Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Hogy is van ez a sorkatonaság...

Hogy is van ez a sorkatonaság és a Mi Hazánk?

Figyelt kérdés

HA KOMMENTELSZ KÉRLEK TISZTELJ MEG ANNYIVAL, HOGY TE IS ELOLVASOD AZ ÉN ÍRÁSOMAT! Köszönöm!

Sok kommentben láttam a napokban, hogy azt írjátok többen a Mi Hazánk náci mód sorkatonaságot szeretne...(Egyébként a Tisza sem zárkózik el ettől, amióta az EU parlamentben egyre több ország beszél a témáról.) Ezért utána jártam a programjukban, interjúkban és videós riportokban is. Valójában teljesen mást találtam mint amit itt pletykálnak sokan.

1.

A kötelező kiképzés amennyiben egyenlő a nácisággal valaki szemében, (bár eleve van baj a műveltséggel ez esetben) hadd mondjam el, hogy akkor fél Európa náci :D

Sorolom hol van "sorkatonaság" például: Ausztria, Svájc, Norvégia, Svédország, Dánia, Finnország, Görögország, Lett, Litván, Észt.....Németország és Franciaország is gyakran szóba hozza a jövőre nézve.

2.

Ami a gyakorlatot illetné: Régi nevén a "sorkatonaság", alapkiképzés egy több éves program része, mely nem egyik napról a másikra indul be.

Maga a kiképzés nem érintené hátrányosan a fiatalok tanulmányait például, mert a fentebb sorolt európai országok mintájára mindössze 1-2 hónap közötti, nyári szünet idejében végzett elméleti és gyakorlati kiképzésről lenne szó (mint pl. az önkéntes tartalékosok esetében.)

És a költői kérdésem a végére: Ha nincs háború, nem vesztettél semmit. ha van, azt ugye mindenki tudja, hogy veszélyhelyzet esetén ha kell ugyan úgy behívnak minden szolgálatra képes embert a világ bármelyik országában. Csak az a kérdés, úgy hívnak-e be téged, hogy a pisztolyt se tudod a pisztoly táskából kivenni és megölteni vagy legalább megtanulod ezeket?!

dec. 12. 19:27
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
45%

Én sose neveztem őket nácinak 10-es

Mások írták tévesen

dec. 12. 20:19
 12/34 anonim ***** válasza:
71%

"A sorkatonáknak nincs pisztolya..."

Azt javaslom soha ne bonyolódj hazugságokba. A hazugság hiteltelenné tesz. Aztán ha akarod megfogadod...

dec. 12. 20:20
 13/34 Gál Gábor 2024 ***** válasza:
27%

Az első pontban igazad van, túlzás emiatt nácizni, de először is a Mi hazánk rászolgált erre a jelzőre mással is, másodszor pedig értened kell neked is, hogy elég rossz emléke van Európában annak, amikor egy szélsőjobboldali párt militarizálni próbál.

Ami a gyakorlatot illeti, nekem bő húsz éve kellett bevonulnom hat hónapra, és nem emlékszem semmi gyakorlati dologra.

Én nem vagyok ugyan ellene annak, hogy a civil lakosságot rendszeresen tréningezzék veszélyhelyzetekre, de ha fiatal lennék, nem örülnék, hogy a szabadidőmből engem akarnak ugráltatni.

dec. 12. 20:22
 14/34 anonim ***** válasza:
51%
13-as senki nem is szeretné a legszebb fiatal éveit elb.szni ezzel a baromsággal, csak néhány alkoholista hőbörög itt, de őket meg nem kell figyelembe venni. Másrészt mi indokolja, hogy folyamatos készültségben legyünk, milyen veszélyhelyzet fenyeget? Volt szeptemberben egy árvíz, amit meg lehetett oldani sorkatonaság nélkül is. Vagy mi egyébre lehet gondolni amitől komolyan tartanunk kéne?
dec. 12. 20:29
 15/34 anonim ***** válasza:

"Ami a gyakorlatot illeti, nekem bő húsz éve kellett bevonulnom hat hónapra"

Ne a rizsát toljad! Milyen fegyvernem?

dec. 12. 20:33
 16/34 A kérdező kommentje:

Néhány reakcióra válaszolnék amik nem csak vádaskodások mint a "nincs pisztolyos" aki nem értette, hogy ez egy példa a lőfegyver használat tanulására vagy arra, hogyan kösse be a bakancsot és sisakot a fején. (Hidd el mérnökként gyárakban durva eseteket látok amikor újoncok azt se tudják a kobakot hogy kell az állukon becsatolni.)

