Mit szólsz ahhoz, hogy az ügyészség jogilag téved,
amikor azt mondja, hogy mégsincs elévülés Till Tamás
gyilkosa ügyében?
A jogrendszerünk aljalmatlanságát mutatja be. Érdekes, hogy más országokban meg világháborús perek újulnak meg, és ott senkit nem érdekel, hogy mikor volt az már. Ennek mindenhol így kéne mennie.
dec. 13. 07:41
Egy gyilkosság nem évülhet el. Ez egy 2012-es fideszféle BTK módosítás lehetett amit senki nem vett észre, de valaki bőrét biztosan mentették vele. Csak most az élet visszaütött.
dec. 13. 08:11
11) Az emberiség ellenes bűncselekmények a magyarországi jogrendszerben sem érvényesülnek. Nem kell mindig más országok példával jönni. Vannak országok, ahol gyilkosok luxus körülmények között van elszállásolva.
dec. 13. 08:17
Én is azt mondom, hogy nem kell mindig külföldi példákkal jönni. Más országokból is lehet bőven példákat hozni,amikor az igazságszolgáltatás csődöt mondott. Pl az egyik ismerősömnek Ausztriában egy bedrogozott ámokfutó elütötte a fiát autóval, aki a helyszínen belevaló sérüléseibe és az elkövetett 3 hónapot kapott felfüggesztve(!)
dec. 13. 08:27
Ja, hogy akkor a jó példákat már ne is vegyük át? Nem is tudom mit szólnál, ha a te fiadat gyilkolták volna meg és kiderül, hogy elévülés miatt nem büntethető a gyilkosa. Szánalmas.
dec. 13. 09:25
15) Nem ezt mondtam. Tudsz szöveget értelmezni? Azt mondtam, hogy nem kell külföldi példákkal jönni, mert kirívó eseteket ott is lehet találni, amikor az igazságszolgáltatás csődöt mondott. Magyarországon a konkrét ügy is egy ritka kirívó eset, egyrészt az azóta eltelt idő miatt másrészt az elkövető életkora miatt is. Minden országban mások a büntető törvénykönyve, az elévülési szabályok, ha más országban történt volna ez a gyilkosság mindenhol más lenne a jogi helyzet, van ahol már elévülési volna van ahol nem, van ahol keményebb büntetést kapna meg mindig van ahol enyhébb. Van olyan országok is, ahol pl 25vév a legmagasabb kiszabható büntetés bármiértmEgy egyedi ritka konkrét bűneset kapcsán nem lehet összevetni különböző országok jogrendszereit. Egyébként úgy néz ki, hogy Till Tamást gyilkosát nagyon helyesen elitélhetik mégis szerencsére,szóval nem tudom mire ez az indulatos hozzászólás. Fontos, hogy az üggyel kapcsolatban induljon társadalmi vita, de az legyen egy szakszerű vita szakértők bevonásával.
dec. 13. 09:47
Hát "jó pèldákat" nyugati országokból nem nagyon lehet hozni. Ott luxus körülmények között tartják a gyilkosokat. Jó példát az ilyen esetekre Oroszországból lehet, ott nem szórakoznak, ott agyon verik a börtönökben a pedofìlokat méh a gyergyilkosokat.
dec. 13. 09:55
Az ügyészség arra hivatkozik -szerintem jogosan-, hogy mivel minősített emberölés történt, a minősítő körülmények emelik magasabb szintre. Emberölés alapeset elévült volna, a minősítettnek nincs elévülési ideje fiatalkorú elkövető esetén sem.
Az inkább a kérdés, hogy a bíró mit vesz majd figyelembe az ítelet meghozatakakor?
Elmarasztalják, de kap jelképesen pár évet?
dec. 13. 10:48
Igen. A törvényszék fogja eldönteni,hogy elévülési az ügy vagy sem. Ha nem épült el akkor sem valószínű,hogy a maximális 15 évet kapja,a jigrendszerekre jellemző,hogyha hosszú idő telt el a bűncselekmények elkövetése óta azt enyhítő körülménynek veszi.De ez nem a magyarországi jogrend sajátosság más országokban is, pl a feljebb említett emberíliségelkenew bűncselekmények sose évülnek el,a náci bűnösök közvetlenül a nürnbergu perben halálbüntetést meg évtizedes börtönökben kaptak,akiket több évtizeddel a világháború után itéktekbek náci rémtettekétt mát megúszták pár évvel.
Ps:A konkrét esetben a gyilkossághoz hozzájuk még q hamis tanuzás illetve hatóságok félrevezetése és ha az általa meggyanzsìtotz elhunytak hozzátartozói peregnek,akkor a kegyeletsertes js. Ezek pár évvel emelik a büntetése tételt
dec. 13. 12:17
Az igazat megvallva, az sem feltétlenül baj, ha kevesebbet kap. Ismereteim szerint a gyerekgyilkosok bent sem örvendenek nagy népszerűségnek. A fogvatartottak megoldhatják, amit az igazságszolgáltatás nem tudott, ahogy megoldották Szita Bence gyilkosainál is.
dec. 13. 12:32
Kapcsolódó kérdések: