Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarország miért lett...

Magyarország miért lett éltanulóból sereghajtó?

Figyelt kérdés
Csúszik az ország egyre mélyebbre.

nov. 26. 20:21
1 2 3 4 5 6
 51/56 anonim ***** válasza:

"Abban nincs valóság megmásítás meg túlzás se hogy 6 egyetemi központot hozott létre"

De, tekintve, hogy nincs egyetlen egy egyetemi központ, ami Bp-tel vetekszik és kizárólag annak lenne értelme, ha olyan központokat létesítenénk, amik erre képesek, mert annak van értelme, ha végre magasan képzett, tanult emberek nem csak Bp-en tudnának elhelyezkedni.

dec. 3. 15:42
 52/56 anonim ***** válasza:

@51

Egyrészt a budapestieknél kisebb egyetemeknek is van értelme, nem kell mindig mindenben megalománnak lenni. Másrészt attól hogy BP-n jársz iskolába, még nem predesztinálja azt, hogy neked Budapesten is kell elhelyezkedned. A budapesti diplomákat elfogadják a vidéki munkahelyeken is.

dec. 3. 16:24
 53/56 anonim ***** válasza:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Debreceni Egyetem (DE) is részesült támogatásban. Ezek top 4-ben jelenleg. Ezeken kívűl a Veszprémi Pannon egyetem is eléggé fejlődött, meg a kecskeméti

Neumann János Egyetem. Aztán jött az Orbán kormány meg 100%-ban fókuszált iparosodás minden tőkével, a képzettek nagy része lépett az országból, a tanári szakma is csődött mondott kb, maradtak a gyári munkák és az alacsony reálbérek 15 év alatt, ahova most munkaerő sincs mert be kell hozni olcsóbbat, illetve egyre többet. Nem lettek magyar gyárak, csak NER-es felvásárlások meg kínai, stb cégek.

dec. 3. 16:59
 54/56 anonim ***** válasza:

"Egyrészt a budapestieknél kisebb egyetemeknek is van értelme, nem kell mindig mindenben megalománnak lenni"

Ha egy nagyobb központ agglomerációjában van, akkor igen. Pl. a MATE ilyen. Bp-től kb. 1 óra az út. Ez bevállalható még ingázással is.

Ez nem megalománia kérdése. Se anyagilag, se szociálisan nem éri meg kisebb központban tanulni.

"A budapesti diplomákat elfogadják a vidéki munkahelyeken is."

Alapból kiesik a települések nagy része, mivel egy faluban nem igazán fogsz találni mérnöki, közgazdászi vagy jogi munkalehetőségeket, így attól mert elfogadják, még nem tudsz dolgozni ott.

Továbbá a fizetés nem ugyanaz, mert nem ugyanaz a versenyhelyzet a két településen. Ha tizedannyi a jelentkező, akkor lehet alacsonyabb bért kínálni, ezért ha valaki jobb keresetet akar, akkor Bp-re kell mennie.

És ezt nem én találtam ki, ugyanazért a melóért simán fizetnek feleannyit egy vidéki kis településen, simán azért mert vidék.

Emellett sokkal kiszolgáltatottabb is vagy válságok esetén, ha bezárnak egy céget egy kis településen, akkor nem lesz ott 5-10 másik, ami felszívja az embereket, míg Bp-en annyi cég van, hogy tudsz más melót keresni.

Amíg nem építünk még - legalább - 2 ilyen központot, ami Bp-tel versenyez, addig itt nagyon sok mindent el lehet felejteni gazdasági szempontból.

"Ezek top 4-ben jelenleg. Ezeken kívűl a Veszprémi Pannon egyetem is eléggé fejlődött, meg a kecskeméti"

Nagyon jó, sehol nincsen mögötte az a céges környezet, ami versenyezni tudna Bp-tel.

Ezért még mindig mindenki Bp-re megy, mert sosem épült ki olyan alternatíva, ami képes lenne kicsit is felvenni a versenyt.

"maradtak a gyári munkák és az alacsony reálbérek 15 év alatt, ahova most munkaerő sincs mert be kell hozni olcsóbbat"

De azért nincs, mert még mindig úgy képzelik el a GDP növekedést, hogy új gyárat hoznak be és nem pedig hozzá adott érték növeléssel. Ez a probléma.

dec. 4. 07:34
 55/56 anonim ***** válasza:

#54 "De azért nincs, mert még mindig úgy képzelik el a GDP növekedést, hogy új gyárat hoznak be és nem pedig hozzá adott érték növeléssel."

Orbán ezt sose képzelte máshogy. Mindig kijelentette hogy az iparosodás az egyetlen esély. Nagy Márton is csak annyit mondott hogy a legnagyobb cégeket érdemes tőkésíteni. Ez a leggyengébb gazdasápolitika ami létezik. Lásd.: kb mindenki segélyen él, boldog ha kap hitelt, létezik mindenféle segély/hitel, emellett mindenféle adó is, de lényegében kézzelfogható reálbérek nincsenek, meg nem is lesznek.

dec. 4. 11:10
 56/56 anonim ***** válasza:

Dehogynem, legalábbis szóban elhangzott, hogy mennyire fontos egyrészt egy magyar tőkés osztály, illetve egy erős magyar kkv szektor.

Az más kérdés, hogy emiatt se belföldön nem született megfelelő döntés, se külföldön nem képviselték ezt pl. az EU-ban, mert ehhez bizony egy sokkal egységesítettebb piac kell.

dec. 5. 07:29
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!