Másik, már látom, hogy egyik nagy probléma ez a régi sorkatonaság bevésődés. De pont ezért írtam, hogy ahogy számtalan európai országban, (gyakorlatilag a leggazdagabb és legfejlettebb országokban) nem 1 éves meghurcolásra kel gondolni részegen kiabáló orosz tisztekkel... Néhány hetes kiképzőtábor, ahol majdnem mindennap leülnek diavetítést nézni - elméleti oktatás - és tesi órákat tartani. Egy kis rendszer, hogy korán kelnek, időben fekszenek, elpakolnak maguk után... Plusz lőtéri kiképzés, fegyverek kipróbálása (ez alig 1-2 alkalom a tartalékos katonáknál is).

dec. 12. 20:55
 17/34 anonim ***** válasza:
70%

Az MHM nem "náci", hanem feudál-kommunista párt.

A kötelező sorkatonaság ötlete szerintem egyáltalán nem jó, önkéntes rendben van de alapvetően sem az eszköz, sem az infrastruktúra szerintem nincs meg még az önkénteshez sem rendesen...akkor hova akarnak kötelezőt..

Másfelől meg sokan nem fogják az életüket kockáztatni pár agyament politikus cicaharca miatt. Boxolják le egymás között egy ringben.

dec. 12. 22:21
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

" mint a "nincs pisztolyos" aki nem értette"

De értette és baromi vicces, hogy leragadtatok az első mondatnál és azóta mindenki full kretént tol. A második fele mindenkinek lemaradt: erre nincs forrás. Lehet olyan szépeket írni, hogy:

"ahogy számtalan európai országban, (gyakorlatilag a leggazdagabb és legfejlettebb országokban)"

Azokban a gazdag és fejlett országokban a katonáknak van felszerelése, a körülményei modernek és megfelelőek és az állam biztosít FORRÁST mindehez. Nálunk az állam ennek a picike hadseregnek sem biztosít mindent, nem akar és nem is tud. A laktanyák egy része pusztulat, a jármápark pusztulat ( lecseréltük már az összes Uralt és Krazt? ), miből akartok sorkatonásdit?

"Egy kis rendszer, hogy korán kelnek, időben fekszenek, elpakolnak maguk után.."

Ha az anyja-apja nem tanította ezt meg nekik akkor már mindegy. Ez a létező leghülyébb érv..

"Plusz lőtéri kiképzés, fegyverek kipróbálása (ez alig 1-2 alkalom a tartalékos katonáknál is)."

Ez a másik probléma, ez nem elég semmire. Ahhoz, hogy valaki jól kezelje a fegyvert és jól is lőjön a legtöbb szituációban ahhoz el kell durrantani több ezer lőszert. Egy két alkalom... Szorozd fel az évente besorozandó fiatalok számát ( szerintem ma is összejönne vagy 40-60 000fő ) a felhasználandó lőszerrel majd azt 600 forinttal és azt kapod, hogy ha az újoncok ellőnek 500 lőszert az 18 milliárd/év. Ha tisztességes mennyíségű lőszert kapnak a lőgyakorlatra akkor csak annak a költsége 2,5%-kal tolná meg a katonai költségvetést évente és akkor ezek még nem ettek, nem ittak, nem kaptak fegyvert, nincs hol aludniuk stb...

