van ingatlanokkal, lakásokkal és az árnövekedésen csak nyernek.

jan. 13. 11:09
 8/18 anonim ***** válasza:

Jövőre rekord nagyságú állampapír kamatfizetés lesz, főleg tavasszal, és mivel a kövezkező évi kamat alacsonyabb lesz, várható, hogy sokan ezt a pénzt ingatlanba akarják majd fektetni.

800-1000 milliárdos tételről van szó, én biztosra veszem, hogy további drágulás lesz. Vagy ismét megugrik az infláció, ha ezt a pénzt nem fekteti be a lakosság.

jan. 13. 11:09
 9/18 anonim ***** válasza:
Infláció mindenképpen lesz, a fidesz folyamatosan pumpálja a támogatásokat a lakossághoz, a családoknál több pénz marad az adókedvezmény emelése miatt, ezek magas inflációt gerjesztenek majd. 2026 második felében én újabb magas inflációs hullámra számítok, amit megint magas alapkamattal fognak letörni. Akkor újabb magas kamatozású állampapírok lesznek.
jan. 13. 11:16
 10/18 anonim ***** válasza:
0%
Pánik nincs, prosperitás van, és ez tükröződik az ingatlanpiacon is. Jól van ez így.
jan. 13. 12:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!