Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért kellett a FIDESZ-nek...

Miért kellett a FIDESZ-nek BTK-t úgy módosítani, hogy a gyilkosságok elévülhetnek 15 év után?

Figyelt kérdés
dec. 18. 13:33
 1/8 jpeacefuler ***** válasza:
75%
Én ilyen módosításról nem tudok. Megjelölnél egy forrást?
dec. 18. 13:41
 2/8 anonim ***** válasza:
25%
A nemzetközi jog miatt kellett. Nyugat-Európában mindenhol így van.
dec. 18. 14:02
 3/8 anonim ***** válasza:
66%
Nem kellett, nem is tett így. A módosítás az életfogytiglani szabadságvesztéshez kötötte az elévülési idő hiányát, ebbe beletartoznak a gyilkossági esetek is. Till Tamás esetében az a gond, hogy az elkövető kiskorú volt, és kiskorú eleve nem kaphat életfogytiglant, ennélfogva rá nézve nem szigorodott az elévülési idő rendszere, míg másokra nézve igen.
dec. 18. 14:02
 4/8 anonim ***** válasza:
72%
Nem kellett és nem is módosított így.
dec. 18. 14:21
 5/8 anonim ***** válasza:
52%

Én úgy értettem a rádióban, hogy pont szigorítottak.

Itt egy forrás, de nekem ez nagyon hivatalos és nem értem teljesen.

Aki ezt értelmezi, az kérem írja le, hogy mi a lényeg.

[link]

dec. 18. 14:23
 6/8 anonim ***** válasza:
71%

Gyakorlatilag annyiról volt szó, hogy a Fidesz 2012-es módosításával többféle bűncselekményre terjedt ki, hogy nincs rájuk nézve többé elévülési idő. Többek közt az olyan minősített esetekre is, mint a gyerekgyilkosság. Ezt azzal érték el, hogy nem csak felsorolták tételesen, hogy X meg Y bűn elkövetése esetén nincs elévülési idő, hanem bármire, amiért kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés, az többé nem évülhet el.

Csak ugye aki még nem töltötte be a 18-at, azokra mindig is enyhébb ítéletek vonatkoztak, többek között nem szabható ki kiskorúra életfogytiglan. Viszont így, a korábbi btk megfogalmazása miatt nem is terjedt ki kiskorú elkövetőkre, hogy nem évülhet el a cselekmény.

Most ezen szigorítottak megint annyit, hogy ilyen esetekben az elkövető életkorától függetlenül nem évülhet el többé az ügy.

dec. 18. 14:34
 7/8 anonim ***** válasza:
36%
Nem történt ilyen.
dec. 18. 14:43
 8/8 anonim ***** válasza:

Alapból mi volt ez az elévülés dolog?

Régen ha én megöltem alakit és eltűntem 20-30 vagy 50 évre, majd ujra előkerültem, akkor már nem is kellett börtönbe mennem?

dec. 22. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!