Miért kellett a FIDESZ-nek BTK-t úgy módosítani, hogy a gyilkosságok elévülhetnek 15 év után?
Én úgy értettem a rádióban, hogy pont szigorítottak.
Itt egy forrás, de nekem ez nagyon hivatalos és nem értem teljesen.
Aki ezt értelmezi, az kérem írja le, hogy mi a lényeg.
Gyakorlatilag annyiról volt szó, hogy a Fidesz 2012-es módosításával többféle bűncselekményre terjedt ki, hogy nincs rájuk nézve többé elévülési idő. Többek közt az olyan minősített esetekre is, mint a gyerekgyilkosság. Ezt azzal érték el, hogy nem csak felsorolták tételesen, hogy X meg Y bűn elkövetése esetén nincs elévülési idő, hanem bármire, amiért kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés, az többé nem évülhet el.
Csak ugye aki még nem töltötte be a 18-at, azokra mindig is enyhébb ítéletek vonatkoztak, többek között nem szabható ki kiskorúra életfogytiglan. Viszont így, a korábbi btk megfogalmazása miatt nem is terjedt ki kiskorú elkövetőkre, hogy nem évülhet el a cselekmény.
Most ezen szigorítottak megint annyit, hogy ilyen esetekben az elkövető életkorától függetlenül nem évülhet el többé az ügy.
Alapból mi volt ez az elévülés dolog?
Régen ha én megöltem alakit és eltűntem 20-30 vagy 50 évre, majd ujra előkerültem, akkor már nem is kellett börtönbe mennem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!