A FIDESZ miért nem módosított korábban a BTK-n annak érdekében, hogy Till Tamás ügyéhez hasonlóak ne évülhessenek el?
Ugye 24 éve volt, akkor 16 éves volt, így a kiszabható büntetés 15 év lett volna, ami 2015-ben elévült....
Eleve most találták meg a holtestet, most derült fény arra, hogy milyen brutalitással ölte meg a gyereket, és először még kamuzott a rendőrségnek, ami már eleve a hatóság félrevezetése volt....
Én úgy tudtam - több jogász is mondta- eddig hogy élet ellenes bűncselekményekre nincs elévülés.
Most mégis hogy lehet akkor?
12
írtam már a nyolcadik válaszomban, hogy az Uniós jogban van az ilyen gyilkosságok elévülése és ezt a csatlakozás után nekünk is alkalmazni kell.
Korábban tényleg nem évült el.
#12 Én is így gondoltam, most utána olvastam kicsit és nem igaz. Akkor nincs elévülés ha életfogytiglani büntetés is kiszabható. Ilyen az emberölés minősített esete.
Azt nem értem csak, hogy ez az eset miért ne tartozna ebbe bele. Gondolom itt az számít, hogy az elkövető nem volt még nagykorú. Nyilván változtatni fognak majd a törvényen most, hogy kiderült van ilyen eset és nem akarjuk hogy előforduljon újra.
Magyarországon az Új Büntetőtörvénykönyv bevezetése óta,tehát 2012 óta,
Nem évül el a gyilkosság, ha:
a) előre kitervelten,
b) nyereségvágyból,
c) aljas indokból vagy célból,
d) különös kegyetlenséggel,
e) hivatalos személy vagy külföldi hivatalos személy sérelmére, hivatalos eljárása alatt, illetve emiatt, közfeladatot ellátó személy sérelmére, e feladatának teljesítése során, továbbá a hivatalos, a külföldi hivatalos vagy a közfeladatot ellátó személy támogatására vagy védelmére kelt személy sérelmére,
f) több ember sérelmére,
g) több ember életét veszélyeztetve,
h) különös visszaesőként,
i) tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére,
j) védekezésre képtelen személy sérelmére vagy
k) a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el
A régi 2012 előtti büntetőtörvénykönyv 25 év elévülési idővel élt a fenti esetekre. Tehát 2012 óta a gyilkosok nem lehetnek nyugodtan 25 év után sem,mert sosem épül el a tettük. Sajnos a 2012 előtti gyilkosságok 25 év után elévülnek.
A fentiek felnőttekre vonatkoznak. Itt az elkövető a gyilkosság idején még nem volt nagykorú, ezért más szabályok vonatkoztak rá. Ebben a cikkben jól összeszedték:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!