Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A liberálisok büszkék arra,...

A liberálisok büszkék arra, ha magyar beszédbe sok angol szót kevernek?

Figyelt kérdés

Amúgy ez nem feltétlenül politikai kérdés, mert most főleg a fiatalok egyre inkább angol kifejezéseket használnak, de én azt figyeltem meg, hogy a jobboldali, konzervatívok igyekeznek mégis jobban figyelni arra, hogy ne legyen ez annyira gyakori. A baloldali, liberálisokat meg ez nem annyira érdekli, ők nem nagyon olvasnak magyar könyveket, a globalizáció és a nemzeti öntudaton való túllépés egyik eszközének tekintik az idegen nyelvhez, kultúrához való tartozást.

Amúgy nem leszek álszent, nekem is van, hogy könnyebb angolul mondani valamit, mert szoftverfejlesztő vagyok, ahol ez az alap, de ha nem szakmáról beszélek, akkor fontosnak érzem, hogy magyar szavakat mondjak és olyan dolgokat, hogy creepy, fancy, personal, benefit, stb ne mondjak csak úgy azért, mert az lenne menő.

nov. 12. 10:50
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
84%

Szerintem gáz keverni a nyelveket.

Még én sem teszem mikor Magyarországon járok látogatóban.

nov. 13. 06:23
 12/26 anonim ***** válasza:
63%

Az nagyon szomorú életre vall, ha valaki azt tudja felmutatni büszkeség forrásának, hogy milyen szavakat használ.

Nem, normális ember nem érez se szégyent, se büszkeséget a használt szavaktól.

"azt figyeltem meg, hogy a jobboldali, konzervatívok igyekeznek mégis jobban figyelni arra, hogy ne legyen ez annyira gyakori"

Nem, csak nem beszélnek nyelveket, így nem tudnák más nyelven elmondani 1-1 szót.

"a globalizáció és a nemzeti öntudaton való túllépés egyik eszközének tekintik az idegen nyelvhez"

Nem tekintik annak, leszarják.

Azt használják, ami előbb eszükbe jut vagy jobban kifejezi azt, amit mondani akarnak. Akármennyire lefordítható a creepy valamilyen szóra, sosem fogja ugyanazt jelenteni.

Ha valaki angolul olvas, hallgat tartalmakat, akkor előbb jut eszébe pl. a benefit szó. Nekem konkrétan gondolkoznom kellett, hogy lefordítsam magamban.

nov. 13. 09:02
 13/26 A kérdező kommentje:

"Nem, csak nem beszélnek nyelveket, így nem tudnák más nyelven elmondani 1-1 szót."

De beszélnek, sok konzervatív ember is nagyon jól tud angolul, rengetef g ilyen tartalom is elérhető a világhálón. Pusztán prónálnak figyelni arra, hogy ne keverjék a két nyelvet és megőrizzék kulturális önazonosságuk.

nov. 13. 10:18
 14/26 anonim ***** válasza:
63%

Ha általánosságban beszélünk, ahogy feltetted a kérdést, akkor nem. A konzervatívok nagy része vidéki, kistelepülésen élő ember, átlagban alacsonyabb iskolázottsággal.

Ez a réteg pedig nem beszél 2. nyelvet.

Érdemes csak a népszámlálási adatokat megnézni. A társadalom 25%-a beszél angolul (saját bevallása szerint). Ez egyébként hasonló az amerikai adatokhoz is, ott is kb. az emberek 75%-a beszél kizárólag egy nyelvet.

Szóval nem, nem reális a kijelentésed, mert már ezek a számok sem támasztják ezt alá. Van pár kivétel a konzervatívok között, de a legtöbb esetben simán nem beszélnek nyelvet és ezért nem használnak angol szavakat.

nov. 13. 11:38
 15/26 anonim ***** válasza:
18%
#7 Én már gyerekkoromban is hallottam az álhír kifejezést, márpedig ez a fake news tükörfordítása.
nov. 13. 11:40
 16/26 anonim ***** válasza:
67%
#15 Azt is hallottad, hogy politikusok mondogatják a médiában, hogy fake news? Mert a kérdés arról szólt, hogy miért használnak külföldi szót magyar helyett nem pedig arról, hogy melyiknek van magyar megfelelője.
nov. 13. 11:47
 17/26 gago77 ***** válasza:
40%

" simán nem beszélnek nyelvet és ezért nem használnak angol szavakat."

Már ne haragudj, de az hogy a magyar mondandóba angol szavakat kevernek (általában csapnivaló kiejtéssel persze), az nem jelenti, hogy beszélnek angolul. Ez csak amolyan afektálás. Pont hogy az intelligens, tanult emberek azok tudnak úgy beszélni magyarul, hogy elerülik a felesleges idegen szavakat.

Üdv, Egy konzervatív, alacsony iskolázottsággal (akármit is jelentsen ez utóbbi, de gondolom a főiskolai végzettség hiányára utalsz). És bármikor lemoslak téged, de lehet h még az angol tanárodat is, angol nyelvből...

Amúgy neked milyen végzettséged van? "Ez a réteg pedig nem beszél 2. nyelvet." Ez így nem menne ám át magyar nyelvtanból azt ugye vágod, Nagyokos?

nov. 13. 18:30
 18/26 anonim ***** válasza:
57%

Jaj, istenkém, mindig megtalál valami óvodás...