Ami ennél is fájdalmasabb, hogy ti ilyen baromságokra akarjátok őket megtanítani, miközben a szomszádunkban zajló háborúból tudjuk,hogy ez már a drónok háborúja. Mit akarsz néhány lövészeten részt vett katonáktól az FPV és bombázó drónok ellen? Nem láttál elég ilyen videót Ukrajnából? Hát én láttam papi, ott ezek mind ugyanúgy hullanának, mint az orosz katonák.

Akármilyen sz@r is volt a régi sorkatonai rendszer, egy nagyon nagy előnye volt: a sorkatonák alapkiképzés után a kiköpzőközpontokból alakulatokhoz kerültek, ahol feltöltötték velük az alakulatok állományát, megtanulnál az alakulatban betöltött szerepükhöz szükséges ismereteket. Persze az idő nagyobb részét ők is semmittevéssel töltötték, de azért annyi oktatásba fektetett idő mégis volt, hogy megtanulják és begyakorolják a múködéshez szükséges alapokat. Az alapkiképzés és a szakosítás egyszerűen nem fér bele 1-2 hónapba ( az alapkiképzés anno is 3 hónap volt..), szakosítás nélkül ezek a katonák nem jók semmire 2024-ben.

A forráshiány így is égető, az ukrán háború tapasztalatai alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a modern igényeket kielégítő EHC képességeink teljes egészében hiányoznak, az alacsony célok és drónok elleni légvédelem hiányzik, saját drónképességeink nincsenek. Na ezeket kellen első körben baromi sürgősen orvosolni és ez több száz vagy akár ezer milliárd forint anyagbeszerzést jelent. Ezeket a képességeket vagy ezek hiányát nem szabad fél vállról venni, mert látjuk hogy mire képesek ( és két nap alatt be tudnák darálni töredék áron a MH teljes járműállományát ).

A "gyors reagálású" képességeink is erősen hiányosak, a járműpark nem alkalmas arra hogy nagy távokat tegyenek meg a katonák nagy sebességgel ami egy ilyen kis ország esetén ahol sűrű az úthálózat szintén kritikus pont.

Amíg a szükséges korszerű képességeink nincsenek meg és forrás sincs ezekre addig mit akartok ti sorkatonásdit? Abból a legalját, egy-két lövészettel? :D

az orosz trollnak:

"Valld be hogy ki sem töltötted a szolgálati időd, vagy csak a gyenguszon!"

Bevallom egy percet sem voltam sorkatona. Most jobban érzed magad?

( ennek ellenére a szolgálati időm garantáltan a többszöröse a tiednek ;-) )

dec. 12. 22:41
 19/34 Dongaben ***** válasza:
44%

Szerintem sokadmagammal voltam 18 hónapig sorkatona... Azt mondanám, hogy amit 6 hónap alatt nem lehet megtanulni az egyszerű sorkatonáknak, az nem is létezik.

A Mi Hazánk "Virradat" programjában 2 hónapos alapkiképzés szerepel. Gyűlöljetek, de ezt azért keveslem...3-4 hónap lenne ideális az alapvető harcászati ismeretek elsajátítására.

A "fejlett", liberális Nyugati országokban is így van, és nem azért, mert szívatni akarják a polgáraikat.

Egy gázálarcot nem tudnak felvenni azok, akiket nem oktattak ki erre... :( Ott pusztulnak meg, kezükben a maszk, és a szűrő...

Nem tudnak betárazni egy fegyvert, mert nem tudnak... A filmek NEM a valóság!

Nem kell szeretni, de ha háború lesz... És, ennek már köze nincs a "mumus" sorkatonasághoz.

dec. 12. 22:42
 20/34 A kérdező kommentje:

18-as értelek, de akkor neked alapvetően nem is a képzéssel van bajod, hanem, hogy nincs rá keret, infrastruktúra és anyagiak.... Azért 4-6 hetet csak kibírnak a mai emberek, de lehet én vagyok naiv.

Ráadásul a lényeg azon lenne a végén, hogy adott helyzetben ígyis, úgyis behívják őket... attól hogy nincs alapkiképzés nálunk, még nem azt jelenti, hogy nem hívják be harcolni.... csupán teljesen laikusan dobják majd a mély vízbe.

dec. 12. 23:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!