Mielőtt végigmegyek az ökörségeiden, nagyon cuki, hogy annyira értelmesnek tartod magad, hogy nem sikerült értelmezni a kommentemet, ahol én rólad beszéltem, hanem a nagy átlagról. Alapvetően nem is én állítom ezt, mivel ez már kutatott terület, de ennek ellenére sikerült személyeskednek, mint egy gyereknek. Ezek alapján elvárod, hogy elhiggyem, hogy értelmes ember és tévedés volt bármelyik kijelentésem?

"az nem jelenti, hogy beszélnek angolul"

Ez így van, csak teljesen mindegy, hogy hol húzod meg az angol beszéd képességének a határát, a liberálisok alapvetően jobbak lesznek mindig.

Pl. ez amibe most belekötöttél azért alakul ki, mert a különböző social media platformokon ilyen-olyan trendek keretében nagyot mennek egyes szavak.

A helyzet az, hogy korukból adódóan ezeket a platformokat a liberálisok nagyobb átlagban nézik, mert a konzervatívok átlagéletkora magasabb.

A magyar társadalom túl kicsi és nem is tudom, hogy itt kutatva van-e, de Amerikában a 25 évesek körében a 26% konzervatív és 34% liberális, míg 75 évesek körében már 41% konzervatív és csak 20% liberális.

Vagyis egy online médiában futó trend nagyobb hatást gyakorol a liberálisokra.

"Pont hogy az intelligens, tanult emberek azok tudnak úgy beszélni magyarul, hogy elerülik a felesleges idegen szavakat."

Ez simán hülyeség, amit rendszerint tanulatlan emberek szoktak mondogatni, hogy magukat megnyugtassák.

A legtöbb szót nem lehet lefordítani, mert az adott nyelvben, a szóval együtt járó jelentéstartam nem fordul le, mert kizárólag a külföldi szó mellett alakult ki.

Fentebb én pl. a creepy-t emeltem ki, amit bárhogy fordítasz, sosem fogja ugyanazt jelenteni, mint angolban.

De amúgy, hogy legalább arra rájöjj, hogy mekkora marhaság, amit leírtál. Nézz tudósokkal készült interjúkat vagy vitákat, ahol a munkájukról beszélnek. Az ő esetükben nehezen fogod megkérdőjelezni azt, hogy mennyire tanultak, intelligensek, mégis angol szavakat fognak használni.

"akármit is jelentsen ez utóbbi, de gondolom a főiskolai végzettség hiányára utalsz"

Ha nem sikerült értelmezni sem a kommentem, akkor minek írsz? Legkésőbb ezen a ponton fel kellett volna ismerned, hogy nem vagy azon a szellemi magaslaton, ahonnan eljátszhatod a nagyon okos gyereket.

Mellesleg, a végzettség az, ami mérhető, de igazából itt ténylegesen nem erről van szó, mert diplomás is lehet idióta, ahogy 8 általánossal rendelkező értelmes. Nyilván más a valószínűsége, de lehet. A te esetedben pl. látjuk, hogy egy érettségi szintet már nem ugrasz meg.

"És bármikor lemoslak téged, de lehet h még az angol tanárodat is, angol nyelvből..."

Ebből is látszik, hogy nem sikerült felfogni, amit írtam, de ez nem lep meg.

Egyrészt, nem a személyedről beszéltem, ahogy nem is a saját személyemről. Minden, amit leírtam, azt leírhatta volna egy konzervatív is, mert ezek tudományos kutatómunkák eredményei. Tehát hogy értsd, olyan mintha azzal vitatkoznál, hogy a Föld nem lapos, mert szerinted az.

Másrészt, ez simán személyeskedés, amit középiskolában tanítanak, hogy kerüld el.

"Amúgy neked milyen végzettséged van?"

Ez szintén irreleváns, de amúgy mérnök vagyok a világ egyik vezető IT cégénél.

"Ez így nem menne ám át magyar nyelvtanból azt ugye vágod, Nagyokos?"

Az amúgy pont helyes nyelvtanilag, de nem nehéz az én esetemben hibás mondatokat találni, tekintve, hogy diszlexiás vagyok, de gondolom a másik embert betegség miatt cseszegetni szintén konzervatív érték.

Ezek a konzervatív értékek mindig olyan szépen megnyilvánulnak, amikor valakivel ki kell b*szni. :D

Másrészt meg, talán sepregess a saját házad táján, amikor nem egy mondatod hibás. :DDD

nov. 13. 22:43
 19/26 anonim ***** válasza:
39%
Mi otthon igen keverjuk a nyelveket, bizonyos temakat angol dominanciaval beszelunk meg, bizonyos temakat magyarul. Neha megspekeljuk egy kis franciaval vagy spanyollal. Nem tudom, hogy buszkeseg-e de mi elvezzuk a tobbnyelvuseget ha valakit ez zavar az o baja. It is what it is.
nov. 14. 00:13
 20/26 gago77 ***** válasza:
#18 17-es vagyok. Minek után Te így kezdted ahogy kezdted ("Mielőtt végigmegyek az ökörségeiden, nagyon cuki, hogy annyira értelmesnek tartod magad, hogy nem sikerült értelmezni a kommentemet..."), inkább nem olvasom el a Te "ökörségeidet", jó? :) Már csak azért sem mert mérföld hosszú. Kösz, és szép napot! ;)
nov. 14. 11:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!